Pohjola Pankin tulos heikkeni - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pohjola Pankin tulos heikkeni

Pankin oman pääoman tuotto kääntyi miinukselle.

8.5.2008 9:18 | Päivitetty 8.5.2008 9:15

Pohjola Pankin eli entisen OKO Pankin tulos heikkeni selvästi ja oman pääoman tuotto kääntyi negatiiviseksi alkuvuonna.

Pankin tulos ennen veroja jäi tammi–maaliskuussa 17 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 65 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos laski 0,07 euroon vuotta aiemmasta 0,25 eurosta.

Käyvin arvoin laskettu oman pääoman tuotto painui kahdeksan prosenttia negatiiviseksi, kun se vuosi sitten oli 13,7 prosenttia plussalla.

Pankin korkokate kasvoi 35 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 26 miljoonasta eurosta.

Palkkiotuotot pysyivät vuodentakaisessa 28 miljoonassa eurossa, mutta kaupankäynnin nettotuotot jäivät 44 miljoonaa euroa miinukselle, kun ne vuosi sitten olivat seitsemän miljoonaa euroa plussalla.

Sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat viiteen miljoonaan euroon vertailujakson kymmenestä miljoonasta eurosta. Vahinkovakuutustoiminnan nettotuotot laskivat puolestaan kolme miljoona euroa 91 miljoonaan euroon. Kaupankäynnin nettotuotot painuivat 44 miljoonaa euroa miinukselle.

Konsernin yhteenlasketut nettotuotot laskivat 133 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 179 miljoonasta eurosta.

Vahinkovakuutustoiminnan tulos ennen veroja laski 22 miljoonaan euroon aiemmasta 31 miljoonasta eurosta. Tulosta laskivat vakuutustoiminnan sijoitusten vertailukautta alhaisemmat tuotot. Vakuutusmaksutuotot kasvoivat 220 miljoonaan euroon vertailujakson 204 miljoonasta eurosta.

Vahinkovakuutuksen operatiivinen yhdistetty kulusuhde, joka ei sisällä poistoja yrityskaupan yhteydessä syntyneistä aineettomista hyödykkeistä, oli 98,2 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 100,8 prosenttia.

Pohjola Pankin Tier 1-vakavaraisuus oli 8,2 prosenttia.

Pankki odottaa talouskasvun tänä vuonna hidastuvan ja yritysluottomarkkinoiden kasvun jatkuvan hitaampana kuin alkuvuonna. Pankin mukaan viimeaikainen kehitys yritysluottomarkkinoilla ennakoi luottomarginaalien kasvavan, kun sen aiempi arvio oli, että luottomarginaalit säilyvät vakaina.

Pankki- ja sijoituspalvelutoiminnan tuloksen ennen veroja Pohjola arvioi olevan parempi tai samaa tasoa kuin viime vuonna, mikäli maksuvalmiusreservien negatiiviset arvonmuutokset eivät loppuvuoden aikana merkittävästi kasva.

Vahinkovakuutuksen operatiivisen yhdistetyn kulusuhteen arvioidaan olevan 91?95 prosenttia, mikäli suurvahinkoja ei ole poikkeuksellisen paljon. Vahinkovakuutuksen sijoitustoiminnan pitkän aikavälin tuotto-odotus on 5,4 prosenttia.

– Pankki- ja sijoituspalvelutoiminnan tulos ennen veroja oli hieman tappiollinen, koska vertailukautta suurempi tulos asiakasliiketoiminnassa hupeni maksuvalmiusreserveistä kirjattuihin arvonmuutoksiin. Katsauskauden jälkeen luottoriskimarkkinoilla on ollut rauhoittumisen merkkejä, joka on näkynyt positiivisina arvonmuutoksina maksuvalmiusreserveissä, toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen sanoo Pohjola Pankin osavuosikatsauksessa.

– Meneillään oleva velkamarkkinoiden kriisi heiluttaa konsernin maksuvalmiusreservien käypiä arvoja, mutta tarjoaa myös monia liiketoimintamahdollisuuksia, Silvennoinen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?