Isot asunnot viedään nyt paikoin käsistä – osa myydään jopa ilman yhtään näyttöä

Varsinkin suurien kaupunkien isoista asunnoista on pulaa. Osa asunnoista myydään jo ennen näyttöä.

Myyntiaikojen lyhentyminen on kiihtynyt viime kesän jälkeen jatkuvasti.

Asuntokaupan odotetaan käyvän keväällä vilkkaasti. Kysyntää on nyt erityisesti isoille asunnoille pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Pääkaupunkiseudulla asiakkaat etsivät varsinkin useamman makuuhuoneen asuntoja, Kiinteistömaailman yrittäjä Hannu Salo kertoo. Hän korostaa puhuvansa vain pääkaupunkiseudun näkökulmasta, sillä hän välittää asuntoja Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella.

Korona on Salon mukaan muuttanut ostajien käyttäytymistä. Moni varautuu työelämän muutokseen: etätyötä tehdään jatkossakin enemmän kuin ennen pandemiaa, joten kodissa pitää olla työhuone.

– Lisäksi lapsiperheessä voi olla, että molemmat aikuiset kaipaavat oman työhuoneensa ja jos lapset ovat vähänkään vanhempia, heilläkin pitää olla omat makuuhuoneensa, Salo sanoo.

Koska tilaa kaivataan enemmän, asuntoja ollaan valmiita katsomaan kauempaa varsinkin, jos työpaikalle ei tarvitse välttämättä päivittäin suunnata. Salo kuitenkin korostaa, että sijainti hyvien kulkuyhteyksien päässä on edelleen asiakkaalle tärkeää.

Myyntiaikojen lyhentyminen on kiihtynyt viime kesän jälkeen. Osa myyntiin tulevista asunnoista myydään jopa ennen yhtään näyttöä.

– Nopeissa kaupoissa nousee aina kysymys, että kuinka paljon enemmän myyjä olisi voinut tienata.

Etätyön lisäksi Salo uskoo, että lomamatkojen puuttuminen on herättänyt ihmiset pohtimaan asumisviihtyvyyttään. Vaikkei Salo uskalla spekuloida, että matkailu jäisi pysyvästi huomattavasti harvinaisemmaksi herkuksi, pysyviä trendejä asumiseen voi muodostua. Muun muassa paljut ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Yhä useampi haluaisi myös oman pihan, Salo sanoo.

Asuntojen lisäksi myös loma-asuntokaupasta povataan vilkasta.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoi Taloussanomille aiemmin, että varsinkin pienten omakotitalojen ja erillistalojen kysyntä on paikoin ylittänyt tarjonnan. Varsinkin isoja asuntoja on myynnissä paikoin normaalia vuotta vähemmän, mikä nostaa niiden hintoja.

Pääkaupunkiseudun lisäksi myyjän markkinat ovat Turussa ja Tampereella. Oulussa, Kuopiossa ja Jyväskylässä asuntojen kysyntä on lähempänä tarjontaa.

SP-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen puolestaan sanoi, että hintapyyntöä korkeampia summia maksetaan pien- ja rivitalojen lisäksi Helsingin kantakaupungissa sijaitsevista isohkoista kerrostalokaksioista ja -kolmioista. Hän ei rajaa ilmiötä pääkaupunkiseudulle, vaan sanoo sen koskevan koko Suomea.

OP Kodin johtajan Lasse Palovaaran mukaan asunnonostajien kesken jaetaan ”niukkuutta”.

Tilastokeskuksen mukaan varsinkin isojen kaupunkien vetovoima asuntomarkkinoilla jatkuu. Korona ei ole antanut sytykettä niin kutsutulle Nurmijärvi-ilmiölle, jossa suurista kaupungeista suunnattaisiin mittavissa määrin asumaan pienempiin kehyskuntiin.

Sen sijaan isojen asuntojen kysyntä näyttäisi kiinteistönvälitysyhtiöiden mukaan olevan nousussa. Tilaa kaivataan varsinkin siksi, että yhä suurempi osa töistä tehdään etänä.

Myös matkailun väheneminen on luonut painetta sille, että asunnon pitää olla miellyttävä ja tilava.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat joulukuussa 2020 edelliseen vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla 4,7 prosenttia ja pysyivät ennallaan muualla maassa. Helsingin lisäksi suurista kaupungeista vanhojen asuntojen hinnat nousivat Tampereella, Espoossa ja Turussa. Laskua hinnoissa oli hieman Oulussa ja Vantaalla.

Pidemmällä aikavälillä hintakehitys on eriytynyt tätäkin enemmän. Lisäksi kaupunkien sisäisillä alueilla erot ovat suuria: Helsingin ydinkeskustassa hinnat ovat nousseet viidessä vuodessa 26 prosenttia, kauempana keskustasta 9 prosenttia.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä oli Helsingin keskustassa 7 783 euroa, Tampereen keskustassa 3 689 euroa ja Turun keskustassa 3 589 euroa.

Neliöhinnat laskivat eniten Kouvolassa, Mikkelissä ja Lahdessa.

Viime vuonna vanhoja osakehuoneistoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta saman verran kuin vuonna 2019.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2020 viimeisellä vuosineljänneksellä vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 4,4 prosenttia ja muualla Suomessa 3,9 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjien mukaan varsinkin suurempien asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet isoissa kaupungeissa. Myös hinnat ovat nousussa, kun yhä useampi etsii suurempaa asuntoa.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?