Osakkeet - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Markkinakommentti: Spekulanttien paluu

Biotie Therapiesin osakkeen kurssi ponkaisi marraskuussa hurjasti ylöspäin. Tällainen vähän vaihdettu pienen yhtiön osake voi tarjota sijoittajalle huiman tuoton, mutta myös huiman riskin.

12.12.2006 10:43 | Päivitetty 8.5.2007 10:39

Biotie kehittää lääkkeitä tulehdustautien, riippuvuussairauksien ja verisuonitukosten hoitoon.

Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 2000. Samana vuonna sen osake kävi ennätyksessään 2,98 eurossa, vuonna 2003 osake mateli pahimmillaan 0,23 eurossa.

Lääkkeiden kehittely on kallista ja hidasta. Koska kaupallistettavia tuotteita ei ole syntynyt odotettuun tahtiin, joutui pahasti tappiollinen Biotie keräämään uutta pääomaa osakeannilla. Marraskuun annissa yhtiö sai 13 miljoonaa euroa kassaansa.

Annista osakkeita merkitsivät vanhat omistajat ja uutena omistajana yhdysvaltalainen rahasto.

Osakkeen kurssi lähti lentoon, kun Biotie kertoi saamistaan sopimuksista.

Lääketehdas Roche osti viidellä miljoonalla eurolla option lisensoida yksinoikeudella vasta-ainelääkkeen oikeudet. Jakelusopimus nalmefeenista H. Lundbeckin kanssa taas toi 15 miljoonaa euroa Biotielle.

Muutama päivä myöhemmin sijoittajat saivat kylmää vettä niskaan. Biotien Pohjois-Amerikan yhteistyökumppani totesi tutkimuksissaan, että nalmefeenista ei näytä olevan apua peliriippuvuuteen.

Nalmefeeni on yksi Biotien lupaavimmista kehityshankkeista, aineen toivotaan parantavan ainakin alkoholismia.

Biotien kurssi oli kääntynyt laskuun jo ennen huonoja uutisia. Vaihto hiipui marraskuun huippupäivän jälkeen, joskin muutama päivä ennen huonoa nalmefeeni-uutista vaihdettujen osakkeiden määrä äkkiä hyppäsi. Rajun nousun jälkeen on luonnollista, että sijoittajat kotiuttavat voittojaan.

Useimmille sijoittajille Biotien osakkeen ostaminen ei ole sijoittamista vaan uhkapeliä. Kaikki tällaisiin vähän vaihdettuihin osakkeisiin sijoittavat eivät luultavasti tiedosta peliongelmaansa, vaan luulevat sijoittavansa.

Biotien osakkeita vaihtuu niin vähän, että lähes kuka tahansa pystyy vedättämään kurssia. Vähän vaihdetuille osakkeille ovat tyypillisiä ylilyönnit. Harvan osakkeen arvo 4,5-kertaistuu jakelusopimuksista kuten Biotien kurssi.

Jotain kertoo sekin, että annissa osakkeen merkintähinta oli 0,51 euroa. Maanantaina osaketta vaihdettiin 1,16 euron hinnalla.

Biotekniikkayhtiöiden liiketoiminnan ymmärtäminen on maallikolle varsin haastavaa. Alan asiantuntijatkaan eivät osaa arvioida, onko jokin molekyyli mahdollista jalostaa toimivaksi lääkkeeksi. Ja jos osakkeenomistaja ei katso tarpeelliseksi ymmärtää sijoituskohteen liiketoimintaa, on hän peluri eikä sijoittaja.

Biotie ei ole ainoa yllätysloikan tehnyt osake. Hiljattain Oral Hammaslääkärien kurssi loikkasi ilman näkyvää syytä.

Tällaisia puhtaasti spekulaatioon perustuvia kurssihyppyjä oli enemmän viimeksi vuonna 2000. Pitkän nousujakson jälkeen markkinoilla oli paljon riskiä kaihtamattomia sijoittajia, joilla oli kassit täynnä rahaa. Huhujen ja spekulaatioiden perässä juoksevat pelurit heiluttivat vähän vaihdettujen yhtiöiden osakkeita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?