Hullu vuosi sai suomalaiset sijoittamaan jopa työttömyys­päivärahoja –”Sijoitus­puolelta tullut enemmän rahaa kuin työnteosta” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Hullu vuosi sai suomalaiset sijoittamaan jopa työttömyys­päivärahoja –”Sijoitus­puolelta tullut enemmän rahaa kuin työnteosta”

Suomalaiset innostuivat koronavuonna sijoittamaan, kun rahaa säästyi esimerkiksi matkailusta ja ravintoloissa käymisestä. Monen sijoitukset ovat paisuneet poikkeusvuonna reippaasti.

Isolla osalla suomalaisista jäi koronavuonna rahaa säästöön, ja moni on sijoittanut rahaa esimerkiksi osakkeisiin.­

21.2. 13:49

Suomalaiset ovat säästäneet reippaasti tavallista enemmän pian vuoden kestäneen koronakriisin aikana.

Taloussanomien verkkokyselyyn vastanneista yli puolet kertoi, että heillä oli jäänyt rahaa säästöön aiempaa enemmän.

Näistä 40 prosenttia kertoi säästäneensä pelkästään tilille ja 41 prosenttia kertoi säästäneensä sekä tilille että sijoittaneensa.

Viidennes rahaa säästäneistä kertoi laittaneensa kaikki säästyneet rahat sijoituksiin.

Suosituin sijoituskohde olivat rahastot, mutta lähes yhtä suosittua oli suoraan osakkeisiin sijoittaminen. Sijoitusasuntoihin oli laittanut rahaa noin joka kymmenes rahojaan sijoittaneista. Myös kryptovaluutat olivat varsin suosittuja.

Taloussanomien verkkokyselyyn tuli viime viikonlopun aikana yli 7 000 vastausta.

Koodi:

Moni kyselyyn vastanneista kertoo aloittaneensa sijoittamisen vasta viime vuonna. Myös tilastot kertovat, että viime vuonna Suomeen saatiin iso joukko uusia osakesijoittajia. Yhtenä vauhdittajana oli runsas vuosi sitten tarjolle tullut osakesäästötili.

Viime vuosi oli poikkeuksellinen markkinoilla, sillä osakekurssit romahtivat koronakriisin aluksi, mutta pohjilta lähdettiin pian selvään nousuun, ja osakemarkkinoilla rikottiin ennätyksiä. Moni on siis saanut muhkeat tuotot sijoituksilleen viime vuoden aikana.

Myös kryptovaluutoilla on voinut tehdä isoa tiliä, sillä esimerkiksi bitcoinin arvo on tehnyt viime aikoina toistuvasti uusia ennätyksiä. Alkuviikosta se ylitti ensi kertaa 50 000 dollarin rajan.

50-vuotias mies kertoo olevansa jo kolmatta kertaa lomautettuna vuoden sisällä ja palkkatulojensa pudonneen siksi paljon. Hän kertoo myyneensä bitcoineja.

– Hupaisinta on, että vaikka tällä tavoin syön säästöjäni myymällä niitä, kasvaa niiden arvo parissa kuukaudessa takaisin tai jopa ylikin sen, mitä arvo oli ennen myyntiä.

Hän kertoo aloittaneensa energiaremontin talossaan myyntituotoilla.

– Tällaisiahan ei normaalista palkasta pysty edes haaveilemaan. Samalla tuen kotimaista työllisyyttä. On myös mukava huomata, että esimerkiksi maalämpöremontin saa nyt ilman lainaa ja se kustantaa vähemmän kuin yhden bitcoinin!

45-vuotias mies kertoo olleensa työttömänä ennen koronaa ja työllistyneensä epidemian alettua.

– Olin kotona etätöissä, ja palkkakin tuntui suurelta työttömyyskorvaukseen verrattuna. Työttömänä kulutustottumuksetkin olivat kuin minimalistilla, joten ostin sitten säännöllisesti osakkeita, kun arvelin ettei epidemia loputtomiin kestä, mies kertoo.

Hän kertoo olevansa yhä töissä ja sijoituksiensa turvonneen.

– Sijoituspuolelta on tullut melkeinpä enempi rahaa kuin työnteosta. Maksan kuitenkin iloisena verot, koska verojen kautta toivottavasti työttömänä olevat saisivat apua. Olen myös pyrkinyt käyttämään paikallisten yrittäjien palveluja.

Koronavuosi tarkoitti monelle lomautuksia. Yksi lomautettuna ollut 44-vuotias mies kertoo laittaneensa autonsa seisontavakuutukselle ja säästäneensä polttoainekuluista. Lisäksi säästöä on tullut työpaikkaruokailujen vähenemisestä.

– Lomautukset ovat pienentäneet absoluuttisia tuloja, mutta toisaalta jokaisen ansiosidonnaisen päivärahan summan olen voinut pistää lyhentämättömänä osakkeisiin. Tämä siksi, että ylikalliit liikkumiskulut ovat menneet etätöiden ja lomautusten vuoksi murto-osaansa.

33-vuotias mies kertoo ostaneensa osakkeita niillä rahoilla, jotka normaalisti olisivat menneet matkailuun, ravintoloissa ja baareissa käymiseen sekä kulttuuritapahtumiin.

Hän kertoo tehneensä parhaat osakekaupat 90 prosentin voitolla.

– Lisäksi palkasta jää paljon säästöön. Tuskin tulee jatkossa enää käytyä niin paljon ulkona ja matkoilla kuin ennen koronaa.

Toinen kolmekymppinen mies kertoo, että ravintoloissa syöminen ja juominen on vähentänyt kuukausittaisia menoja noin 700 euroa kuukaudessa.

– Rahat olen sijoittanut rahastoihin ja osakkeisiin. Samaan aikaan yritykseni liikevaihto on kolminkertaistunut uusien liiketoimintojen myötä, hän sanoo.

Moni pankki tarjosi koronakriisin iskettyä asuntolainojen lyhennysvapaita. 48-vuotias mies kertoo hyödyntäneensä lyhennysvapaat käyttämällä lyhennyksistä säästyneet varat osakkeisiin.

– Osakkeet ovat tähän mennessä kasvaneet arvoa 65 prosenttia.

24-vuotias mies sanoo aloitteensa sijoittamisen jo nuorena ja elävänsä täysin niillä.

– Vuosi 2020 oli kuitenkin suurin tulollisesti. Tiesin, mitä pitää tehdä, jotta rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Myös kryptovaluuttojen treidaus muuttui kohdallani entistä tuottavammaksi sekä sijoitukset eri alojen yrityksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?