Jarmo, 37, pyrkii taloudelliseen vapauteen 45-vuotiaana – osakesalkun arvo paisui liki 400 000 euroon

37-vuotiaan Jarmo Vestolan tavoitteena on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 45-vuotiaana.

Jarmo Vestola arvostaa sitä, että voi tehdä vapaa-aikana haluamiaan asioita. Työ ei ole niin tärkeää.

21.3.2021 9:36

Vantaalainen Jarmo Vestola, 37, elää mahdollisimman säästeliäästi ja pyrkii siihen, että jonain päivänä hänen ei tarvitsisi tehdä töitä. Hän kertoo, että elämäntapavalinta lähti arvostuksesta vapaa-aikaan.

– En ole löytänyt niin mielekästä duunia, että haluaisin käyttää siihen kaiken aikani.

Taloussanomat kirjoitti Vestolasta edellisen kerran tammikuussa 2018.

Vestola tekee edelleen puolikasta työviikkoa samassa ravintolassa ja elää säästäväisesti. Kun korona sulki viime keväänä ravintolat, Vestola pääsi töihin saman ketjun toiselle osastolle.

– Käytännössä tuntimäärä ei laskenut.

Hän arvelee niin käyvän tälläkin kerralla, kun hän palaa töihin lomalta.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Vestolan elämäntapavalinta liittyy Yhdysvalloista liikkeelle lähteneeseen ilmiöön, joka tunnetaan nimellä fire (financial independence, retire early).

Ilmiössä on kyse taloudellisen vapauden tavoittelusta ja siitä, että esimerkiksi eläkkeelle jääminen onnistuu mahdollisimman aikaisin.

Käytännössä se tarkoittaa, että tuloista mahdollisimman suuri osa laitetaan joka kuukausi säästöön tai sijoitetaan.

Kolme vuotta sitten Vestola kertoi tavoitteekseen saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ja elää pääasiassa osingoilla 45-vuotiaana.

Tuolloin hän paljasti osakesalkkunsa arvoksi noin 240 000 euroa.

Vestolan blogiinsa jakamistaan kuvakaappauksista käy ilmi, että tammikuussa Vestolan salkun arvo oli hieman alle 400 000 euroa.

Vestola kertoo osakkeidensa tuoton olleen viime vuonna lähes 30 prosenttia.

Viime vuonna osakemarkkinoilla oli hurja vuosi, koska kevään koronapudotuksen jälkeen alkoi reipas nousu ja markkinoilla tehtiin ennätyksiä.

Jarmo Vestola kertoo arvostavansa vapaa-aikaansa.

Työnteko ei välttämättä lopu

Vestola sanoi kolme vuotta sitten, että ajatus eläkkeelle jäämisestä 45-vuotiaana voi olla provosoiva.

– Tarkoitus ei ole, että lopettaisin työt, mutta silloin toivoisin, että voin olla myös tekemättä töitä, jos niin valitsen, hän sanoi.

Tavoite on edelleen sama. Kun Vestolalta kysyy nyt, mitä hän aikoo tehdä kahdeksan vuoden päästä, 45-vuotiaana, hän myöntää, että kysymys on vaikea. Lyhyen pohdinnan jälkeen hän arvelee tekevänsä luultavasti samaa työtä.

– Ehkä yhden päivän vähemmän, hän lisää.

Hän uskoo myös kirjoittavansa enemmän ja myöntää, että myös ajatus kirjan kirjoittamisesta on houkuttanut. Blogiinsa hän arvioi kirjoittaneensa 240 artikkelia, joten materiaalia olisi valmiina.

– Sijoituskirjoja on maailma täynnä. En tiedä, olisiko minulla niihin mitään lisättävää.

Hän ei myöskään sulje pois mahdollisuutta lähteä opiskelemaan.

– Tähtitiede on alkanut kiinnostaa viime aikoina.

Tarkka kirjanpito rahankäytöstä

Vestola kertoo pitävänsä edelleen tarkkaa kirjaa rahankäytöstään, vaikka se ei enää olisikaan pakollista.

Kolmen vuoden takaiseen verrattuna suurin muutos rahankäytössä liittyy korona-aikaan ja haluun tukea paikallista ravintolayrittäjää.

– Olen käynyt ravintolassa enemmän kuin ennen, koska olen halunnut tukea lähiravintolaa. On luksusta mennä seisovaan pöytään.

Aina ei tarvitse ostaa uutta

Vestola kirjoittaa edelleen aktiivisesti elämästään blogissaan. Sijoittamisen lisäksi blogissa käsitellään muun muassa Vestolan harrastuksia ja tee se itse -vinkkejä esimerkiksi asioiden korjaamiseen ja päivittämiseen.

Vestola kertoo esimerkiksi korjanneensa suksisauvoistaan hajonneet remmit vanhasta repusta löytyneillä remmeillä. Hän arvioi, että vanhat sauvat olivat 90-prosenttisesti käyttökelpoiset.

– Tykkään korjata asioita, eikä aina tarvitse ostaa uutta. Järkeäni vastaan sotii, että heittäisin vanhat kaatopaikalle ja ostaisin uudet. Tekemällä myös oppii.

Sen sijaan hän kertoo ostaneensa juuri uuden tietokoneen kymmenen vuotta palvelleen tilalle.

Pyöräily Vestolalle tärkeä harrastus.

Säästämisen pitää olla hallittua

Vestolan mukaan sijoittamisen ja säästämisen ei tarvitse lähteä liikkeelle suurista summista, vaikka hän itse saikin noin 40 000 euron perinnön.

Vestola suosittelee aloittamaan kokeilemalla, mutta pitämään maltin ja realistiset tavoitteet mielessä. Aivan ensin hän suosittelee tekemään taulukon tuloista ja menoista, jotta näkee kuinka paljon on edes mahdollista säästää.

Kun tulojen ja menojen suhde on hallussa, hän suosittelee aloittamaan maltillisesti, esimerkiksi kymmenellä prosentilla tuloista. Summaa voi tarpeen mukaan nostaa tai laskea.

– Optimi on se, että säästäminen ei vaikuta muuhun elämään.

Vestola korostaa, että säästäväisyys ei myöskään saa mennä liiallisuuksiin.

– Ei saa tinkiä terveellisestä ruuasta tai mielekkäistä harrastuksista ja tapahtumista vain sen takia, että se maksaa lyhyellä tähtäimellä vähän rahaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?