USA:n talous huolestuttaa salkunhoitajia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

USA:n talous huolestuttaa salkunhoitajia

Osakemarkkinoiden heilunta helmikuun lopussa on lisännyt sijoittajien varovaisuutta.

22.3.2007 15:55 | Päivitetty 22.3.2007 15:58

Merrill Lynchin tekemän salkunhoitajakyselyn mukaan sijoittajat ovat nyt varovaisempia kuin kertaakaan vuoden 2003 jälkeen.

Salkunhoitajat ovat selvästi kasvattaneet käteisen osuutta rahastoissa. Käteistä ylipainottavien salkunhoitajien osuus on kuukaudessa tuplaantunut 30 prosenttiin.

Sijoittajien riskinottohalukkuutta kuvaava mittari laski voimakkaasti helmikuun lukemista. Helmikuussa riskinottohalukkuus sai pisteluvun 42, kun maaliskuussa pisteluku laski 37:een. Mittari on nyt alimmillaan viiteen vuoteen.

Sijoittajat pitävät tulevaisuudennäkymiä niin utuisina, että heidän sijoitushorisonttinsa on keskimäärin vain seitsemän kuukautta. Näin lyhytjänteisesti kyselyyn vastanneet salkunhoitajat ovat sijoittaneet viimeksi neljä vuotta sitten.

Toisaalta suurin osa vastaajista piti taantumaa tänä vuonna epätodennäköisenä.

Salkunhoitajat ovat huolissaan Yhdysvaltain taloudesta. Muualla maailmassa näkymät ovat edelleen hyvät.

Yhdysvaltain asuntomarkkinat ja heikkolaatuiset asuntolainat ovat huolestuttaneet sijoittajia, mikä on näkynyt hermoiluna osakemarkkinoilla.

Yhdysvaltalaisten yritysten tuloksien heikkenemiseen uskovia on 32 prosenttia enemmän kuin niitä, jotka uskovat tulosten pysyvän ennallaan tai paranevan.

Euroalueen, Iso-Britannian ja Japanin suhteen salkunhoitajat ovat kuitenkin toiveikkaita. Näillä markkinoilla osakkeet ovat vastaajien mielestä selvästi edullisempia kuin Yhdysvalloissa.

Viime vuosina sijoittajat ovat lainanneet Japanista jenejä matalalla korolla ja sijoittaneet rahat paremmin tuottaviin kohteisiin Japanin ulkopuolelle.

Tämä jenin niin kutsuttu carry trade on ollut yksi pääomamarkkinoiden merkittävistä trendeistä.

Merrill Lynchin mukaan jenivelalla sijoittaminen tulee selvästi vähenemään tänä vuonna. Korkojen nousu ja valuuttakurssien lisääntynyt heilunta ovat ainakin historiassa nopeasti lopettaneet valuuttalainoilla spekuloinnin.

Investointipankki Merrill Lynch kysyy kerran kuussa sijoitusrahastojen hoitajien näkemyksiä kartoittavan kyselyn. Maaliskuun kysely on ensimmäinen julkaistu sijoittajien aikeista kertova kysely helmikuun hermoilun jälkeen.

Kyselyyn vastasi 199 salkunhoitajaa, jotka hoitavat yhteensä yli 500 miljardin euron varoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?