Teknofirmat yrittävät taas läpimurtoa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Teknofirmat yrittävät taas läpimurtoa

Suomalaisia teknoyrityksiä on viime aikoina ostettu ulkomaille. Pääomasijoittajien mielestä edessä ei ole samanlaista teknokuplaa kuin oli vuosituhannen vaihteessa.

29.5.2007 7:04 | Päivitetty 29.5.2007 13:47

Viime aikojen yrityskaupat kielivät, että suomalainen huipputekniikka kelpaa maailmalle. Pääomasijoittajien mielestä suomalaiset ovat vihdoin oppimassa, miten tekniikkaa myydään. Sijoittajien mukaan teknoyhtiöiltä kauan kaivattua kaupallinen  läpimurto on viimein menossa.

Inventuren toimitusjohtajan Sami Lampisen mukaan teknologiayhtiöt ovat nyt onnistumassa myös kaupallistamisessa. Näin piti käydä jo vuosituhannen vaihteessa. Odotukset olivat kuitenkin optimistisia, ja alan yhtiöiden kurssit romahtivat.

– Kaupallistaminen on lähtenyt hyvin käyntiin kahden, kolmen vuoden aikana. Teknologiavetoisista aiheista on tullut aidosti menestyviä kansainvälisiä bisneksiä, sanoo Lampinen.

– Pienetkin yhtiöt ovat onnistuneet usean vuoden työn jälkeen kaupallistamaan tuotteensa.

Lampinen laskee kaupalliseksi menestykseksi, jos yhtiön liikevaihto on noussut vähintään 10–15 miljoonaan euroon. – Tämänkokoisia yhtiöitä on alkanut siunaantua.

Nexit Venturesin toimitusjohtajan Artturi Tarjanteen mukaan Suomesta alkaa löytyä kaupallista osaamista teknologiabisneksessä. Tarjanteen mukaan signaaleja on, että syntyy keskisuuria menestyviä huipputekniikan yhtiöitä.

– Prosessi ottaa aikansa, mutta päivä päivältä kaupallista osaamista ja kokemusta on yhä enemmän.

Innofinancen toimitusjohtajan Martti Hintikan mukaan kaupallinen osaaminen karttuu koko ajan, vaikka monessa paikassa markkinointistrategiassa on kehittämisen varaa.

– Me palkkaamme koko ajan uusia toimitusjohtajia ja hallituksen jäseniä, joilla on annettavaa.

Eqvitec Partnersin toimitusjohtaja Jukka Mäkinen ei koe, että Suomessa olisi hirveä pula myyntiosaamisesta. Hänen mielestään Suomesta löytyy hyviä sijoituskohteita.

– Pääomasijoittajilla on paljon rahaa, ja ne kilpailevat ankarasti parhaista hankkeista.

Lampisen mielestä nyt ei ole edessä kupla niin kuin viime vuosikymmenen lopulla.

– Yhtiöt ovat analysoineet markkinat on analysoitua aiempaa tarkemmin, johtotiimit ovat kokeneempia ja rahan tarjoajat ovat ohjanneet yhtiöitä tiukemmin kuin teknologiakuplan aikana.

– Varmasti syntyy menestyksekkäitä jopa sadan hengen yhtiöitä, Lampinen toteaa.

Kuplan vaaraa ei ole myöskään Tarjanteen mielestä. Bisnes on nyt terveellä pohjalla. – Yhtiöillä on kasvua, liikevaihtoa ja kannattavuutta.

Hintikan mukaan kuplan vaara on aina, kun talous kuumenee. Nyt on kuitenkin oikeaa kysyntää esimerkiksi teletekniikassa.

– USA:ssa tekstiviestit yleistyvät vasta nyt. Se luo kysyntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?