Tällainen vuokranantaja on vuokralaisen kauhu – jopa lakia rikotaan sumeilematta - Oma raha - Ilta-Sanomat
Vuokranantajia koskevat ikävät kokemukset liittyvät yleisimmin takuisiin, vuokrahyvityksiin ja asunnon kunnosta vääntämiseen.

Tällainen vuokranantaja on vuokralaisen kauhu – jopa lakia rikotaan sumeilematta

Jos on vuokralaisia moneen lähtöön, niin on vuokranantajiakin. Yleisimpiä ongelmia ovat vuokravakuudesta tappelu sekä vuokrahyvitykset.

15.5. 13:34

Tarinat kauhuvuokralaisista ovat tuttuja. Asunto kuin pommin jäljiltä, vuokrarästejä, levotonta eloa. Kolikon toisella puolella on vuokranantajia, joiden joukkoon mahtuu myös monenlaisia tapauksia.

Vuokralaiset ry:ssä nähdään vuokraustoiminnan toinen puoli. Viime aikoina sen neuvontapalveluun on tullut useita tapauksia, jotka liittyvät vuokrahyvityksiin.

– Asuntosijoittamisesta on tullut vähän niin kuin kaiken kansa hupia, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita heittää.

Jos vuokralainen ei voikaan asua asunnossa vaikka remontin takia, asunnon omistajalle tulee vuokratuottoon notkahdus, koska lain mukaan vuokralaisen ei pidä maksaa vuokraa tai vain osa siitä.

Vuokralaiset ry:n Anne Viita.

– Omistaja pitääkin tilannetta kohtuuttomana, koska ei saa asunto-osakeyhtiöltä alennusta vastikkeisiin. Tässä on ollut useampi vuokranantaja peräkkäin sitä mieltä, että he päättävät olla antamatta vuokranalennusta.

– Aina kun taloudessa tulee epävakaisempia aikoja, vuokranantajien kyky vuokranalennuksiin, myös laissa määrättyihin, on pienempi kuin nousukaudella.

Viita muistuttaa, että vuokrahyvitykset eivät ole asunnonomistajan päätettävissä vaan lakiin perustuva velvoite. Lakiin on kirjattu, että asunnon pitää olla ”sovitussa kunnossa”, ei vain jotenkin asuttavassa kunnossa.

Näissä tilanteissa vuokralainen kyllä voittaa, mutta pahimmillaan vasta vuoden kuluttua kuluttajariitalautakunnan ratkaistua asian.

Hissiriita kesti pitkään

Joskus institutionaalinen vuokranantajakin voi ryhtyä hankalaksi vuokralaisen kannalta. Eräs yleishyödyllistä vuokraustoimintaa harjoittava yhdistys kiisteli pari vuotta siitä, antaako vuokralaisille hyvitystä hissiremontin takia.

Hissi oli yli sata päivää pois käytöstä talossa, jossa asui useita hissiä tarvitsevia vanhuksia.

Joka neljäs suomalainen asuu vuokralla, mutta vuokrariitoja on määrään nähden vähän, esimerkiksi käräjäoikeuksien tapauksista vain noin prosentti. Tosin kovin herkästi ei vuokralainen uskalla edes alkaa käräjöidä.

 Vuokralaisella ei ole mitään mahdollisuutta tarkastaa, onko vuokranantaja ihan tunnetusti vakuuksien väärinpidättäjä.

Vakuudet muuttuvat vuokrabonuksiksi

Yleisimpiä yhteenottoja ovat tapaukset, joissa vuokranantaja pidättää vuokravakuuden perusteettomasti.

– Vuokralaisella ei ole mitään mahdollisuutta tarkastaa, onko vuokranantaja ihan tunnetusti vakuuksien väärinpidättäjä. Tällaisten vuokranantajien tunnistaminen on erittäin vaikeaa, Viita kertoo.

– Jotkut, pieni osa onneksi, ajattelevat että vakuus on bonusvuokra. Tehdään sen verran listaa asutun asunnon puutteista ja vioista, että ainakaan koko vakuutta ei makseta takaisin.

Kuka tarkastaa vuokranantajan vakavaraisuuden?

Viita on huolissaan epäkohdasta, joka liittyy vuokranantajien taloudelliseen tilanteeseen ja asuntosijoittamiseen velkavivutuksella.

Vivutus tarkoittaa sijoittamisen vauhdittamista lainarahan avulla.

Vuokra-asuntoa etsivien luottotiedot tarkastetaan säännönmukaisesti, mutta vuokralaispuolella ei ole mahdollisuutta tarkastaa vuokranantajan vakavaraisuutta ja maksukykyä.

Huoneenvuokralaki suojaa näissäkin tilanteissa vuokralaista pääosin hyvin, paitsi yhdessä pahimmassa.

– Jos asunto menee pakkomyyntiin, määräaikainenkin vuokrasopimus voidaan ostajan puolelta irtisanoa.

Ongelmaksi asia voisi nousta ”koronan jälkimaininkien takia”. Neuvontapalveluissa alkaa näkyä ”hiljaisia signaaleja” ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan muutoksesta, joka leikkasi osalla päivärahan 500:sta sataan päivään.

– Heillä alkaa selkeästi olla maksuvaikeuksia. Jos tällainen henkilö on samalla myös vuokranantaja, se voi heijastua asuntomarkkinoille. Tulee lisääntyvästi pakkohuutokauppoja tai vuokranantajalla ei ole resursseja ylläpitää asuntoa siinä kunnossa kuin se on vuokrattu.

Tarkasta asunnon kunto!

Pikkuviat voivat synnyttää eripuraa ja ovat riesa myös vuokranantajille. Jääkaapin kahva hajoaa, uunin tai liesituulettimen lamppu pitää vaihtaa. Vastuu tungetaan mielellään vuokralaiselle, koska monien kodinkoneiden varaosien metsästäminen on hankalaa.

Vuokravakuuden palautusten lisäksi asunnon kunto on yleisimpiä kiistan aiheita.

– Kun asunnon kunto katsottaisiin yhdessä jo etukäteen, olisi vähemmän riideltävää jälkikäteen.

Onko sinulla ollut vaikeuksia vuokranantajan kanssa? Kerro kokemuksistasi: elina.ranta@sanoma.fi. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?