Markkinakommentti: Kiinassa oireita osakekuplasta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Kiinassa oireita osakekuplasta

Kiinan osakemarkkinoita koskevat rajoitukset ovat parina viime vuonna lieventyneet, ja ulkomaisille sijoittajille on avattu pääsyä kotimaisten yritysten juaneissa hinnoiteltuun kauppaan.

24.5.2007 6:45 | Päivitetty 23.5.2007 21:04

Samalla sekä Shanghain että Shenzhenin pörsseissä on otettu käyttöön aiemmin erillisten A- ja B-osakesarjojen yhteenlaskettua kehitystä mittaavat yleisindeksit, joiden arvo on laskettu vuosien 1990–91 vaihteen tienoille.

Sekä Shanghain että Shenzhenin yleisindeksi on noussut nopeasti. Euroissa mitattuna Shanghain yleisindeksi on vahvistunut vuodessa 150 ja Shenzhenin 200 prosenttia. Euroopan BE500-yleisindeksi on vahvistunut reilut parikymmentä, ja Tokion Topix heikentynyt muutaman prosentin.

Omissa valuutoissaan Topix on vahvistunut 10, Shanghai 160 ja Shenzhen 207 prosenttia mikä heijastaa euron nousua. Kiinalaisosakkeiden nousua selittää maan talouden valtava kasvu. Toinen selitys on markkinoiden osittainen avautuminen ulkomaisille sijoittajille, mikä on tuonut markkinoille uutta pääomaa.

Shanghain yleisindeksi on jäänyt Shenzhenin jälkeen, koska Shenzhen sisältää pienyrityksiä ja on hajanaisempi. Yksikään Shenzhenin yleisindeksin osakkeista ei ylitä 2,7 prosentin osuutta sen markkina-arvosta. Yhtiöt ovat siksi liian pieniä yltämään kansainvälisten suursijoittajien kiinnostuksen kohteiksi, ja luultavasti niitä ostavat pääasiassa kiinalaiset piensijoittajat.

Shanghain indeksin suurimmat jäsenet taas ovat enimmäkseen rahoituslaitoksia, ja niistä suurimman paino indeksissä on kymmenisen prosenttia. Tämä tekee niistä säännöstelyn sallimissa rajoissa myös  ulkomaalaisten ostokohteita. Tärkein syy Shenzhenin Shanghaita voimakkaampaan  nousuun onkin todennäköisesti piensijoittajien osakehuuma. Aiempi kurssinousu houkuttelee uusia sijoittajia itseään ruokkivaan nousukierteeseen.

Piensijoittajien ostointoa selittää osaltaan Kiinan talouden yleistilanne: Kiinan kokonaistuotannon nimellisarvo suunnilleen kaksinkertaistui vuoden 1998 lopun ja viime maaliskuun lopun välillä, mutta taloudessa liikkuvan rahan määrä on yli kolminkertaistunut.

Kiinalaisilla on siis enemmän rahaa kuin aikaisemmin. Maan pankkilaitos kuitenkin horjuu pankeille velkaantuneiden valtionyritysten maksuvaikeuksien kanssa, joten talletusten riski kasvaa. Rahalle etsitään turvapaikkaa, ja valuutanvaihdon rajoitukset ohjaavat säästäjiä kotimaan osakemarkkinoille.

Talouskasvu ei kuitenkaan takaa osakesijoitusten kehitystä. Kasvunkin aikana jyvät erottuvat akanoista toimialojen välillä ja niiden sisällä. Jos julkisen vallan yritykset jarruttaa talouskasvua alkavat purra, on kurssien jyrkkä korjausliike enemmän kuin todennäköinen. Kiinalaisindeksien nousukulma muistuttaa jo, ikävällä tavalla, teknohuuman aikoja lännen pörsseissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?