HKScan: Sikasykli oikenee - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

HKScan: Sikasykli oikenee

Elintarvikeyhtiö HKScanin tulos notkahti tappiolle tilivuoden toisella neljänneksellä. Liikevaihto kuitenkin kasvoi. Yhtiön mukaan suuret muutoskustannukset ja alaskirjaukset söivät Suomen ja Puolan liikevoiton toisella neljänneksellä, mikä painoi koko alkuvuoden tuloksen tappiolle.

8.8.2008 9:03 | Päivitetty 8.8.2008 9:03

Myös koko vuoden liikevoiton odotetaan heikkenevän selvästi viime vuodesta, kuten HKScan jo heinäkuun alussa varoitti. Yhtiö arvioi tuolloin tuloksensa jäävän ennakoidusta myös alkuvuonna ja kolmannella vuosineljänneksellä.

– Sianlihan vaikeana jatkunut markkinatilanne heikensi kannattavuutta yhtiön kaikilla markkina-alueilla. Kauttaaltaan alavireistä liikevoittoa kuormittivat erityisesti isot muutoskustannukset ja pakkasvarastojen purku Suomessa sekä Puolan alkutuotantoon tehdyt kertaluontoiset alaskirjaukset, toimitusjohtaja Kai Seikku kertoo katsauksessa.

Korkeiden raaka-ainekustannusten ohella tulosta verottivat myös kohonneet energia- ja polttoainekustannukset. Ennätysnopeudella kohonneet kustannukset on saatu siirrettyä ulosmyyntihintoihin vain osittain.

HKScanin tulos ennen veroja oli huhti-kesäkuussa 2,3 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuotta aikaisemmin oli 10,5 miljoonaa euroa voitollinen. Koko alkuvuoden tappio oli 2,4 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tulos oli 16,1 miljoonaa euroa voitollinen.

Osakekohtainen tappio oli 0,09 euroa, kun vertailukaudella tulosta syntyi 0,22 euroa osaketta kohden.

Liikevoitto putosi 4,4 miljoonaan euroon 15,1 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä 524 miljoonasta eurosta 592 miljoonaan euroon.

Suomen-toiminnan liiketappio oli huhti–kesäkuussa 0,5 miljoonaa euroa oltuaan vuosi sitten 5,6 miljoonaa euroa voitolla. Seikun mukaan Suomen tappioiden syveneminen johtui korkeiden sianlihan pakkasvarastojen purkamisesta vallitseviin, epäedullisiin markkinahintoihin.

– Myös rakennemuutoksen mittavat loppulaskut ja viimeiset päällekkäiset kustannukset kirjattiin tarkastelujaksolle, jonka tulos jäi selvästi alle vuoden ensimmäisen neljänneksen tason. Uusi rakenne mahdollistaa vakaan kehityksen jatkossa keventyneellä kustannustasolla, hän uskoo.

Ruotsissa liikevoitto lähes puolittui vuodentakaisesta 6,4 miljoonasta ja oli 3,3 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan tavoitteista jäätiin vaikean suhdanteen vuoksi.

Baltiassa liiketulos kasvoi ja ylsi tavoitteisiin, mutta pysyi edelleen tappiolla. Puolassa jäätiin miinukselle, mikä johtui 1,5 miljoonan euron alaskirjauksista sianlihan alkutuotantoyksikössä.

HKScan pitää ennallaan heinäkuun alussa päivittämänsä näkemyksen, jonka mukaan koko vuoden liikevoitto jää selvästi alle viime vuoden tason.

Toiminta tehostuu ja hinnat nousevat

Yhtiö odottaa kuitenkin lihajalostajia kiusanneen sikasyklin oikenevan loppuvuonna. Myös yhtiön Suomen-kustannusrakenteen kerrotaan kevenevän.

– Kustannustehokkuus paranee viime vuosien mittavien rakenteellisten toimenpiteiden ansiosta. Toimenpiteet eivät ole riittäneet kompensoimaan myyntikatteiden nopeaa laskua, Seikku selvittää.

Hänen mukaansa alttiutta tuleville suhdanneheilahteluille on pystyttävä vähentämään.

– Tuotteiden hintoja on nostettava kustannusnousuja vastaavasti kaikilla markkina-alueilla, jotta liiketoiminnan pitkän aikavälin toimintaedellytykset normalisoituvat mahdollisimman nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?