Osakkeet - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Yhdysvalloissa osakkeet halpoja

Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat nyt halvempia kuin kertaakaan viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana. Moni sijoittaja uskookin osakemarkkinoiden hyvän vedon jatkuvan.

3.4.2007 6:20 | Päivitetty 8.5.2007 10:25

Sijoittajien optimismi näkyy markkinoilta. Kaikki suurimmat osakemarkkinat ovat toipuneet varsin nopeasti helmikuun lopun kurssinotkahduksesta.

Eurooppalaisia osakkeita seuraavat Stoxx 600 -indeksi ja japanilaisia osakkeita mittaava Nikkei 225 ovat niukasti vuoden alun tason yläpuolella. Yhdysvaltalaisia osakkeita seuraava S&P 500 -indeksi on euroissa laskettuna hieman tappiolla.

Yhdysvaltalaisetkin osakkeet ovat tosin hiukan voiton puolella, kun S&P 500 -indeksin arvo lasketaan dollareissa.

Helsingin pörssi on ollut sijoittajille tapansa mukaan suuria markkinoita tuottoisampi. Tämä tuotto on tosin syntynyt laajoja markkinaindeksejä suuremmalla riskillä.

Osakkeet näyttävät edullisilta niin kutsutun Fedin mallin perusteella. Tämä malli vertaa osakkeiden tulostuottoa liittovaltion kymmenvuotisten joukkolainojen tuottoon. Jos osakkeiden tulostuotto on korkotuottoa suurempi, ovat osakkeet aliarvostettuja, ja päinvastoin.

Tällä hetkellä S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulostuotto on 6,53 prosenttia, kun liittovaltion kymmenvuotisten joukkolainojen tuotto on vain 4,65 prosenttia.

Tuottoero ei ole ollut näin suuri kertaakaan sitten vuoden 1986.

Tulosennusteet kertovat markkinoiden odottavan tuloskasvun jatkuvan. Joukkolainojen matalat korot taas kertovat markkinoiden uskovan inflaation pysyvän kurissa.

Lukuisat uutistoimisto Bloombergin haastattelemat salkunhoitajat uskovatkin kiitoradan olevan auki osakkeiden reilua nousukiitoa varten.

Huonolaatuisten asuntolainojen aiheuttamaa huolta moni salkunhoitaja pitää liioiteltuna. Yhdysvaltain talous on heidän mukaansa paljon vahvemmassa kunnossa kuin yleisesti luullaan.

Lisäksi analyytikot ovat toistuvasti aliarvioineet yhdysvaltalaisten yritysten tuloskasvun. Siksi osakkeiden arvostusluvut ovat hyvästä kurssinoususta huolimatta pysyneet kohtuullisina.

S&P 500 -indeksin voittokerroin eli p/e-luku on toteutuneilla tuloksilla laskettuna 17. Euroalueen osakkeiden vastaava p/e-luku on vain 13.

Fedin malli ei tietenkään ole erehtymätön. Erityisesti matalien korkojen aikana tämä arvostusmalli voi antaa turhan kauniin kuvan osakkeiden arvostuksesta.

Mitä pienemmiksi joukkolainojen tuotot laskevat, sitä edullisemmilta osakkeet tämän mallin mukaan näyttävät. Korkojen laskiessa osakkeet siis halpenevat vaikka yritysten tulosnäkymissä ei tapahtuisi mitään muutosta parempaan.

Jos korkojen lasku ennakoikin talouskasvun hidastumista, voi sokeasti Fedin malliin luottava sijoittaja kokea ikävän yllätyksen.

Bloombergin haastattelemat salkunhoitajat toki tietävät Fedin mallin heikkoudet. Joukkolainojen ja osakkeiden tuottoero on heidän mielestään nyt kuitenkin niin suuri, että tämän epätarkan mittarin antamaa viestiä kannattaa uskoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?