Osakkeet - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakkeet kestivät hermoilun

Huonolaatuisten asuntolainojen aiheuttama hermoilu on painanut osakkeiden kursseja yllättävän vähän. Helsingin osakkeet saisivat laskea vielä kymmenen prosenttia lisää, jotta lasku olisi yhtä voimakas kuin vuoden 2006 keväällä.

Huoli painaa. Heikkolaatuisten asuntolainojen aiheuttama paniikki on painanut jonkin verran osakkeiden kursseja.­

15.8.2007 8:46 | Päivitetty 15.8.2007 15:04

Osakkeiden arvostustasot ovat kaikilla maailman päämarkkinoilla edelleen kohtuullisia. Mikäli yritysten tulosnäkymät eivät merkittävästi muutu, osakkeet pysyvät edelleen sijoittajien suosiossa.

Helsingin pörssin osakkeita seuraava OMX Helsinki Capped -indeksi on laskenut kuukauden takaisesta huipustaan 8,6 prosenttia.

Vuoden 2006 toukokuussa sijoittajat hermostuivat Yhdysvaltain odotettua suuremmista inflaatioluvuista. Silloin OMX Helsinki Capped -indeksi sukelsi kolmessa viikossa 18,6 prosenttia.

Viime helmikuun viimeisinä päivinä markkinat säikähtivät Kiinan lyhytaikaista kurssiromahdusta. Lasku jäi kuitenkin lyhyeksi, Helsingissä osakkeet laskivat reilussa kahdessa viikossa 6,6 prosenttia.

Muillakin markkinoilla osakkeiden kurssilasku on jäänyt kohtuullisen pieneksi, mutta ero vuoden 2006 laskujakson ja viime viikkojen hermoilun välillä on pienempi kuin Suomen markkinoilla.

Yhdysvaltalaisia osakkeita seuraava S&P 500 -indeksi on kuukaudessa laskenut 6,6 prosenttia, keväällä 2006 se putosi saman verran.

Euroalueen osakkeet ovat nyt laskeneet 7,7 prosenttia. Viime vuoden rysähdyksessä Euro Stoxx -indeksi putosi 13 prosenttia.

Lainakriisi on vaikuttanut osakemarkkinoilla lähinnä rahoitusalaan. Vuoden 2006 notkahdus runnoi erityisesti kehittyvien markkinoiden osakkeita. Tällä kertaa kehittyvät markkinat ovat selvinneet varsin lievin kolhuin.

Esimerkiksi venäläiset ja intialaiset osakkeet ovat laskeneet keskimäärin kahdeksan prosenttia. Vuoden 2006 keväällä venäläiset osakkeet romahtivat 30 ja intialaiset 20 prosenttia.

Osakesijoittajia lämmittää kaiken lisäksi se, että Helsingissä kurssit ovat edelleen kahdeksan prosenttia korkeammalla kuin vuoden alkaessa.

Osakkeiden arvostustaso on voittokertoimella eli p/e-luvulla mitattuna edelleen kohtuullinen. Kun teknologiakupla puhkesi ja alkoi pitkä laskujakso, osakkeet näyttivät p/e-lukujen perusteella kalliilta.

Nyt suomalaisten osakkeiden p/e-luku toteutuneilla tuloksilla laskettuna on noin 16, yhdysvaltalaisten 17. Euroalueen osakkeita voi jopa kutsua edullisiksi, niiden p/e-luku on vain 14.

Osakkeita pidetään edullisina, kun niiden p/e-luku on alle 15. Yli 20:n nouseva p/e-luku taas kertoo osakkeiden olevan tuloksiinsa nähden kalliita.

P/e-luku on karkea mittari, joka lasketaan jakamalla osakkeen hinta osakekohtaisella tuloksella. Mikäli yritysten tulevaisuudennäkymät muuttuvat heikommiksi, voi toteutuneen tuloksen perusteella edulliselta näyttävien osakkeiden kurssit roimasti laskea.

Ainakaan vielä asuntoluottojen aiheuttama häiriö rahoitusmarkkinoilla ei ole muuttanut yritysten tulosennusteita. Yritykset ovat hyvinä vuosina pienentäneet velkojansa, lisäksi maailmantalouden kasvu näyttää vakaalta.

Yrityslainojen riskilisät ovat nousseet. Yritykset saavat kuitenkin edelleen lainaa huomattavasti halvemmalla kuin esimerkiksi 1990-luvulla.

Huonolaatuisten asuntoluottojen aiheuttamat suorat tappiot eivät edes ole iskeneet koko pankkisektoriin, vaan ne ovat kohdistuneet yksittäisiin rahoittajiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?