Kommentti: Mitä aiot tehdä rahoillasi, kun normaali arki alkaa? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mitä aiot tehdä rahoillasi, kun normaali arki alkaa?

Monella meistä on nyt ylimääräistä rahaa – toisten rahat taas ovat loppu. Sillä, miten alamme rahojamme käyttää, kun normaali arki alkaa, on yllättävän suuria vaikutuksia, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

5.4. 18:22

En ymmärrä, miten tästä arjesta tuli tällaista, että päivän kohokohta on, kun käy ruokakaupassa, huokaisi ystäväni.

Nauratti. Ymmärsin täysin, mitä hän tarkoitti. Hän ei ollut nähnyt moneen päivään kasvokkain yhtään ihmistä. Paitsi läheisessä pienessä K-marketissa. Juuri kun hän pääsi kassan kanssa puheisiin, tuli palohälytys ja hänen käskettiin poistua kaupasta.

Nauratti vielä enemmän. Ei palohälytys, tietenkään. Vaan tilanteen tragikomiikka.

Mutta ei pitäisi nauraa. Meidän kauppakäyttäytymisemme ja suhtautumisemme ostoksilla käyntiin liikuttaa suuria rahoja. Viime viikolla hermostui ensin tavarataloyhtiö Stockmannin toimitusjohtaja ja perässä asiakkaat. Kun keskusteltiin liikkumisrajoituksista, esimerkkinä käytettiin, ettei nyt kannata lähteä Stockmannin kerroksiin.

Koko erikoiskaupan ala tunsi ihan oikeutetusti, että he joutuivat eriarvoiseen asemaan.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen esityksen, ja Stockmann voi periaatteessa huokaista helpotuksesta. Tosin se ehti jo ilmoittaa aloittavansa yt-neuvottelut tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi.

Vaikkei rajoituksia nyt tulekaan hallituksen suunnittelemassa muodossa, kerroksissa tuskin on ruuhkaa. Siitä korona pitää huolen.

On selvää, että ihmiset ovat muuttaneet käyttäytymistään paljon. Itse kävin ennen pääsiäisenpyhiä erikoiskaupassa tekemässä hankintoja. Koko ajan takaraivossa kolkutti pieni syyllisyys. Ja pelko. Tarvitsenko näitä tavaroita todella? Mitä jos saan tällä reissulla koronan? Miten paljon raivostuttaisi sairastaa ja tietää, että tartunta tuli tavallaan aika turhien tavaroiden ostosreissulla?

Isommin vaikutus näkyy, kun kuuntelen ihmisiä ympärilläni. Useampi on nyt sanonut, ettei aio ostaa keväällä yhtään vaatteita. ”Mulla on vaatekaapissa vielä viime vuodelta uusia vaatteita, jotka eivät ole olleet kertaakaan päällä. Miksi ihmeessä ostaisin uusia?”

Niinpä. Erittäin hyvä kysymys. Muttei tiedä hyvää erikoiskaupalle.

Jos korona ei ole vienyt töitä ja on säästynyt lomautuksiltakin, hyvin todennäköisesti on jäänyt rahaa säästöön. Sen näkee esimerkiksi Suomen Pankin tilastoista. Kotitalouksien talletukset ovat kasvaneet nopeasti, kertoi pankki keskiviikkona. Talletusten vuosikasvuvauhti oli noin yhdeksän prosenttia helmikuussa. Kotitalouksien talletuskanta oli yhteensä 104,7 miljardia euroa.

Kun normaali arki joskus alkaa, on suuri kysymys, mitä ihmiset tekevät säästöön jääneillä rahoillaan. Tästä puhui torstain Helsingin Sanomissa Heidi Schauman. Hän on Swedbankin Suomen pääekonomisti.

”Poikkeuksellisen kiinnostava teema on, mitä säästöille tapahtuu”, hän sanoi. Schauman muistutti, että kotitaloudet ja yritykset ovat säästäneet koronan aikana ja se, minne säästöt ohjautuvat, määrittää kriisin jälkeistä aikaa.

Siinäpä onkin itse kullakin miettimistä. Nyt meneillä olevaa yhteiskuntien ja talouden sulkua ei ole aikaisemmin nähty eikä kokeiltu. Ei ole tietoa, miten ihmiset käyttäytyvät, kun tämä on ohi. On vain valistuneita arvauksia.

Yksilöiden valinnoista tulee massojen liikkeitä, jos alamme toimia samalla tavalla. Ja massat liikuttavat taloutta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?