Aamukommentti: Fed myöntää taantuman uhan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Aamukommentti: Fed myöntää taantuman uhan

Federal Reserven johtokunnan maaliskuun korkokokouksen pöytäkirjat kertoivat, että johtokunta pitää talouden taantumaa todennäköisenä. Se arvioi Yhdysvaltojen talouden supistuvan tämän vuoden alkupuoliskolla, ja jotkut johtokunnan jäsenet pelkäävät talouden heikentyvän vielä jyrkästi.

9.4.2008 9:32 | Päivitetty 9.4.2008 9:38

Tärkeä syy tähän on se, että asuntomarkkinoiden luisu ei vielä ole lähelläkään loppuaan, mikä painaa amerikkalaistalouksien kulutushalua ja -mahdollisuuksia. Todennäköisesti se myös voimistaa rahoitusmarkkinoiden pulmia entisestään.

Fedin tilannearvio on voimistanut odotuksia koronlaskuista, ja markkinoilla varaudutaan aikaisemman 0,25 prosenttiyksikön sijasta jo 0,5 prosenttiyksikön koronpudotukseen vappuaattona.Yhteensä puolen prosenttiyksikönlaskua ennen elokuuta pidetään jo käytännössä varmana.

Korko-odotukset ja niiden muutokset ovat ravistelleet päävaluuttojen keskinäisiä kursseja. Samaan aikaan Aasian markkinoiden kasvanut epävarmuus on vetänyt Tokiosta niille kärrättyä riskipääomaa takaisin ja vahvistunut jeniä tänä aamuna.

Euroopan Keskuspankin torstainen korkopäätös ja ennen kaikkea siihen liittyvä tilannekatsaus saavat suuren painon lähiaikojen valuuttakurssiliikkeissä.

Vaikka EKP:ltä ei koronlaskua vielä odotetakaan, rahamarkkinat hinnoittelevat yhtä 0,25 prosenttiyksikön kevennystä loppukesään ja toista syksyyn.

Yllätyslasku huomenna, tai pienikin vihje sen mahdollisuudesta jo alkukesästä heiluttelisi ainakin eurokorkoja voimakkaasti.

Raakaöljy on pysynyt kalliina. West Texas pysyi viime yön 108 dollarin tuntumassa tynnyriltä.

Brent laski eilen 107 dollarista 105,6 dollariin josta on tänään noussut 106,6 dollariin tynnyriltä.

Samalla hinta nousi eilen 68 eurosta 67,3 euron kautta 68,5 euroon josta on tänä aamuna luisunut 67,9 euroon tynnyriltä.

Osakemarkkinoilla Yhdysvalloissa on alettu huolestua tulevan tuloskauden sadosta. Yhdessä Fedin taantumaodotusten kanssa tämä painoi osakekursseja.

Dow Jones laski viime yönä 0,3, S&P 500 0,5 ja Nasdaq 0,7 prosenttia. Alimmillaan Dow kävi 0,7, S&P 0,9 ja Nasdaq 1,1 prosentin laskussa. Korkeimmillaankin ne jäivät maanantain päätöstasojensa alapuolelle.

Aasian osakemarkkinat Yhdysvaltojen perässä. Nikkei on laskenut reilun prosentin ja kotimarkkinapainotteisempi Topix puolitoista. Hang Seng on miinuksella 0,9 prosenttia.

Manner-Kiinassa Shanghain yleisindeksi on laskenut 2,2 ja Shenzhenin vajaat puoli prosenttia. Korean markkinat ovat tänään olleet suljettuina kansallisen vapaapäivän vuoksi.

Euroopassa valmistaudutaan EKP:n johtokunnan huomiseen kokoukseen ja sen antamiin vihjeisiin ohjauskorkojen suunnasta.

Korkomarkkinoilla Federal Reserven kokouspöytäkirjan ilmaisema taantumahuoli voimistaa odotuksia ohjauskorkojen laskuista.

Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto on tänään Aasiassa laskenut 1,90 prosentista 1,85 ja kymmenvuotinen 3,57 prosentista 3,54 prosenttiin.

Eilen kaksivuotinen kävi 1,83 prosentissa ennen kuin palasi 1,90 prosenttiin ja kymmenvuotinen laski 3,53 prosentista 3,50 ennen kuin kiipesi 3,57 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen lainatuotto luisui eilen 3,56 prosentista 3,54 prosenttiin ja kymmenvuotinen nousi neljästä 3,98 prosentin kautta 4,02 prosenttiin.

Vuoden eurokorko on 4,75 prosentissa, eilisen euriborin tasalla.  3 kuukauden korko on 4,70 ja 6 kuukauden 4,75 prosentissa. niiden kolmen kuukauden termiinit ovat hieman 4,50 prosentin yläpuolella ja kuuden kuukauden termiinit 4,29 ja 4,23 prosentissa mikä kertoo koronlaskuodotusten ajoituksen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on Aasiassa käynyt 102,8 jenissä ennen paluutaan 101,2 jenin tienoille. Eilen se painui 102,6 jenistä alimmillaan 101,8 jeniin.

Euro on Aasiassa laskenut 161,5 jenistä 160,7 jeniin. Samalla yhteisvaluutta on pysynyt hieman 1,57 dollarin yläpuolella.

Eilen euro vaihteli 161 ja 160,5 jenin ja 1,57 ja 1,58 dollarin väliä.

Suhteessa juaniin dollari on pysynyt sekä tänään että eilen hieman tasan seitsemän juanin yläpuolella. Euro on viettänyt tämän aamun noin 11 juanissa vaihdeltuaan eilen 11 ja 11,05 juanin välillä.

Tänään markkinat keskittyvät euroalueen tilastoihin ja EKP:n huomista korkokokousta koskeviin veikkailuihin.

Tilastokalenteri on tänään laihanlainen, euroalueen päähuomio on Saksan helmikuun kauppa- ja vaihtotaseissa jotka olivat yli odotusten.

Lisäksi saadaan euroalueen lopulliset kokonaistuotantotiedot viime loka–joulukuulta.

Yhdysvalloista saadaan tietoa asuntolainahakemuksista ja tukkukaupan helmikuun varastotilanne. Päähuomion USA.ssa on osakemarkkinoiden tulosotusten lisäksi huomisissa helmikuun kauppataseluvuissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?