Kehittyvät osakemarkkinat johtavat kurssinousua - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kehittyvät osakemarkkinat johtavat kurssinousua

Maailman osakemarkkinat ovat nyt kuukauden ajan nauttineet katkonaisesta kurssinoususta. Selvimmin edukseen erottuvat kehittyvien markkinoiden osakkeet.

Brasilian kurssinousu on ollut vahvassa vedossa.­

21.4.2008 18:04 | Päivitetty 21.4.2008 18:18

Maailman pääpörssien osakekurssit ovat maaliskuun pohjanoteerausten jälkeen nyt nousseet viitisen prosenttia. Suunta on ollut sijoittajille suopea, mutta nousu on toistaiseksi ollut melko vaisua – ainakaan se ei ole tuonut takaisin viime kuukausien laskua.

Yhdysvaltain, Länsi-Euroopan ja Japanin ja muiden Tyynenmeren alueen kehittyneiden markkinoiden osakekurssit ovat edelleen keskimäärin vajaat kahdeksan prosenttia vuodenvaihteen kurssitason alapuolella. Viime vuoden keväästä laskua on edelleen kymmenkunta prosenttia.

Päämarkkinoista vähimmin vaurioin näyttää selvinneet Yhdysvallat, vaikka kurssilaskua kautta maailman aiheuttaneissa markkinalevottomuuksissa kyse on alkujaan juuri yhdysvaltalaisista riskeistä. Lasku alkoi viime heinäkuussa Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden ja riskipitoisimman asuntorahoituksen vaikeuksista.

Kehittyvät markkinatpitivät pintansa

Kehittyvien markkinoiden osakkeet näyttävät poikkeuksellisesti pitäneen pintansa paljon maailman pääpörssejä paremmin. Kehittyvien markkinoiden osakekurssit ovat selvästi korkeammassa kurssissa kuin vuosi sitten.

MSCI-indeksiyhtiön laskemien indeksien mukaan kaikkien kehittyvien markkinoiden 12 kuukauden kurssikehitys näyttää nyt plussaa noin 15 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden kohtalaista vuosinousua korostaa se, että sijoittajat ovat viime syksyn jälkeen kohdanneet vastoinkäymisiä myös näillä markkinoilla. Esimerkiksi vuodenvaihteen jälkeen kasvumaidenkin kurssit ovat laskeneet, MSCI:n Emerging Markets -indeksin mukaan keskimäärin vajaat seitsemän prosenttia.

Latinalainen Amerikkanäyttää parhaalta

Voimakkaimmin ovat vuodessa nousseet Latinalaisen Amerikan osakekurssit, jotka ovat paikallisissa valuutoissa nousseet viime kevään jälkeen runsaat 20 prosenttia. Alueen suurimman pörssimaan Brasilian kurssit ovat vuodessa nousseet 36 prosenttia.

Tärkeimmän sijoitusvaluutan, Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen on kasvattanut dollarimääräisen kurssinousun vuodessa peräti yli 40 prosenttiin.

Toinen tärkeä kehittyvien markkinoiden alue on Kaukoitä, jonka osakekurssit ovat nyt noin 16 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten. Useimmat alueen valuutat on sidottu dollariin, joten kurssinousu on ollut suunnilleen sama paikallisissa valuutoissa ja dollareissa.

Itä-Eurooppajäi hännille

Eurooppalaisittain läheisimmät kehittyvien markkinoiden pörssit ovat olleet heikoimpia, sillä MSCI:n maaindeksien mukaan Itä-Euroopan kurssit ovat keskimäärin vain seitsemisen prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten.

Itä-Euroopan keskimääräistä kurssikehitystä painavat erityisesti Puolan ja Unkarin kovat laskut. MSCI:n Puola-indeksi on 19 prosenttia heikompi kuin vuosi sitten, Unkarissa laskua on 15 prosenttia.

Öljyn kallistumisesta hyötyvä Venäjä on ollut myös osakesijoittajien suosiossa. MSCI:n Venäjä-indeksi on vuodessa noussut 16 prosenttia.

Euron vahvistuminenon leikannut tuottoja

Eurosijoittajan tuotot ovat käytännössä kaikkialla euroalueen ulkopuolella jääneet heikommiksi kuin sijoituskohteen tuotto paikallisessa valuutassa olisi ollut. Tämä johtuu euron vahvistumisesta suhteessa useimpiin muihin valuuttoihin.

Sijoittajan kärsimä euron vahvistuminen näkyy selkeästi vaikkapa juuri kehittyvien markkinoiden osakkeissa. Paikallisissa valuutoissa kaikki kehittyvät markkinat ovat vuodessa nousseet noin runsaat 15 prosenttia, mutta euroissa vain neljä prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?