Henkilö - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Lontoo houkuttelee suomalaisyhtiöitä pörssiinsä

Lontoon Cityn sijoittajilla on nyt suunnaton teknologianälkä, jonka tyydyttäjiksi kelpaisivat monet nuoret suomalaiset yhtiöt.

Savon Sellun omistava Powerflute ilmoitti toukokuussa listautuvansa Lontoon pörssiin AIM-listalle.­

5.6.2007 8:56 | Päivitetty 5.6.2007 14:59

Lontoon Cityn pormestari John Stuttard on pitkäaikainen Suomen ystävä, joka on aikaisemmissa tehtävissään osallistunut useimpien suomalaisten suuryhtiöiden lontoolaisiin listautumishankkeisiin. Tällä viikolla hän tavoittelee Helsingissä ja Oulussa etenkin pienten teknologiayhtiöiden huomiota.

Lontoon pörssillä on kaksi listaa, varsinainen päälista ja vaihtoehtoinen lista, Alternative Investment Market (AIM), jolla on paljon teknologiayrityksiä. Se on sopiva paikka monelle nuorelle yritykselle, sillä sen vaatimukset ovat kevyemmät kuin päälistan.

– Periaatteessa parin vuoden toiminta riittää, kun päälistalle tarvitaan tarkastetut tilinpäätökset pitkältä ajalta, Stuttard sanoo.

Hän on Suomessa tiistaista perjantaihin. Keskiviikkona hän puhuu Lontoon pörssin järjestämässä seminaarissa Britannian suurlähetystössä. Hän tapaa matkallaan useita ministereitä, virkamiehiä, järjestöjen edustajia ja yliopistoväkeä.

Lontoon City on kooltaan vain yhden neliömailin suuruinen. Se on kuitenkin itsenäinen kunta, jonka valtuustoehdokkaita saavat asukkaiden lisäksi äänestää myös alueen yhtiöt. Pormestari on kunnanjohtaja.

– Tehtäväni on edustaa Cityn etuja, jotka ovat ensisijaisesti kansainvälisen rahamarkkinakeskuksen intressejä. Meille on ihan sama, kuka yritykset omistaa. Jos ja kun ne toimivat Cityssä, me edustamme niitä, Stuttard sanoo.

Hänen mielestään ulkomaalaisomistuksessa ei ole mitään pelättävää. Esimerkiksi suomalaisten ja ruotsalaisten on turha kavahtaa OMX:n siirtymistä amerikkalaisen Nasdaqin omistukseen. Jos villit huhut vaikkapa Dubain pörssin innosta Nasdaqin ostoon toteutuisivat, ei siinäkään Stuttardin mukaan mitään pelättävää ole.

– Lontoollakin menee oikein hyvin, vaikka enemmistö yrityksistä on ulkomaisia ja puolet maa-alasta ja kiinteistöistäkin on ulkomaalaisomistuksessa. Meitä ei kiinnosta, keitä täällä on, vaan se, mitä he tekevät ja miten, Stuttard sanoo.

EU on kuitenkin Citylle ikuinen peikko, jonka otteita täytyy pitää silmällä. City katsoo asioita puhtaasti rahamarkkinoiden kannalta, mutta EU:ssa kaikkiin päätöksiin liittyy monenlaisia intressejä.

– Emme ole EU-vastaisia, mutta meidän täytyy huolehtia siitä, etteivät kauppapoliittisista syistä tehdyt päätökset vaikeuta Cityn toimintaa. Yleensä rahamarkkinoita ymmärretään EU:ssa hyvin, mutta toisinaan sattuu ylilyöntejä.

Hänen mukaansa myös Euroopan maiden erilaiset lainsäädäntöperinteet vaikeuttavat joskus EU-yhteyksiä. Britanniassa on anglosaksinen perinne, jonka mukaan jokaisesta asiasta ei tarvita erillislakeja, vaan yleiset periaatteet – ja riitatilanteissa ennakkotapaukset – riittävät.

– Joissakin maissa on hyvin yksityiskohtaisen lainsäädännön perinne, joka ei sovi hyvin rahamarkkinoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?