Aamukatsaus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Aamukommentti: S&P 500 kipuaa kohti ennätystä

Yhdysvaltain osakemarkkinoita mittaava S&P 500 -indeksi kirjasi eilen maanantaina pienen nousun, ja indeksi on nyt varsin lähellä rikkoa kaikkien aikojen ennätyksensä. Osaa sijoittajista ennätyksen tapailu jo hermostuttaa.

8.5.2007 9:04 | Päivitetty 8.5.2007 9:07

Osakekurssit nousivat viidettä peräkkäistä päivää yritysostojen tukemana Wall Streetillä eilen. Teollisuusosakkeiden kurssikehitystä mittaava Dow Jones -indeksi nousi vajaat 0,4 prosenttia 13 312,97 pisteeseen. Indeksi on vahvistunut 24 päivänä 27:stä. Nousuputki on pisin vuoden 1927 jälkeen.

Laajempi S&P 500 -indeksi vahvistui puolestaan lähes 0,3 prosenttia, mutta teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi heikkeni vajaat 0,1 prosenttia. S&P 500 -indeksin toimialoista raaka-aineet vahvistuivat eniten eli 1,3 prosenttia.

Yhdysvaltain suurimpia pörssiyhtiöitä seuraava S&P 500 tarvitsee enää runsaan prosentin nousun saavuttaakseen uuden all time high -ennätyksen.

S&P 500 nousi eilen 1509,48 pisteeseen, kun sen kaikkien aikojen korkein päätöslukema vuoden 2000 maaliskuulta on 1527,46. Nousua tarvitaan siis enää 1,19 prosenttia ennätykseen.

Rivakka kurssinousu hermostuttaa jo hieman markkinoita, joten osa sijoittajista odottaa korjausliikettä.

S&P 500 -indeksin ailahtelevuus on nyt hieman korkeampaa kuin se oli ennen helmikuun lopun kurssilaskua. Indsin optioihin perustuva VIX-volatiliteetti-indeksi on toki laskenut helmi-maaliskuun vaihteen piikistään, mutta se on edelleen jonkin verran korkeammalla kuin helmikuun lopussa ennen korjausta.

Alumiinijätti Alcoa kertoi eilen maanantaina aikeistaan tehdä vajaan 27 miljardin dollarin ostotarjous kanadalaisesta kilpailijastaan Alcanista. Ostotarjouksen mukaan Alcanin arvo olisi 73,25 dollaria osakkeelta eli 20 prosenttia korkeampi kuin yhtiön perjantainen päätöskurssi.

Alcanin osake ponnahti eilen 35 prosenttia 82,11 dollariin. Kurssinousu oli suurin heinäkuun 1980 jälkeen. Alcoan kurssi vahvistui puolestaan 8,3 prosenttia. Myös Yhdysvaltain toiseksi suurin metallituottaja Century Aluminum sai tukea ostotarjouksesta.

Aasian osakkeet nousivat tiistaina jo viidettä päivää peräkkäin, ja niin sanotun kultaisen viikon jälkeen myös Kiinan osakkeet nousivat voimakkaasti. Ennätysmäärä kiinalaisia sijoittajia avasi lomaviikon päätyttyä sijoitustilin ja siirsi säästöjään osakkeisiin.

Japanin ja monen muun Kiinaa vaakiintuneemman Kaukoidän pörssin osakekurssit nousivat melko maltillisesti, mutta moni kiinalaisosake rykäisi kymmenenkin prosenttia ylös. Kiinan pörsseissä kymmenen prosentin nousu on suurin mahdollinen yhden päivän nousu.

Kiinalaisosakkeiden nousua selittää osaltaan se, että huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa kiinalaiset säästäjät ovat avanneet peräti puolitoista miljoonaa uutta osakesijoitustiliä.

Uusi sijoituspääoma on tuntuvasti kiihdyttänyt kurssinousua Kiinan pörsseissä, Shanghaissa ja Schetzenissä. Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Kiinan keskuspankki on taas ilmaissut vakavan huolensa liian nopeasta kurssinoususta.

Jeni on vahvistunut hieman sekä euroa että dollaria vastaan tänään aamulla Aasian kaupankäynnissä. Jenin odotetaan jatkavan vahvistumistaan euroa vastaan, kun japanilaissijoittajat kotiuttavat varojaan eurooppalaisista valtionlainoista, jotka erääntyvät tällä viikolla. USA:n pitkien viitelainojen korot ovat pysyneet lähellä eilisiä päätöstasojaan.

Euro noteerattiin kello 8.30 Suomen aikaa 1,3617 dollariin, kun se oli 1,3601 dollarissa myöhään eilen illalla New Yorkissa. Dollari maksoi 119,88 jeniä verrattuna eilisillan 120,10 jeniin. Euro liikkui 163,24 jenissä verrattuna 163,33 jeniin.

Yhdysvaltain kahden vuoden valtionlainan korko oli perjantaisella päätöstasollaan 4,67 prosentissa. Korko pysyi paikallaan eilen perjantain päätöstasollaan. Kymmenen vuoden lainan korko oli laskenut yhden korkopisteen 4,63 prosenttiin. Eilen se laski kolme korkopistettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?