Avioero ja eläkkeelle jääminen ovat kaksoisisku talouteen – näin rahat saa riittämään - Oma raha - Ilta-Sanomat

Avioero ja eläkkeelle jääminen ovat kaksoisisku talouteen – näin rahat saa riittämään

Karu tosiasia on, että monelle tulee eläkkeellä tai eläkepäivien kynnyksellä ero.

Kodin tuloista ja menoista kannattaa pitää kirjaa vaikka ruutuvihkon avulla.­

5.4. 8:10

Moni viettää eläkepäiviään sinkkuna.

Taustalla on varsinkin vanhimmissa ikäryhmissä usein puolison kuolema, mutta myös avioerot ovat eläkeikäisillä ja eläkeikää lähestyvillä nykyään paljon yleisimpiä kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Yli 55-vuotiaiden avioerojen määrä kasvoi vuodesta 1990 vuoteen 2016 yli kaksinkertaiseksi. Sittemmin kasvu on pysähtynyt 55–70-vuotiaiden ikäryhmässä. Yli 70-vuotiaiden avioeroissa on kuitenkin sen jälkeenkin ollut kasvua: vuonna 2016 yli 70-vuotiaista naisista erosi 115, mutta vuonna 2018 eronneita oli 166.

Avioero tai puolison kuolema voivat koetella paitsi jaksamista myös eläkeläisen taloutta kovalla kädellä. Uusi elämäntilanne osuu silloin aikaan, jolloin tulot ovat muutenkin pudonneet työelämän aikaisista.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 yksinasuvista eläkeläisistä 29 prosenttia eli köyhyysrajan alapuolella, mutta parisuhteessa olevista vain 3 prosenttia.

– Siksi onkin nurinkurista, että esimerkiksi kotihoidon maksuihin ei saa huojennusta, jos asuu yksin, yksinelävien liiton puheenjohtaja Raija Eeva huomauttaa.

– Aiemmin vanhuuseläkkeeseen sai yksin asuvan korotuksen, mutta nykyisessä takuu­eläkkeessä sitä ei ole.

Suurin yksin asuvien ryhmä ovat yli 70-vuotiaat naiset. Heitä oli vuonna 2018 yli 14 000.

79 vuotta täyttäneistä naisista yli puolet asuu yksin. Yksinasuminen on yleistynyt etenkin yli 85-vuotiailla.

Miten sinkkueläkeläinen sitten saa rahat riittämään?

Kuluttajaekonomisti Paula Pessi Kuluttajaliitosta neuvoo pitämään kirjaa kodin tuloista ja menoista vaikka ruutuvihkon avulla.

– Myös Excel-taulukko tai ilmainen digitaalinen taloudenhallintajärjestelmä Penno käyvät siihen hyvin. Merkitään siis kaikki tulot ja menot ylös, jotta tiedetään, onko talous tasapainossa.

Budjetin tekeminen hyödyttää toki muitakin kuin eläkeikäisiä. Kun elämäntilanne eläkkeelle jäädessä muuttuu, laskelmia kuitenkin kannattaa tarkistaa.

– Eläkkeelle jäädessä tulot yleensä pienenevät. Jos samaan aikaan jää yksin, on ikävä alkaa ensimmäisen kerran opetella, mihin kaikkeen rahaa menee. Siksi kannattaisikin koota jo hyvissä ajoin kansio kodin tärkeille papereille, kuten sähkösopimuksille, vakuutuskirjoille ja pankkiasioihin liittyville tiedoille.

Terhi Vedenkivi on ollut Eläkeliiton Erosta eheäksi- sekä Yhtäkkiä yksin -ryhmien kouluttaja lähes 20 vuotta. Hän on huomannut, että iäkkäiden suomalaisten elintaso vaihtelee todella paljon.

– Osa tulee hyvin toimeen, mutta toiset elävät aivan minimisummalla. Moni pihistää lääkemenoista, kun rahat eivät riitä.

Jatkuva kituuttaminen syö Vedenkiven mukaan omanarvontuntoa, joka voi muutenkin olla koetuksella uudessa elämäntilanteessa.

– Parisuhteet päättyvät vanhoilla päivillä, jos ei eroon, niin sitten kuolemaan. Osa löytää uuden parisuhteen, mutta myös uusia liittoja päättyy. Kursseilla on tarkoitus tulla omaksi itsekseen ja pärjätä itsensä kanssa.

Vedenkivi muistuttaa, että niukkakin arki voi silti tuntua mielekkäältä. Siksi hän kannustaa hyväksymään tilanteen surkuttelun sijaan.

– Jos lukkiutuu miettimään, miten asioiden pitäisi olla, ei pysty nauttimaan siitä, mitä jo on.

Ohessa on asiantuntijoiden yksinkertaisia neuvoja siihen, miten pienelläkin eläkkeellä voi pärjätä yksin.

Asu järkevästi

Asuminen on suomalaisten suurin kuluerä. Jos jää yksin, voi olla järkevää muuttaa pienempään ja halvempaan asuntoon.

Jotkut myyvät eläkkeellä omistusasuntonsa kokonaan pois ja menevät asumaan vuokralle, jolloin omistusasunnosta saadut rahat voi käyttää vaikka mukavaan elämään. Jos et halua asua vuokralla, pienempään omistusasuntoon vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu.

Myös yhteisöasuminen voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto. Silloin palvelut ja apu ovat lähellä, vaikka asuisi yksin. Yhteisöasuminen voi tulla myös halvemmaksi.

Uutta asuntoa valitessa kannattaa ottaa huomioon esteettömyys. Vaikka nyt olisit hyvässä kunnossa, tilanne voi muuttua.

