Analyytikko: Leikkaukset eivät ratkaise puupulaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko: Leikkaukset eivät ratkaise puupulaa

Julkaistu: 10.9.2008 11:01, Päivitetty 10.9.2008 14:52

EQ Pankin salkunhoitaja ja kokenut metsäteollisuuden analyytikko Hannu Angervuo pitää Stora Enson ja UPM:n ilmoituksia kapasiteetin vähennyksistä hyvänä alkuna alan ongelmien ratkaisemiseksi.

Hannu Angervuon mukaan metsäalan ongelmat ovat kuitenkin niin suuria, että tänään esitetyt leikkaukset eivät niitä ratkaise.

– Stora Enso ja UPM sulkevat yhteensä reilut 1 200 000 tonnia kapasiteettia. Näin pieni kapasiteetin pienennys leikkaa puun kulutusta muutamalla miljoonalla kuutiolla. Kun Venäjältä on tuotu 10–12 miljoonaa kuutiota vuodessa, ei tämä leikkaus vielä ratkaise paperiyhtiöiden puupulaa, Angervuo sanoo.

Angervuon mukaan miljoonan sellutonnin valmistaminen vie noin viisi miljoonaa kuutiota puuta. Metsäyhtiöiden pitäisi siis vähentää sellun tuotantoa kahden miljoonan tonnin edestä, jotta Venäjän puuntuonnin loppumisen vaikutus kompensoitaisiin.

– Tämähän olisi suunnilleen viidennes Suomen selluntuotannosta. Ehkä metsäyhtiöt ovat optimistisia sen suhteen, että puu rupeaa Suomessa liikkumaan liukkaammin, Angervuo tuumii.

Miltä tämä näyttää sijoittajan silmissä?

Metsäyhtiöiden organisaatioiden sisäinen muokkaus voi olla merkki tulossa olevista rakennejärjestelyistä. UPM ilmoitti tänään aamulla uudesta liiketoimintarakenteesta, joka tulee voimaan joulukuun alussa.

– Tällaiset toimenpiteet helpottavat rakennejärjestelyjä, mikäli niitä tulevaisuudessa pidetään mielekkäinä. Ensin vain pitää tehdä tämä ilkeä työ varauksineen ja alaskirjauksineen, Angervuo sanoo.

Suljettavien tehtaiden valintaan saattoi vaikuttaa niiden sijainti.

– Rannikolla olevat tehtaat ovat etulyöntiasemassa, sillä raaka-aineen kuljettaminen niihin ja paperin toimittaminen niistä asiakkaille on sisämaan tehtaita edullisempaa.

Sijoittajan silmissä metsäyhtiöiden osakkeet eivät vielä Angervuon mielestä näytä erityisen houkuttelevilta, vaikka yhtiöt ovat päättäväisesti ryhtyneet ongelmia ratkomaan.

– Euroopassa on noin kymmenen miljoonaa tonnia ylikapasiteettia. Stora Enson ja UPM:n kuuri poistaa siitä vain noin kymmeneksen. Tämä on merkittävä askel eteenpäin, mutta ei ratkaisu. Muiden eurooppalaisten alan yritysten on aloitettava tehtaiden sulkemiset.

Kaiken kukkuraksi talouskasvu hiipuu, mikä tietää paperinkysynnän laskemista.

– Seuraavaksi jännitetään, pitääkö tehtaita sulkea kysynnän hiipumisen vuoksi, Angervuo pohtii.