Sijoitus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Asuntorahoituksen ongelmat kasvavat

Sijoittajat kautta maailman seuraavat kieli keskellä suuta, leviävätkö Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden ja asuntorahoituksen ongelmat ensin Yhdysvaltojen muuhun talouteen ja sitä kautta koko maailman ongelmaksi.

14.3.2007 6:45 | Päivitetty 8.5.2007 10:32

Toistaiseksi tästä ei ole merkkejä, joten pelko ongelmien leviämisestä on ollut ainakin ennenaikaista.

Huoli asuntokuplan puhkeamisesta ja sen mahdollisista seurauksista on kasvanut nopeasti, kun osa Yhdysvaltojen asuntorahoittajista on parin viime viikon kuluessa ajautunut vakaviin vaikeuksiin. Joukko heikoimman luottokelpoisuuden asiakkaisiin keskittyvistä niin sanotuista sub-prime -asuntorahoittajista on joutunut lopettamaan toimintansa ja muillakin vastaavilla riskirahoittajilla asiakkaiden maksuhäiriöt ovat lisääntyneet nopeasti.

Yksi ongelmayhtiöistä on konkurssin partaalla horjuva New Century, jonka osakkeen New Yorkin pörssi on päättänyt poistaa pörssilistalta.

Ongelmaluotot ovat Yhdysvalloissa harvinaisia vaihtuvakorkoisia lainoja, joiden korkomenot ovat asiakkaiden ikäväksi yllätykseksi nousseet tuntuvasti keskuspankin korotettua ohjauskorkoaan useita kertoja. Hoitamattomat luotot ovat nopeasti aiheuttaneet rahoittajille maksuvaikeuksia ja jälleenrahoitusvaikeuksia.

Riskirahoittajien vaikeudet ovat näkyneet arvopaperimarkkinoilla jyrkkinä kurssilaskuina niin osakkeissa, joukkolainoissa kuin korkojohdannaisissakin. Mutta toistaiseksi jyrkät kurssiliikkeet ovat rajoittuneet kyseisiin riskirahoittajiin ja niiden liikkeeseenlaskemiin arvopapereihin.

Laajasti pankkien ja vielä laajemmin kaikkia rahoitusalan yhtiöitä seuraavat osakeindeksit ottivat nekin siipeensä toissa viikon yleisessä kurssipudotuksessa, mutta eivät sen enempää kuin muidenkaan toimialojen osakkeet.

Yhdysvaltojen asuntokuplan puhkeamista ei kannattane Suomessa surra sinänsä sikäläisten asuntomarkkinoiden tai edes asuntorahoittajien takia. Sen sijaan ongelmien mahdollisilla välillisillä vaikutuksilla voi olla merkitystä meikäläisellekin sijoittajalle - ja työmarkkinoiden kautta kenelle tahansa suomalaiselle.

Yksityisellä kulutuskysynnällä on erittäin suuri merkitys koko Yhdysvaltojen taloudessa ja Yhdysvaltojen taloudella on puolestaan keskeinen merkitys koko maailman taloudessa. Jos herra ja rouva Smith säikähtävät omia tai naapureidensa asuntolainavaikeuksia ja alkavat pihistellä marketin kassalla, kärsii koko maailman talouskasvu seurauksista.

Kuluttajien lisäksi myös pankit voivat säikähtää asuntomarkkinoiden ongelmia ja vääntää hyvienkin asiakkaiden lainahanoja kireämmälle.

Tämäkin olisi omiaan jarruttamaan velkavetoista kulutusjuhlaa, josta olemme kaikki saaneet nauttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?