Omista yhdessä

Jakamistalous ei ole ikäihmisille uusi asia. Eläkkeellä voisi olla hyvä aika ottaa käyttöön taas vanhat konstit ja tehdä isot hankinnat yhdessä esimerkiksi naapurin kanssa.

Ruohonleikkuri, ompelukone tai auto on suhteessa paljon edullisempi, kun se hankitaan yhdessä ja sovitaan huollosta ja käyttömaksuista huolellisesti.

Hoida testamentti ja avioehto ajoissa

Osa eronneista joutuu osituksen takia aloittamaan alusta todella pienellä eläkkeellä. Pyri siis huolehtimaan jo etukäteen, että mahdollisen eron kohdatessa pääset jaloillesi.

Keskinäinen testamentti suojaa myös silloin, kun kyseessä on uusioperhe. Käräjöinti muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa on raastavaa ja ottaa voimille.

Harkitse autosta luopumista

Oman auton omistaminen on yllättävän kallista. Polttoainekulujen lisäksi rahaa menee vakuutukseen, autoveroihin, renkaisiin ja muihin kuluviin osiin sekä korjaukseen ja huoltoon. Pärjäisitkö julkisten kulkuneuvojen varassa?

Taksimatka silloin tällöin tuntuu kalliilta, mutta jos ajat omalla autolla harvoin, taksin käyttäminen voikin olla halvempi vaihtoehto.

Tarkista etuudet

Ota yhteyttä Kelaan ja tarkista, nostatko kaikkia etuuksia, joihin olet oikeutettu. Moni ei tiedä etuuksista, joihin olisi oikeutettu.

Asioi verkossa

Osaatko käyttää tietokonetta tai mobiililaitteita? Niiden avulla säästät monissa palvelumaksuissa ja vältyt konttorissa jonottamiselta.

Jos et osaa, löytyisikö kurssi, jolla voit opetella digitaitoja? Tai ystävä tai sukulainen, joka voisi auttaa tai neuvoa verkkoasioinnissa?

Älä sorru pika­vippeihin

Ikääntyneiden maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa. Korkeakorkoinen laina voi houkutella, mutta on huono vaihtoehto. Jos velkaantuminen uhkaa, ota yhteys kunnan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiön velkalinjalle. Älä ainakaan ota uutta lainaa vanhan maksuun ennen kuin olet saanut asiantuntevaa talousneuvontaa tilanteeseesi.

Pidä puskurirahastoa

Äkillisiä menoja tulee aina, ja niitä varten kannattaa pyrkiä pitämään pientä vararahastoa. Esimerkiksi alkuvuonna lääkkeiden ja lääkärikäyntien omavastuukatto ei ole vielä tullut vastaan, joten maksut voivat yllättää. Siksi alkuvuotta varten kannattaa säästää.

Kokkaa vaikka yhdelle

Ruuan valmistaminen itse on halvempaa kuin ulkona syöminen tai einesten ostaminen. Opettele myös tekemään riittävän pieniä määriä ruokaa, ettei ylimääräinen mene hukkaan.

Kilpailuta

Sähkösopimus, vakuutukset, lainat, pankkimaksut ja puhelinliittymäsopimukset kannattaa käydä läpi ja kilpailuttaa säännöllisesti. Säästö voi olla vuositasolla satasia.

Lähde vapaaehtois­toimintaan

Vapaaehtoistoiminnan on osoitettu parantavan mukana olevien hyvinvointia ja jopa pidentävän elinikää. Auttaminen on mielekästä ja antaa elinvoimaa.

Vapaaehtoistoiminnassa tulee lähdettyä pois kotoa ja samalla tulee tunne, että kuuluu yhteiskuntaan.

Kysy esimerkiksi seurakunnasta tai eläkeyhdistyksestä, millaista vapaaehtoistoimintaa omalla paikkakunnallasi on. Myös verkosta saat tietoa eri kohteista.

Hyödynnä alennukset

Kysy aina, saako eläkeläisalennusta. Monissa harrastuksissa ja kulttuuripalveluissa on edullisempi hinta eläkeläisille.

Tietoa alennuksista löytää myös verkosta tai sitä voi kysyä paikallisilta toimijoilta, esimerkiksi eläkeläisyhdistyksestä.

Tee se itse

Itse tekemällä ja vanhaa korjaamalla voi säästää tuntuvasti.

Vaatekaapin sisältö kannattaa käydä huolella läpi. Pienellä muodistamisella siitä voi koota toimivan ja jopa muodikkaan puvuston.

Muista myös, että muoti kiertää sykleissä, eli kaapin perällä voi olla aarteita. Hyvää on sekin, että ainakaan työvaatteisiin ei enää mene rahaa.

Luovu turhasta

Oman elämän inventaariota kutsutaan joskus myös kuolinsiivoukseksi, mutta sen voi tehdä jo silloin, kun on hyvissä voimissa. Käy läpi tavarasi, pane itsellesi turhat jakoon sukulaisille, ystäville ja kirpputorille.

Usein tavarasta luopuminen tuo mukanaan oivalluksen siitä, miten vähällä voi tulla toimeen ja miten oikeastaan pienessä määrässä tavaraa on jo kaikki, mitä ihminen tarvitsee.

Ota apu vastaan

Älä ole liian sinnikäs kieltäytymään, jos joku tarjoutuu auttamaan. Mieti asiaa auttajien näkökulmasta: kun saa auttaa toista, siitä tulee auttajallekin hyvä mieli. Olethan itsekin joskus auttanut muita ja tuntenut saman ilon.

Lähteinä Kuluttajaliiton ja Eläkeliiton asiantuntijat Paula Pessi ja Terhi Vedenkivi.

Tämä juttu on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?