Sijoitus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Pienyhtiöt johtavat kurssinousua, vielä

Pörssien pienet yhtiöt ovat sitkeästi pysyneet nousukärjessä koko sen ajan, jonka markkinat ylipäätään ovat teknokuplan puhkeamisen jälkeen nousseet.

21.12.2006 7:05 | Päivitetty 8.5.2007 10:39

Suurimmat ja vaihdetuimmat yhtiöt ovat jääneet pienempiensä jalkoihin niin Pohjoismaissa, euroalueella kuin koko Euroopassakin. Osa markkina-analyytikoista ja sijoittajista on odottanut jo hyvän aikaa markkinoiden vetovastuun siirtymistä takaisin suurille yhtiöille. Yhdysvalloissa laajasti seuratun Dow Jones -teollisuusindeksin kohoaminen kaikkien aikojen korkeimmille tasoilleen kertoo jo suuryhtiöiden vahvistumisesta. Euroopassa vuoronvaihto ei ole vielä toteutunut.

Riippumaton analyysiyhtiö BCA Research on viimeksi alkuviikosta suositellut asiakkailleen euroalueen pienten yhtiöiden alipainottamista eurooppalaisissa osakesalkuissa. Yhtiön Euroopan osakeanalyytikoiden mukaan esimerkiksi euron vahvuus, maailman talouskasvun hidastuminen ja suursijoittajien jo ennestään korkea osakeriski parantavat suurten ja heikentävät pienten euroyhtiöiden suhteellista houkuttelevuutta.

Euron vahvistuminen etenkin suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja Japanin jeniin on heikentänyt varsinkin suurten vientiyhtiöiden tulosnäkymiä. Tämä osaltaan selittää, miksi pienten ja keskisuurten yhtiöiden kurssikehitys on pysynyt euroalueen pörsseissä suuria yhtiöitä vahvempana.

Samoin melko varmoina pidetyt odotukset Yhdysvaltain, Kaukoidän ja samalla koko maailman talouskasvun hidastumisesta ovat rasittaneet ennen kaikkea suurten vientiyhtiöiden tulosnäkymiä. Tämäkin on ollut omiaan parantamaan pienten yhtiöiden suhteellista houkuttelevuutta.

Samaan suuntaan on todennäköisesti vaikuttanut markkinoiden vahva likviditeetti eli tuottoa metsästävän sijoituspääoman runsaus. Kun rahan pursuamiseen on yhdistynyt sijoittajien kasvanut riskinottohalu, sijoittajilla on ollut samaan aikaan sekä varaa että rohkeutta kasvattaa salkkujensa riskitasoa, ja samalla tuotto-odotuksia, suuria yhtiöitä riskipitoisempina pidetyillä pienyhtiöillä.

Ainakin BCA olettaa, että nämä kaikki muuttujat ovat jo pääosin mukana osakekursseissa - eli myös tähänastisessa kurssikehityksessä. Samat muuttujat tuskin kykenevät jatkuvasti kannattelemaan pieniä yhtiöitä kurssinousun kärjessä.

Lyhytaikaisina sijoituksina pienten yhtiöiden osakkeet ovat useiden tutkimusten mukaan selvästi riskipitoisempia kuin pörssien suuret yhtiöt. Yhtä moni tutkimus on kuitenkin osoittanut, että pitkäaikaisina sijoituksina pienet yhtiöt ovat yleensä selvästi tuottoisampia kuin suuret yhtiöt.

Käytännössä pienten ja suurten yhtiöiden kurssikehitys on kuitenkin vaihdellut niin paljon, että pelkän yrityskoon perusteella rakennettu salkku jää auttamatta sattuman varaan. Pelkästään Helsingin pörssin eniten nousseiden ja eniten laskeneiden osakkeiden listoilla on yleensä mittausaikaan katsomatta enimmäkseen pieniä yhtiöitä. Kurssimuutokset ovat suuria, mutta etumerkki vaihtelee.

Viime vuosikymmenen lopun teknohuuma toi pörsseihin paljon pieniäkin yhtiöitä, mutta suurimmaksi osaksi kurssikupla koski euroalueella ja varsinkin Pohjoismaissa pörssien suurimpia yhtiöitä. Vuosikymmenen lopun suurten yhtiöiden kurssikiri tarkoitti, että pienet yhtiöt hävisivät koko viime vuosikymmenen mittaan suuremmilleen todella rutkasti.

Vastaavasti myös kuplan jälkeinen kurssilasku iski rajuimmin juuri suuriin yhtiöihin. Romahduksen aikana pienet yhtiöt pääsivät selvästi pienemmällä laskulla, ja vuoden 2003 keväällä alkanut nousu on ollut pienten ja keskisuurten yhtiöiden juhlaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?