Appiukko ja vävy riitelevät kesämökin tontinrajoista – elinikäinen hallintaoikeus antoi appiukolle paljon vapauksia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Appiukko ja vävy riitelivät raivoisasti tontinrajoista – kauppakirjan ehto antoi apelle paljon vapauksia

Hallinta- ja nautintaoikeusehto antaa appiukolle varsin laajan oikeuden käyttää kiinteistöä.

Hallintaoikeus antaa varsin laajat käyttöoikeudet. Kuvituskuva.

11.5.2021 6:35

Veroasiantuntijat antavat ohjeita, miten siirtää kesämökki perheenjäsenelle siten, että verojen maksu jää mahdollisimman pieneksi.

Neuvoksi annetaan hallintaoikeuden jättäminen kiinteistöstä luopujalle. Hallintaoikeus antaa myyjälle laajan oikeuden käyttää edelleen kiinteistöä.

Asiantuntijoiden ohjeita noudatti isä, joka siirsi puolet omistamastaan kantatilasta tyttärelleen. Isällä on omalla puolella oma kesäasunto ja tyttären perheellä maaläntillään myös oma loma-asunto.

Appiukko, lähes 80-vuotias mies, ja tyttären mies ajautuivat riitoihin tonttien rajasta. Asiat menivät niin pahasti solmuun, että poliisi joutui tekemään esitutkinnan. Appiukon epäiltiin syyllistyneen vahingontekoon ja hallinnan loukkaukseen.

Appiukko voi hallintaoikeuden vuoksi pitää tyttärensä kiinteistöä kuin omaansa elinaikansa ajan. Niin kauan kuin appiukko elää, tyttären perhe ei pääse esimerkiksi realisoimaan kiinteistöä.

Vävyn ja apen välillä on ollut monia riitaisuuksia usean vuoden ajan.

Kiinteistö on virallisesti tyttären nimissä. Isän ja tyttären tonteilla on yhteistä rajaa sata metriä.

Poliisin tekemässä esitutkinnassa vävy kertoo, että appiukko on vuosikaudet käyttänyt tyttärensä omistamaa tonttia läpikulkuun, kaatanut puita tontille omalta tontiltaan, aiheuttanut savuhaittaa polttamalla roskia ja antanut tuttaviensa käyttää kasvimaata.

Vävyn ja tyttären tarkoituksena on ollut rakentaa rajalle aita ja sitä varten he olivat avanneet pari vuotta sitten rajalinjaa. Vävy oli virittänyt tonttipyykkien välille kymmenien metrien matkalle linjalangan. Appiukko oli repinyt langan ja heittänyt sen muutaman metrin korkeudelle puun oksille.

Esitutkinnassa vävy avautui vanhemmistakin tapahtumista ja kertoi, kuinka appiukko oli levittänyt tyttärensä tontille johtavaa tietä, käyttänyt sitä parkkipaikkanaan ja ottanut tienpohjasta hiekkaakin.

Pari vuotta sitten juhannuksena appiukko poltti lähellä rajaa roskia ja tyttären tontilla puiden alaoksat kärventyivät.

Viime kesänä appiukon ja vävyn välille oli tullut sanaharkkaa, kun appiukko seisoa toljotti tyttärensä tontilla paikallaan pysyen 20 minuuttia, vaikka hänelle oli annettu lähtökäskyjä. Muistakin epämiellyttävistä tapahtumista vävy oli esitutkinnassa avautunut.

Poliisi kuuli appiukkoa tapahtumista. Tämä kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Appiukko kertoi yli 20 vuoden takaisesta tontin myynnistä ja itselleen jättämästä elinikäisestä nautinta- ja hallintaoikeudesta kiinteistöön.

Linjalanka oli appiukon mukaan viritetty hänen puolelleen, joten hän poisti sen ja laittoi toiseen paikkaan.

Aluesyyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska syyllisyyden tueksi ei ollut todennäköisiä syitä.

Syyttäjä piti poliisin tekemää esitutkintaa pintapuolisena ja sekavana. Syyttäjän mukaan esitutkinnassa oli kerrottu merkityksettömistä tapahtumista ja väitettyjen rikosten tekoajat jäivät epäselviksi.

Kauppakirjan hallinta- ja nautintaoikeusehto antaa syyttäjän mukaan appiukolle varsin laajan oikeuden käyttää kiinteistöä. Läpikulkukin vaikuttaisi oikeutetulta, mutta sitä oikeutta ei ole muilla kuin appiukolla. Ehto on syyttäjän mukaan tulkinnanvarainen ja siihen puuttuminen rikosoikeudellisin keinoin on vaikeaa.

Vävyn esitutkintakertomuksessa ei ole mitään mainintaa kauppakirjan ehdosta ja vävyn kanta siihen jäi selvittämättä.

Syyttäjä piti tien levittämistä ja risujen polttamista tekoina vanhentuneina ja linjalangan poistamista kiusantekona. Syyttäjä neuvoo rajalinjan ratkaisemista rajankäyntitoimituksessa, eikä aidan rakentamisella pitäisi olla estettä, hän toteaa.

Syyttäjä ei epäillyt appiukkoa rikoksista ja jätti syytteen nostamatta. Ratkaisun syyttäjä teki runsas kuukausi sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?