Kysely: Tytöt haluavat johtajiksi enemmän kuin pojat – tässä mieluisimmat alat - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kysely: Tytöt haluavat johtajiksi enemmän kuin pojat – tässä mieluisimmat alat

Tyttöjen kiinnostus työssä etenemiseen ja johtamisrooleihin on tuoreen kyselyn mukaan vahvempaa kuin pojilla.

Reaaliaineiden ylioppilaskirjoitukset Ressun lukiossa Helsingissä maaliskuussa 2021.

24.5. 9:40

Tytöt ovat aiempaa kiinnostuneempia johtajuudesta.

Tämä selviää TAT Nuorten tulevaisuusraportista, jossa selvitettiin liki 15 000 yläkoululaisen, lukiolaisen ja ammatillisen opiskelijan näkemyksiä tulevaisuuden työelämästä.

Tyttöjen vastauksissa nousi poikia useammin esille kiinnostus vaativiin työtehtäviin ja johtamisrooleihin. Johtamisvastuu, etenemismahdollisuudet ja palkkaus olivat tytöille tärkeämpiä kuin edellisessä kyselyssä.

Tytöt olivat myös poikia useammin valmiita panostamaan opiskeluun.

– Tytöt tavoittelevat poikia vahvemmin niin etenemis- kuin vaikuttamismahdollisuuksia kuin johtamisvastuutakin. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tytöillä on maamme hallitusta myöten yhä enemmän esimerkkejä samaistuttavasta ja esimerkillisestä naisten johtajuudesta, sanoo TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen tiedotteessa.

Tyttöjä kiinnostavat eniten perinteisesti naisvaltaiset alat, kuten terveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja matkailu- ja ravintola-ala.

Tyttöjen kiinnostus kasvoi maanpuolustusalaan, asianajo- ja lakimiestoimistoihin ja vakuutusalaan.

Poikia kiinnostavat eniten miesvaltaiset alat, kuten teknologiateollisuus, rakennusala, maanpuolustus ja pankki- ja rahoitusala.

Vanhempien koulutus ja työllisyystilanne näkyvät nuorten valinnoissa. Yliopistotutkinnon suorittaneiden vanhempien lapsista 81 prosenttia aikoo hakeutua peruskoulun jälkeen lukioon, kun ammatillisen tutkinnon suorittaneiden vanhempien lapsista lukioon aikoo 36 prosenttia.

14 prosenttia niistä nuorista, joiden vanhemmista kumpikaan ei käy töissä, ei usko löytävänsä työelämästä itselleen sopivaa paikkaa tulevaisuudessa.

Nuorille palkka on alaa valitessa yhtä tärkeä kuin työn kiinnostavuus. Kolmanneksi tärkein on työskentelyilmapiiri.

Selvityksen tiedot kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella 1.3.–1.4. Kyselyyn vastasi 14 939 nuorta. Tutkimuksen teki Talous ja nuoret TATin toimeksiannosta tutkimusyhtiö Insight360.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?