Pörssi plussalla - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

M-real kiskoo metsäosakkeita Helsingissä

Helsingissä pörssipäivä on avautunut niukasti plussalle Nokian jarruttaessa nousua, vaikka aamulla on saatu osavuosikatsausten lisäksi uutisia kurssien suuntimiksi. Kolmannen neljänneksen tuloksistaan kertoivat teknologiayhtiöt Comptel, SSH, Tieto-X ja eQ.

18.10.2006 11:24 | Päivitetty 18.10.2006 11:26

Kello 10.50 yleisindeksi OMXH oli 0,4 ja painorajoitettu OMXH Cap 0,8 prosentin myötäisessä. Vaihtoa oli kertynyt 261 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 150 miljoonaa.

Päähuomio on kuitenkin kohdistunut metsäsektorille M-realin ilmoitettua mittavasta saneerausohjelmasta ja toimitusjohtajan vaihdoksesta. M-realin joutuminen uudelle säästökuurille ei yllättänyt, sillä yhtiön tukala taloustilanne on ollut hyvin tiedossa.

??Mitään dramaattistahan muutosta tässä ei sinällään ole, että yhtiön isoja osia oltaisiin myymässä tai strategisesti konsolidoitumassa jonkun muun toimijan kanssa. Metsä-Botnia -osuuden myynti ja suuret alaskirjaukset ovat uutta, vaikka niitä onkin ennakoitu, eQ:n pääanalyytikko Katja Keitaanniemi kertoi uutistoimisto Startelille.

Hänen mukaansa M-realin suunnittelemat tehtaiden sulkemiset eivät vielä riitä tasapainottamaan markkinatilannetta päällystetyssä hienopaperissa. Samaa mieltä on myös OKO:n analyytikko Henri Parkkinen.

- Ylikapasiteettia jää edelleen ihan riittävästi. Suljettavat koneet ovat pienempiä ja sellaisia mitä olisi ehkä pitänyt sulkea jo aikaisemmin, Parkkinen sanoi.

M-realin suunnitelmat saivat markkinoilla positiivisen vastaanoton, sillä kurssi ampaisi pörssin avauduttua roimaan nousuun. Metsäyhtiöt miehittivät vaihtokärjen seuraavat asemat Nokian perässä.

M-realin molemmat osakesarjat olivat nousijalistan kärjessä ja niistä vaihdetumpi B-osake oli 13 prosentin nousulla kallistunut 0,54 euroa 4,70 euroon. Stora Enso oli 2,7 ja UPM 3,8 prosentin nousussa. Myös kartonkivalmistaja Stromsdal oli harpannut 6,4 prosenttia.

Huomenna heinä-syyskuun tuloksestaan kertova Nokia oli painunut vaihtokärjessä 0,6 prosenttia 15,69 euroon. Motorolan myöhään eilen julkistama tulos oli kohtalainen, mutta koko teknologiasektori oli New Yorkissa selvässä alamäessä. Nokia laski rintaman mukana, mutta jäi silti selvästi eilisen kotimaan päätöstasonsa yläpuolelle.

Laskutusohjelmistoja operaattoreille valmistavan Comptelin liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä ja liikevoitto parani. Yhtiö tarkensi liikevoittoennustettaan ja tämän vuoden liikevoiton odotetaan nyt ennen kertaluontoisia eriä olevan "selvästi" yli 15 prosenttia liikevaihdosta. Hyvä tulos oli antanut Comptelille 5,4 prosentin nosteen.

Tietotekniikan palveluyritys Tieto-X paransi heinä-syyskuussa selvästi vuodentakaisesta. Liikevaihto kasvoi ja liikevoitto lähes tuplaantui. Mainio yllätys sinkosi kurssin 7,6 prosentin ylämäkeen.

Tietoturvayhtiö SSH:n tulos oli tappiollinen kolmannella neljänneksellä ja liikevaihto laski. Yhtiön mukaan myynti jäi odotettua alhaisemmaksi, koska muutaman amerikkalaisasiakkaan tilaukset siirtyivät. Koko vuoden liikevaihto ja tulos ovat nyt kiinni viimeisen neljänneksen myynnistä. SSH oli eilisellä päätöstasollaan.

eQ:n liikevoitto kutistui heinä-syyskuussa viime vuodesta. Vaikka kuluvasta neljänneksestä odotetaan parempaa, kurssi oli pakastunut neljä prosenttia.

Tietoenator myy julkisen hallinnon liiketoimintojaan Pohjoismaissa Sirius IT-yhtiölle. Kaupasta kirjataan yhdeksän miljoonan euron voitto. Kurssi oli 1,6 prosenttia plussalla.

Metalli- ja konepajayhtiöistä Rautaruukki jatkoi edelleen 3,3 ja Outokumpu 1,9 prosenttia ylöspäin. Lakon uhan kanssa painiva Finnair oli luisunut 1,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?