Öljypeikko ja luottomörkö palasivat - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Öljypeikko ja luottomörkö palasivat

Kurssit luistelivat tänään Helsingissä muun Euroopan tapaan vinhassa alamäessä ja laskukulma jyrkkeni Wall Streetin liityttyä letkaan.

20.5.2008 19:11 | Päivitetty 20.5.2008 19:12

Globaalien osakemarkkinoiden liukumäen viritys löytyi jälleen ennätyskalliista öljystä sekä luottokriisin todellisuudesta, jotka söivät sijoittajien uskoa yhtiöiden vastaisesta tuloskunnosta.

Kuhina jatkui edelleen Tietoenatorin ja Ruukki Groupin ympärillä, joiden osakkeet harppasivat kuuden vaihdetuimman joukkoon. Nousijalistaa taasen miehittävät lähinnä pörssin pienemmät.

Sekä OMXH Cap että yleisindeksi OMXH peruuttivat 2,3 prosenttia. Yleisindeksi painui 9 861,45 pisteeseen. Vaihtoa kertyi 1 089 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 438 miljoonaa.

Nokia halpeni tuntuvasti

Nokia putosi 2,5 prosenttia eli 0,49 euroa 18,82 euroon. Yhtiön rahoitusjohtaja Rick Simonson arvioi Reutersin teknologiatapaamisessa, että investoinnit musiikki- ja videopalveluihin alkavat tuottaa vasta vuonna 2010. Hän sanoi Nokian olevan vielä investointivaiheessa, mikä saattaisi pohjustaa uusia yrityskauppauutisia.

Nokia on jo käyttänyt satoja miljoonia euroja muun muassa Comes with Music -latauspalveluun. Simonsonin mukaan internet- ja sähköpostiominaisuuksilla varustettujen älypuhelinten myynti kasvaa tänä vuonna noin 50 prosentilla 180 miljoonaan kappaleeseen. Matkapuhelinmarkkinoiden kokonaiskasvuksi Nokia on ennustanut tänä vuonna kymmentä prosenttia.

Tietoenator-mylly voimistuu

Tietoenatorin hallitus toisti jälleen, ettei Cidronin tekemä 15 euron osakekohtainen tarjous vastaa yhtiön todellista arvoa. Samalla kerrottiin, että muita vaihtoehtoja tarkastellaan yhä aktiivisesti.

Ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiö Nordic Capitalin välillisesti omistama Cidron Services kertoi eilen erään sen lähipiiriyhtiön myyneen 4,4 prosentin osuuden Tietoenatorista 16,50 euron keskihinnalla osakkeelta. Markkinoilla ilmoitus tulkittiin niin, ettei Cidron aio korottaa ostotarjoustaan ja se sysäsi Tietoenatorin kurssin eilen rajuun laskuun. Ostotarjouksen on näillä näkymin määrä päättyä perjantaina.

Dow Jones Newswiresin tietojen mukaan pääomasijoitusyhtiö Blackstone ja EDB neuvottelevat yhteisestä ostotarjouksesta Tietoenatorista. Amerikkalais-norjalainen kimppa pyrkisi hankkimaan 51 prosentin enemmistön yhtiöstä, kun Cidronin tavoitteena on ollut yli 90 prosenttia.

Investointipankki UBS laski Tietoenatorin osakkeen tavoitehinnan 15 euroon aiemmasta 15,50 eurosta. eQ puolestaan nosti osakkeen suosituksen "lisää"-luokkaan aiemmasta "vähennä"-tasosta, mutta tavoitehinta pysyi 16 eurossa.

– Cidron Servicesin eilinen myynti-ilmoitus on sijoittajille selkeä merkki siitä, että Cidron on luopunut Tietoenatoria koskevista ostopyrkimyksistään. Osakemyynti myös osoittaa, että Cidron ei odota yli 16,50 euron osakekohtaista tarjousta enää ilmaantuvan, sillä muutoin yhtiö ei olisi myynyt vielä osakkeitaan, eQ summasi.

Eilen yli kahdeksan prosenttia laskenut Tietoenator jatkoi edelleen 1,3 prosenttia alaspäin 14,57 euroon.

Ruukki Groupilla kaksi suurta kauppaa

Myös Ruukki Groupin omistusjärjestelyt jatkuivat. Osakkeella käytiin tänäänkin vilkkaasti kauppaa ja 3,8 prosenttia uponnut Ruukki Group pomppasi 87 miljoonallaan pörssin vaihtokakkoseksi heti Nokian jälkeen.

Ruukki Group kertoi eilen uusineensa strategiaansa viikonvaihteessa ja laajentavansa sen tiimoilta toimintaansa sekä maantieteellisesti että uusille toimialoille, kuten mineraaliliiketoimintaan. Myös Venäjän metsäteollisuushankkeita on määrä jatkaa edelleen, vaikka Kostroman saha- ja sellutehdas hankkeesta jouduttiin aiemmin keväällä luopumaan.

Ainakin joihinkin sijoittajatahoihin uusi linjaus näyttää purreen, sillä osakkeella tehtiin päivän mittaan jälleen kaksi mittavaa kauppaa. Evlin sisäisenä tehdyssä 75 miljoonan euron kaupassa omistajaa vaihtoi 30 miljoonaa osaketta eli 10,34 prosenttia osakekannasta 2,50 euron kappalehinnalla. Toisessa 11,1 miljoonan euron kaupassa Nordean ja Evlin välillä liikkui 5,1 miljoonaa osaketta eli 1,8 prosenttia osakekannasta 2,17 euron osakekohtaisella hinnalla.

Samaan aikaan Ruukki Groupin osakkeen olisi saanut pörssikaupasta selvästi halvemmalla 1,77 eurolla.

Kehitysyhtiö liputti tänään kahdesta omistusmuutoksesta. Nordea Pankin omistus laski alle 20 prosenttiin, kun toukokuun alun omistajalistan mukaan pankki oli kehitysyhtiön suurin omistaja 23,9 prosentilla eli reilulla 69 miljoonalla osakkeella. Osakkeet hankittiin osana pankin markkinatakausliiketoimintaa.

Nordea myös jatkaa Ruukki Group-omistuksensa laskemista asteittain niin, että tässä kuussa erääntyvät termiinikaupat laskevat omistuksen 16,8 prosenttiin. Ensi tammikuussa omistuksen on määrä painua viiden prosentin rajan alle.

Danske Bankin Helsingin sivukonttorin omistuksen Ruukki Groupista liputettiin nousseen 10,86 prosenttiin eilen tehdyillä kaupoilla. Danske Bank kertoo tehneensä myös johdannaissopimuksia, jotka toteutuessaan laskevat omistuksen alle viiteen prosenttiin aikaisintaan 19. kesäkuuta. Kuun alussa Danske Bankilla oli 9,31 prosentin osuus Ruukki Groupista.

Nordea laski omistustaan myös Amer Sportsista 0,1 prosenttiin termiinisopimusten erääntymisen myötä. Viime kuun lopulla pankilla oli 4,9 prosenttia, jolla se oli urheiluvälinevalmistajan toiseksi suurin omistaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?