Valtio myi ison potin Kemiran osakkeita

Valtion omistus on kauppojen jälkeen enää vajaa viidennes.

29.8.2007 14:07 | Päivitetty 29.8.2007 16:17

Valtio on laskenut omistustaan kemianyhtiö Kemirasta. Ostajina ovat Paasikiven perheen yhtiö Oras Invest, työeläkevakuutusyhtiö Varma ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Valtio myi yhteensä 40 097 420 Kemiran osaketta, minkä vuoksi valtionomistus laski 16,5 prosenttiin aikaisemmasta 48,6 prosentista. Kauppahinta oli 16,35 euroa osakkeelta, mikä antaa osakepotin arvoksi 655,6 miljoonaa euroa.

Oras Investin osuus nousee kaupan takia 17,1 prosenttiin, Varman 9,7 prosenttiin ja Ilmarisen 5,3 prosenttiin.

– Nyt tehdyn kaupan jälkeen Kemiran suurimmaksi omistajaksi tulee vakaa ja pitkällä aikavälillä sijoittava teollinen omistaja, jolla on hyvät edellytykset ottaa vastuuta konsernin jatkuvasta kehittämisestä, sanoo omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies tiedotteessa.

– Olen erityisen iloinen siitä, että Kemiran suurimmaksi omistajaksi tulevat Oras Invest ja sen omistavan Paasikiven suvun edustajat. Kyseessä on tunnettu ja arvostettu suomalainen teollinen omistaja, jonka toiminta kokemusten perusteella on pitkäjänteistä ja vastuullista, Häkämies jatkaa.

Kemiran osakkeiden myynnin vuoksi valtion osakemyyntitulot tältä vuodelta nousevat 863 miljoonaan euroon.

Oras Investin hallituksen puheenjohtajan, vuorineuvos Pekka Paasikiven mukaan yhtiö haluaa sellaisten teollisten yritysten omistajaksi, joita se voi kehittää pitkäjänteisesti. Kemira-kaupan yhtiö maksaa kassastaan ja lainajärjestelyin.

– Kemirassa on monia mahdollisuuksia. Se on paperi- ja sellukemikaaleissa maailman ykkönen. Se on menestyksellä laajentunut vesikemikaaleissa, joka on selvä tulevaisuuden ala. Puhtaan veden arvostus maailmalla kasvaa, ja se kiinnostaa meitä suuresti, Paasikivi toteaa yhtiön tiedotteessa.

Oras Investin omistusosuus Kemirassa jakautuu siten, että Oras Investilla on 15,6 prosenttia osakkeista ja hallituksen jäsenillä Pekka, Jari ja Jukka Paasikivellä yhteensä 1,5 prosenttia.

Oras Invest on raumalainen perheyhtiö ja teollinen omistusyhtiö. Sen pääomistukset ovat tähän asti olleet hanatehdas Oras ja 24 prosentin omistus Uponorissa. Oras Investin nettovarallisuus oli viime vuoden lopussa yli 800 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?