Kommentti: Kukkakauppiaan synkkä vastaus pysäytti – market-tulppaanit saavat nyt jäädä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kukkakauppiaan synkkä vastaus pysäytti – market-tulppaanit saavat nyt jäädä

Olemme muuttaneet ostoskäytöstämme koronan vuoksi. Se on ollut järkevää, mutta kannattaa miettiä, haluaako pienten kauppojen olevan hengissä vielä pandemian jälkeen. Ja käyttää rahojaan sen mukaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

Jos haluaa lähikukkakaupan tai leipomon olevan hengissä vielä koronan jälkeen, siellä kannattaa käydä ostoksilla. Tai kysyä, pystyykö liike toimittamaan kotiin.­

28.3. 9:13

He, joilla oli runsaasti velkaa jo ennen koronaa, ovat pandemian aikana ajautuneet ensimmäisenä velka-ahdinkoon. Näin kertoi velkaongelmissa olevia ihmisiä auttava Takuusäätiö tiistaina.

Se on loogista. Korona on pahentanut monen taloustilannetta, ja ensimmäisenä osuu heihin, joilla oli vaikeaa jo entuudestaan.

Takuusäätiön antama neuvonta on lisääntynyt 42 prosenttia verrattuna koronavuotta edeltävään 12 kuukauteen.

Yksi asia Takuusäätiön tiedotteessa pisti silmään. Erityisesti yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä koronan aiheuttamisen taloushuolien vuoksi.

Tunsin pienen piston. Muistan, miten viime vuoden keväällä vannoin, että alan suosia pienten paikallisten yrittäjien liikkeitä. Kävin ostamassa leipää ja leivonnaisia paikallisesta leipomosta, kävin säännöllisesti kukkakaupassa ja etsin sopivia paikkoja hakea lounasta.

Jossain vaiheessa syksyllä homma luiskahti siihen, että aloin ostaa kauppareissulla isosta marketista kaiken. Yritin välttää turhaa liikkumista. Puoliso alkoi kevättalvella huomautella, että ihan joka kauppareissulla ei tarvitse ostaa tulppaaneja. Hän oli väärässä. Tietysti tarvitsee.

Päivittäistavarakaupalla onkin mennyt mainiosti. Tiistaina kerrottiin myös, että päivittäistavarakaupan myynnin volyymi on kasvanut eniten koko 40-vuotisen tilastohistorian aikana.

Eilen illasta suuntasin kukkakauppaan. Kysyin yrittäjältä, että miten menee.

Asiakkaiden määrä on laskenut puoleen, yrittäjä sanoi ja jatkoi, että hän ymmärtää sen kyllä, koska kukaan ei enää käy kylässä. Silloin ei osteta kyläkukkiakaan. Kotiin ostetaan, mutta vähän erilaista. Hän on säätänyt valikoimaa sen mukaan.

Toisaalta, hän on avannut myös toisen liikkeen korona-aikana, ja pitää liikkeissä keskenään hieman erilaista valikoimaa. Nyt henkilökuntaa voi ”suunnata” sinne liikkeeseen, missä on enemmän kysyntää. Liikkeet ovat niin lähellä toisiaan, että se onnistuu.

Aika paljon tuntui harmittavan, että moni lähialueen kukkakauppa oli saanut koronatukea ja hänen yrityksensä ei. Kriteerit eivät kuulemma millään hakukierroksella täyttyneet. ”En maksa itselleni palkkaa, se hoitaa tämän ongelman”, hän sanoi ja taputteli pientä vatsakumpuaan.

Aika synkkää ironiaa.

Vannoin itselleni, että market-tulppaanit saavat nyt jäädä. Palaan kukkakaupan asiakkaaksi. Samaa suosittelen kaikille, joille se on mahdollista. Ja kyllä, tiedän, kaikille ei ole. Mutta monella jää korona-aikana ylimääräistä rahaa. Nyt kannattaa suunnata niihin liikkeisiin, joiden toivoo olevan hengissä vielä koronan jälkeenkin. Paitsi mahdollisten liikkumisrajoitusten aikaan – silloin kannattaa vain pysyä kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?