Sijoitus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Rahoituskriisi iski korkorahastoihin

Rahamarkkinoilla riehuva luottokriisi on aiheuttanut turvallisina pidetyille lyhyen koron rahastoille epätavallisia tappioita. Elokuu oli parhaillekin rahamarkkinarahastoille surkea, ja suuri osa rahastoista on painunut jopa tappiolle.

Rahamarkkinarahastojen tuotot putosivat roimasti elokuun levottomilla korkomarkkinoilla.­

8.9.2007 15:01 | Päivitetty 8.9.2007 20:29

Lyhyen koron rahastot kärsivät toisinaan tappiollisia päiviä ja jopa viikkoja mutta ne eivät kovin usein ole kokeneet tappiollisia kuukausia. Suhteellisen tasaisesti kertyvien tuottojensa ansiosta rahamarkkinarahastoja pidetään riskitasoltaan miltei pankkitalletuksen veroisina.

Tuottojen romahtaminen johtuu suurimmaksi osaksi lyhyiden markkinakorkojen jyrkästä kohoamisesta. Kolmen kuukauden euribor oli elokuun alkaessa noin 4,25 prosenttia ja nyt noin kuukautta myöhemmin se on kivunnut puolisen prosenttiyksikköä korkeammalle.

Lyhyiden markkinakorkojen suhteellinen muutos on erittäin suuri ja nopea, ja juuri tämä korkojen kohoamisen voima on aiheuttanut rahamarkkinarahastoille vaikeuksia. Vaikka uusien rahamarkkinasijoitusten tuotto-odotus on kohonnut, on markkinakorkojen kohoaminen laskenut rahastojen salkuissa olleiden velkakirjojen arvoa.

Elokuusta tappioitta selvinneet rahamarkkinarahastot ovat nekin joutuneet tyytymään epätavallisen heikkoon tuottoon. Suurimmista lyhyen koron rahastoista onnekkaimmatkin ovat jääneet noin 0,2 prosentin kuukausituottoon. Koko vuoden tuottona tämä vastaa noin 2,4 prosentin tuottoa - eli roimasti kohonneita markkinakorkoja heikompaa tuottoa.

Kriisitunnelma alkoi maailman rahoitusmarkkinoilla kärjistyä heinäkuun puolivälin jälkeen, jolloin esimerkiksi osakemarkkinat taittuivat laskuun. Korkomarkkinoilla kolmen kuukauden euribor-korko lähti heinä-elokuun vaihteessa jyrkkään nousuun, kun pankkien keskinäinen luottamus alkoi rakoilla.

Jos tunnelma rahoitusmarkkinoilla rauhoittuu ja markkinakorot suostuvat vaihteeksi laskemaan, voivat rahastot onnistua paikkamaan ainakin osan elokuisista vahingoista. Nopea markkinakorkojen lasku tarkoittaisi, että rahastojen salkuissa olevien velkakirjojen arvo kohoaisi.

Lyhyen koron rahastot sijoittavat varansa alle vuoden mittaisiin velkakirjoihin, joita rahamarkkinoille ovat kaupanneet pankkien lisäksi yritykset sekä valtioiden ja kuntien kaltaiset julkisyhteisöt.

Heikkolaatuisimpia yrityslainoja lukuunottamatta rahamarkkinoiden sijoituskohteita pidetään yleensä melko turvallisina. Suuri osa suomalaisista lyhyen koron rahastoista keskittää sijoituksensa pääosin luotettavimpien pankkien ja länsivaltioiden liikkeeseenlaskemiin velkakirjoihin.

Pieni osa lyhyen koron rahastoista sijoittaa osan varoistaan paremman tuoton toivossa heikkolaatuisiin yrityslainoihin. Tällaisten rahastojen tuotto-odotus on korkeampi kuin pelkästään matalan luottoriskin kohteisiin sijoittavien rahastojen tuotto-odotus, mutta vastapainoksi sijoittajat joutuvat näissä kestämään tavallista suurempaa riskiä.

Pahinta jälkeä elokuun markkinalevottomuudet ovat suomalaisissa lyhyen koron rahastoissa tehneet Nordean erikoisuuden, Nordea CDO Debt -rahaston salkussa. Elokuun alusta rahaston arvo on laskenut peräti 5,8 prosenttia, sillä se sijoittaa varansa pääosin markkinoiden nyttemmin hylkimiin, niin sanottuihin strukturoituihin korkoinstrumentteihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?