Markkinakommentti: Tulokset kertovat vahvasta suhdanteesta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Tulokset kertovat vahvasta suhdanteesta

Sijoittajan puuhaviikot ovat nyt vilkkaimmillaan, kun pörssiyhtiöt julkistavat vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokset. Tällä viikolla tulosuutiset ovat olleet iloisia.

28.4.2007 7:45 | Päivitetty 8.5.2007 10:20

Tulosjulkistajien joukossa on enemmän niitä, joiden kurssi on noussut voimakkaasti, kuin niitä, joiden kurssi on laskenut paljon.

Yleensä aina voimakkaimmin tulosuutiset heiluttelevat pienten yhtiöiden kursseja. Näin kävi tälläkin viikolla.

Pienten yhtiöiden vaihto on vähäistä. Siksi niiden hinnan muodostus pörssissä ei aina ole kovin tehokasta. Moni suuri sijoittaja joutuu juuri vähäisen vaihdon vuoksi sivuuttamaan pienet yhtiöt täysin sijoituskohteita etsiessään.

Mitä harvempi analyytikko yhtiötä seuraa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulosjulkistus aiheuttaa markkinoille yllätyksen.

Pienyhtiöillä on lisäksi aina kovat kasvutavoitteet. Kasvuun liittyy tietysti suuria riskejä ja mahdollisuuksia.

Teoriassa pienten yhtiöiden tuloskunnon pitäisi hyytyä ensimmäisenä noususuhdanteen hidastuessa. Niillä ei ole suuryritysten tapaan hinnoitteluvoimaa, lisäksi korkojen nousu kasvattaa niiden rahoituskustannuksia.

Pienyhtiöitä voikin pitää talouden lämpömittareina. Siinä vaiheessa, kun niiden tulokset alkavat hyytyä suhteessa suuryhtiöihin, alkaa talouskasvu hidastua.

Tällä perusteella voisi suomalaisten yritysten tulosuutisia pitää varsin rohkaisevina. Esimerkiksi teollisuudelle suunnittelupalveluja myyvä Etteplan saavutti kaikki tavoitteensa ja pitää tämän vuoden näkymiä hyvänä. Teollisuudella tuntuisi menevän siis hyvin, kun insinööritoimistolla riittää töitä.

Rakennusteollisuudelle putkijärjestelmiä valmistava Uponor yllätti sekin markkinat hyvällä tuloksellaan. Tämä kertoo rakentamisen korkeasuhdanteen edelleen jatkuvan.

Helsingin pörssissä Uponor luokitellaan suurten yhtiöiden joukkoon. Euroopan mittakaavassa Uponor kuitenkin luokitellaan pienten yhtiöiden joukkoon.

Perlokselta on totuttu odottamaan huonoja uutisia, mutta tällä kertaa se yllätti. Yhtiö on edelleen vaikeassa tilanteessa hyvin kilpailulla alalla, mutta yhtiön johto yrittää kääntää yhtiön suunnan.

Oikeista suuryhtiöistä suurimman nousun tulospäivänä koki Stora Enson vaihdetumpi R-osake. Yli neljän prosentin nousu näin vaihdetussa osakkeessa kertoo tuloksen olleen selvästi odotettua parempi.

Samalla alalla toimiva M-real petti jälleen kerran sijoittajat. Velkaisen yhtiön kurssi painui selvästi tuloksen paljastuttua.

Muita suuria yhtiöitä eniten laskeneiden joukossa olivat Kone ja TeliaSonera.

Pohjimmaisena on ohjelmistoja valmistava Comptel. Yhtiön tulos ei kuitenkaan ollut huono vuoden takaiseen verrattuna. Se oli huono verrattuna odotuksiin.

Comptelkin on tulevaisuuden arvioissaan toiveikas, koska yhtiön tilauskanta on hyvä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?