Aamukatsaus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Aamukatsaus: Dow rikkoi ennätyksensä

Odotuksia vahvemmat tulos- ja talousuutiset nostivat Yhdysvaltain seuratuimpiin osakeindekseihin kuuluvan Dow Jones Industrialin ennätyskorkealle.

15.12.2006 9:04 | Päivitetty 15.12.2006 9:04

Yhdysvaltain osakemarkkinoilla tunnelma oli torstaina vahva ja kurssit pääosin nousussa, kun moni yritys julkisti odotuksia parempia tulosuutisia.

Suurimpien teollisuusyhtiöiden kurssikehitystä mittaava Dow Jones Industrial Average -indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimpaan päätöslukemaansa 12 416,76:een. Indeksi nousi keskiviikon päätöksestä 0,8 prosenttia.

Laaja-alaisemmin suuria yhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi kipusi sekin kuuden vuoden ennätykseensä 1425,49:ään, mikä tiesi 0,9 prosentin nousua.

Teknologiavetoinen Nasdaq Composite -indeksi nousi niin ikään 0,9 prosenttia ja päätyi 2453,85 prosenttiin. Juuri suuren teknologiapainonsa takia Nasdaq on muita Yhdysvaltain pääideksejä huimasti kauempana ennätyksestään.

Kurssinousun takana olivat odotettua vankemmasta tuloskehityksestä kertoneet yhtiöt. Tällaisia olivat muun muassa maailman toiseksi suurin tietokoneprosessorien valmistaja Advanced Micro Devices, investointipankki Bear Stearns ja varastohotelliyritys Costco Wholesale.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemien ammattisijoittajien mukaan tulosuutisista oli pääteltävissä, että pörssiyhtiöiden tuloskunto kestää mainiosti talouskasvun niin sanottua pehmeää laskua.

Teollisuustuotannon ja asuntomarkkinoiden vastoinkäymiset eivät ainakaan vielä tunnu sijoittajien mielestä pörssiyhtiöiden tuloksentekokyvyssä.

Työttömyystukihakemusten odotettua pienempi kasvu antoi sekin tukeaan osakkeille, sillä markkinat katsoivat kulutuskysynnän pysyvän vahvana.

Korkomarkkinoilla torstai oli Yhdysvalloissa laskupäivä, osittain samojen odotettua vahvempien talousuutisten takia, jotka nostivat osakkeita.

Liittovaltion kymmenvuotinen obligaatio nousi hitusen 4,60 prosenttiin (edellinen 4,58 prosenttia) ja kaksivuotinen obligaatio nousi 4,73 prosenttiin (edellinen 4,70 prosenttia).

Dollari on vahvistunut hieman suhteessa euroon, aamun kaupankäynnissä euron kurssi oli 1,314 dollaria, kun se eilen oli 1,319 dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?