Aamukommentti: Yhdysvaltojen luisu kiihtyy, Japanissa vapaapäivä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Aamukommentti: Yhdysvaltojen luisu kiihtyy, Japanissa vapaapäivä

Yhdysvalloista saatiin perjantaina joukko huonoja uutisia talouden kehityssuunnasta. Valtiovarainministeri Henry Paulson varoitti talouden hidastuneen selvästi viime vuoden loppukuukausina ja toivoi pikaisia elvytystoimia. Hidastuvasta taloudesta kertovat myös luottokorttiyhtiö American Expressin ja Tiffanyn ilmoitukset odotettua heikommista tulosnäkymistä.

14.1.2008 9:16 | Päivitetty 14.1.2008 9:24

Valtiovarainministerin varoitukset säestävät Federal Reserven koronlaskuja perääviä lausuntoja, ja Fed itsekin on ilmaissut aikeita ryhtyä tukemaan taloutta.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä merkitse korkojen jyrkkää laskua, joka sekä heikentäisi dollaria entisestään että voimistaisi inflaatiopaineita.

Fed saattaa myös jatkaa erityisjärjestelyjään luottokriisistä koituvien vaikeuksien lievittämiseksi ja antaa talouden muuten jäähtyä.

On myös kyseenalaista, paljonko demokraattivetoinen kongressi on halukas tukemaan republikaanihallitusta elvyttävällä budjettipolitiikalla.

Yhdysvaltojen hidastumisen merkit ovat painaneet raakaöljyn hintaa. Hitaampi talouskasvu keventää öljyn kulutusta. West Texas laski perjantaina 93,7 dollarista 92,5 dollarin kautta 92,7 dollariin tynnyriltä. Brent luisui 93 dollarista 91 dollariin ja 62 eurosta 61 euron kautta 61,4 euroon tynnyriltä.

Osakemarkkinoilla Dow Jones laski 1,9 S&P 500 1,4 ja Nasdaq kaksi prosenttia. Aasiassa Japanin markkinoilla on vapaapäivä, Hang Seng on polkenut jotakuinkin paikallaan ja Kospi laskenut Yhdysvaltojen painamana 0,9 prosenttia.

Shanghain yleisindeksi on vahvistunut 0,4 ja Shenzhenin 1,1 prosenttia.

Eurooppa etsii suuntaa vahvistuvan euron ja halventuneen öljyn välistä. Öljyn hintakehitys näkyy suoraan Venäjälle vievien ja siellä toimivien kulutustavarayhtiöiden tulosodotuksissa.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto on laskenut 2,70 prosentista 2,55 ja kymmenvuotinen 3,88 prosentista 3,78 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen kävi perjantaina 3,76 ja kymmenvuotinen 4,13 prosentissa ennen paluutaan 3,73 ja 4,09 prosentin tuntumaan.

Vuoden markkinakorko on 4,58 prosentissa, 3 kuukauden 4,51 ja 6 kuukauden 4,57 prosentissa. 3 ja 6 kuukauden korkojen kolmen kuukauden termiinit ovat 4,46 ja kuuden kuukauden termiinit 4,27 prosentin tuntumassa.

Korkojen odotetaan siis laskevan edelleen, mutta laskuvauhdin pysyvän maltillisena loppukevääseen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut perjantain 109,5 jenistä 108,4 jenin ja euronoussut 1,48 dollarin tuntumasta 1,486 dollariin, korkeimmilleen sitten viime marraskuun lopun. Samalla euro on poukkoillut 160,5 ja 162 jenin välillä.

Dollari on laskenut 7,263 juanista 7,25 juanin tuntumaan samalla kun euron on noussut 10,76 juanista 10,74 kautta 10,78 juaniin.

Valuuttamarkkinat seuraavat tällä viikolla tarkimmin Yhdysvaltojen talouden kehityksestä saatavia tietoja. Etenkin inflaatiopaineista kertovat tuottaja- ja kuluttajahintatiedot ovat avainasemassa.

Yhdysvaltojen tilastokalenteri on edelleen laihanlainen. Tämän viikon tärkeintä antia ovat huomiset joulukuun tuottajahintaluvut ja vähittäismyyntitiedot, keskiviikon kuluttajahintaluvut joulukulta ja torstaiset tiedot asuntomarkkinoiden kehityksestä.

Perjantaina saadaan vielä ennakoiva suhdanneindikaattori.

Euroalueen keskeisiä tilastoja ovat tänään saatava Ranskan marraskuun vaihtotase ja euroalueen marraskuun teollisuustuotanto, Ranskan Italian ja Espanjan joulukuun kuluttajahinnat ja Saksan viime vuoden talouskasvu huomenna.

Huomenna tiistaina julkistetaan myös Saksan finanssialan näkymien ZEW-indeksi. Keskiviikkona saadaan Saksan joulukuun inflaatioluvut ja myöhemmin päivällä koko euroalueen lukemat. Kuluttajahintojen nousun ennakoidaan pysyneen marraskuun 3,.1 prosentissa.

Torstaina ovat luvassa euroalueen marraskuun kauppaluvut, ja perjantaina saadaan tietoja Italian teollisuuden toiminnasta marraskuussa.

Päähuomio on kuitenkin Yhdysvaltojen tilanteessa ja sen elvytyspuheiden vaikutuksesta korkotasoon ja dollarin kurssiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?