Pörssiyhtiöt kahmivat ennätysrahat - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pörssiyhtiöt kahmivat ennätysrahat

Viime vuonna pörssiin listautuneet yhtiöt keräsivät ennätysmäärän rahaa. Kiihtyvä globalisaatio ja nopeasti kasvavat markkinat houkuttelevat sijoittajia panostamaan ulkomaisiin kohteisiin yhä suurempien voittojen toivossa.

20.6.2007 9:16 | Päivitetty 20.6.2007 9:15

Listautuvat yritykset taas suosivat nykyään useimmiten paikallista pörssiä, selviää Ernst & Youngin tänään julkistamasta tutkimuksesta.

Globalisaatiosta johtuvia trendejä pörssilistautumisten yhteydessä ovat muun muassa arvopaperimarkkinoiden erinomainen likviditeetti, nousevien markkinoiden vahvat kasvunäkymät, pörssien entistä tiukempi kilpailu listautuvista yrityksistä sekä paikallisten pörssien suosion kasvu.

Markkinoille on tullut viimeisen 1,5 vuoden aikana lisäksi uusia rahoitusvaihtoehtoja. Monissa suurissa listautumisanneissa erityisesti private equity -pääomasijoitukset ovat olleet merkittävässä asemassa.

– Maailman pääomamarkkinat ovat nopean muutoksen kourissa globalisaation ja yhä useampien yritysten listautumisvalmiuden seurauksena. Nousevat markkinat kasvavat voimakkaasti, kun sijoittajat tavoittelevat niiltä yhä suurempia tuottoja. Tämän seurauksena syntyy uusia globaaleja rahoituskeskuksia, jotka houkuttelevat yhä useampia paikallisia yrityksiä listautumaan, Ernst & Youngin yritysjärjestelyt-yksikön johtaja Petri Ojala kertoi.

Tutkimuksen mukaan suurin osa yrityksistä listautuu paikalliseen pörssiin, vaikka pääoman saatavuus ei ole globalisoituvilla markkinoilla enää kiinni yritysten maantieteellisestä sijainnista. Silti noin 90 prosenttia maailman yrityksistä listautuu oman markkina-alueensa pörssiin.

– Yritykset valitsevat yhä useammin kotimaansa pörssin, koska niiden asiakaspohja ja tärkeimmät sijoittajat ovat usein juuri kotimarkkinoilla. Lisäksi yritykset tuntevat kotimaansa infrastruktuurin, säädökset ja markkinaodotukset parhaiten, Ojala selitti.

Kotipörssiin listautumisen ei ole Ernst & Youngin mukaan vain pienten ja keskisuurten yhtiöiden valitsema vaihtoehto, vaan myös suuryritykset valitsevat useimmiten sen.

Viime vuonna pörssiin listautuneiden yritysten listautumisantien kokonaisarvo nousi yhteensä 246 miljardiin dollariin, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Vuotta aiemmin arvo oli 167 miljardia dollaria.

– Listautumisantien arvon huima kasvu viime vuonna on pitkälti seurausta nousevien markkinoiden imusta, erityisesti kiinalaisten ja venäläisten yritysten yksityistämisestä. Lähes puolet 20:sta arvoltaan suurimmasta listautumisesta tapahtui nousevilla markkinoilla, Ojala totesi.

Kiinalaisten yritysten osuus listautumisista oli 56,6 miljardia dollaria, yhdysvaltalaisten 34,1 miljardia dollaria ja venäläisten 18 miljardia dollaria.

Kaikkiaan uusia pörssiyhtiöitä syntyi 1729 kappaletta, joka on uusi ennätys sitten vuoden 2000. Listautuneista yrityksistä 187 oli yhdysvaltalaisia, 185 japanilaisia ja 175 kiinalaisia.

Ernst & Young ennakoi kasvun myös jatkuvan, sillä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä listautumisantien arvo nousi 36 miljardia dollaria ja pörssiin listautui 372 uutta yritystä.

Nousevat markkinat säilyttävät jatkossakin asemansa maailman talouskasvun moottorina. Kiina kiihdyttää Aasian talouskasvua ja Venäjä puolestaan Euroopan markkinoita. BRIC-maiden eli Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan listautumisantien arvo nousi viime vuonna 86 miljardiin dollariin edellisvuoden 29 miljardista dollarista. Listautuneiden yritysten määrä kaksinkertaistui 279 yhtiöön.

– Myös tänä vuonna listautuvat yritykset ovat suuria, mutta ne eivät kuitenkaan vedä vertoja viime vuoden suurimmille anneille. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä suurimpien yritysten listautumisannit olivat arvoltaan keskimäärin kaksi miljardia dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?