Itämerelle apua - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Miljonääri koittaa pelastaa Itämeren

Ruotsalaismiljonäärin lahjoitusvaroilla perustettu tiedesäätiö Baltic Sea2020 etsii nopeita ratkaisuja Itämeren pelastamiseksi. Säätiö on päättänyt keskittyä Itämeren rehevöitymiseen, ympäristömyrkkyihin ja kalastukseen.

22.11.2006 19:36 | Päivitetty 22.11.2006 19:37

– Olemme päässeet pitkälle, jos 10-15 vuodessa pystymme antamaan edes joitakin tieteellisesti kestäviä neuvoja Itämeren pelastamiseksi, turkulainen meribiologi Eric Bonsdorff kiteytti keskiviikkona.

Åbo Akademin professorina työskentelevä Bonsdorff kuuluu säätiön tiedeneuvostoon, joka on alkanut koota tiedemiehiä töihin Itämeren hyväksi.

Tukholmassa säätiö järjesti keskiviikkona ensimmäisen symposiumin, jossa pohdittiin ihmisen vaikutusta merien kuntoon ja kalastukseen. Itämeren haavoittuvaa ekologiaa verrattiin Pohjois-Amerikan suurten järvien ekojärjestelmään.

– Itämeren kalakanta on meidän yhteinen voimavaramme. Jostain syystä se on nähty vain kalastuselinkeinolle ja urheilukalastajille kuuluvana. Kaloilla on muukin arvo kuin pyyntiarvo, Tukholman yliopiston professori Sture Hansson totesi.

Rahasto- ja sijoitusyhtiöillä rikastunut Björn Carlsson lahjoitti viime syksynä 55 miljoonaa euroa Itämeren pelastamiseen. Carlssonin tahto on, että lahjoitusvaroilla perustettu säätiö Baltic Sea 2020 (Itämeri 2020) etsii tieteellisesti kestäviä ratkaisuja Itämerelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?