Suomen suurin korkorahasto kompuroi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suomen suurin korkorahasto kompuroi

Rahastoyhtiön suuri koko ei suojaa sijoittajaa epäonnistuneilta sijoituksilta. Suomen suurin korkorahasto OP-Euro on saanut pahasti siipeensä markkinoiden myllerryksessä.

15.2.2008 17:14 | Päivitetty 15.2.2008 17:10

Viime päivinä julkisuudessa on puitu pienen Celeres Rahastoyhtiön ongelmia korkorahastojen kanssa.

Ongelmia on suuremmillakin rahastoyhtiöillä. OP-Rahastoyhtiön kahden lyhyen koron rahaston arvot ovat romahtaneet tavalla, joka ei sovi pankkitilin vaihtoehdoksi kaupitelluille rahastoille.

Celeres ajautui ongelmiin, kun se joutui arvonlaskennassa tehdyn virheen vuoksi jälkikäteen alentamaan rahasto-osuuksien arvoja.

Rahoitusmarkkinoiden hermoilun vuoksi monen yrityslainan kaupankäynti on tyrehtynyt. Tällaisille joukkolainoille on vaikea määritellä markkinahintaa.

Sijoittajat pelästyivät ja halusivat nostaa varansa rahastosta.

Runsaiden lunastusten vuoksi rahastot piti sulkea. Rahastoyhtiö ei pystynyt myymään nopeasti salkuissa olevia yritysten ja pankkien liikkeeseen laskemia joukkolainoja, koska suuret myynnit olisivat voineet romauttaa lainojen arvot lopullisesti.

Samasta ongelmasta kuin Celeres kärsivät kaikki ne lyhyen koron rahastot, jotka ovat sijoittaneet esimerkiksi juoksuajaltaan pitkiin vaihtuvakorkoisiin yrityslainoihin.

OP-Eurolla on yli 100 000 osuudenomistajaa. Se on omistajamäärältään Suomen suurin rahasto.

Rahastoyhtiö arvioi rahaston tuotto-odotukseksi noin 3,25 prosenttia vuodessa.

Rahasto on jäänyt kauas tästä tavoitteesta. Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana OP-Euron tuotto on ollut vain 1,35 prosenttia.

Vielä heikommin on menestynyt yrityslainoja painottava OP-Euro Plus. Sen tuotto on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana jäänyt 0,19 prosenttiin.

Rahamarkkinoiden keskimääräinen tuotto on samaan aikaan ollut selvästi yli neljä prosenttia.

– Pääsyy huonoon menestykseen on ollut finanssisektorin yrityslainojen riskilisien kasvu, mikä on heikentänyt näiden rahastojen kehitystä, sanoo rahastojen salkunhoitaja Petri Kallio.

Kallion mukaan OP:n rahastoilla ei ole tällä hetkellä ongelmia yrityslainojen vaihdettavuuden kanssa.

– Toki kaupankäynti yrityslainoilla on syksyn jälkeen huomattavasti vähentynyt. Finanssisektorin joukkolainojen markkinatilanne on nyt kaukana normaalista.

OP:n rahastot ovat sijoittaneet juuri niin kuin niiden säännöt sallivat. Tavoitellessaan lisätuottoa ne ovat kasvattaneet liikkeeseenlaskijaan liittyvää riskiä.

Nyt markkinatilanne on sellainen, että liikkeeseenlaskijoihin liittyvät riskit ovat toteutuneet.

Rahastoyhtiöiden edustajat ovat syyttäneet viime aikojen kehnosta menestyksestä vaikeaa markkinatilannetta. Toisaalta vaikea markkinatilanne johtuu juuri otettujen riskien toteutumisesta.

– Kesällä finanssisektorin lainojen hinnat alkoivat laskea, samaan aikaan näiden lainojen vaihto markkinoilla heikkeni. Näiden asioiden tapahtuminen yhtä aikaa teki markkinasta erityisen vaikean, Kallio sanoo.

Yksi esimerkki rahoitusalan ongelmalainasta on NIBC-pankin vuonna 2017 erääntyvä vaihtuvakorkoinen joukkolaina.

Tämä laina oli tammikuun lopussa OP-Euro- rahaston viidenneksi suurin ja OP-Euro Plus -rahaston toiseksi suurin sijoitus.

Kaupthing Bank ilmoitti viime elokuussa ostavansa hollantilaisen NIBC-pankin. Tämän vuoden tammikuussa Kaupthing ilmoittikin luopuvansa NIBC:n ostamisesta rahoitusongelmien vuoksi.

Ostotarjouksen peruuttaminen laski reippaasti NIBC:n lainan hintaa. NIBC ei ole taloudellisesti huippukunnossa, se on kärsinyt tappioita subprime-kriisin vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?