Uuden säästämismuodon suosio vain kasvaa – suurin salkku paisui vuodessa 330 000 euroon - Oma raha - Ilta-Sanomat

Uuden säästämismuodon suosio vain kasvaa – suurin salkku paisui vuodessa 330 000 euroon

Keskimääräisen aktiivisen osakesäästötilin koko on 11 500 euroa, osakevälittäjä Nordnet kertoo.

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen on ilahtunut osakesäästötilien määrästä. Hän uskoo, että vuonna 2021 naisten osuus uusien osakesäästötilien määrässä kasvaa.­

15.1. 15:31

Osakesäästötilien suosio on ollut tasaista ja vuodenvaihde näyttäisi synnyttäneen uuden buumin, selviää osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin Taloussanomille toimittamista tilastoista. Suurimmillaan osakesäästötilin arvo on kivunnut peräti 330 000 euroon.

Kaikkiaan Nordnetissä on jo 116 612 tiliä Suomessa. Euroclearin mukaan osakesäästötilejä olisi vuoden 2021 alkuun mennessä avattu kaikkiaan 152 000.

Osakesäästötilit tulivat tarjolle noin vuosi sitten. Osakesäästötilin sisällä voi käydä kauppaa pörssilistatuilla osakkeilla, niin ulkomaisilla kuin suomalaisillakin. Tilin sisällä luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta varoja nostettaessa tai kun tili lakkautetaan.

Maksimissaan osakesäästötilille voi tallettaa 50 000 euroa, mutta sen arvo voi kasvaa rajattomasti.

Nordnetin tilastoista paljastuu, että keskimääräisen aktiivisen osakesäästötilin koko on 11 500 euroa. Mikäli otetaan mukaan myös toistaiseksi tyhjät tilit, on keskimääräisen osakesäästötilin koko 6 700 euroa.

50 000 euron rajan osakesäästötileistä on ylittänyt Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppuraisen mukaan noin prosentti. Rajaan on voitu yltää joko talletuksilla tai arvonnousulla.

Korkeimmillaan arvo onkin noussut jo mainittuun 330 000 euroon, mutta erot ovat suuria.

– Osan tilillä on joitain satoja euroja, joillain paljon enemmän. Osakesäästötiliä on otettu osaksi kuukausittaisen säästämisen muotoa, eli kaikki eivät talleta heti suuria summia, Tuppurainen sanoo.

– Toisaalta kun mennään muutama vuosi eteenpäin, pitää pohtia, riittääkö tämä 50 000 euron raja vai pitäisikö sitä kasvattaa.

Nordnetin maajojtaja Suvi Tuppurainen sijoitusmessuilla vuonna 2019.­

Toistaiseksi osakesäästötilin avanneissa korostuvat miehet. Euroclearin mukaan osakesäästötilin avanneita miehiä oli tammikuuhun 2021 mennessä 106 000 ja naisia 43 000. Myös Nordnetin osalta luvut ovat samansuuntaisia, Tuppurainen myöntää, sillä naiset valitsevat usein arvo-osuustilin, jossa voi sijoittaa myös rahastoihin.

– Uskon, että tilanne tulee tasoittumaan. Vuonna 2021 osakesäästötilin avaavien osalta uskon naisten osuuden olevan selvästi edellisvuotta suurempi.

Euroclearin mukaan osakesäästötilin avanneissa korostuvat 18–29-vuotiaat, Nordnetillä hieman tätä vanhempi ikäluokka 26–35-vuotiaat.

Tilien suosio ei myöskään vaikuttaisi olevan hiipumassa. Nordnetin osalta heti kaupankäynnin auettua vuonna 2020 osakesäästötili oli 32 000 ihmisellä. Koronan siivittämässä maaliskuussa 2020 tilejä avattiin 14 000 kappaletta, mikä on alun jälkeen suuri kuukausikohtainen summa.

Huhtikuusta alkaen uusien tilien avaaminen kulki noin 4 000–5 000 tilin tahtia, kunnes marras- ja joulukuussa tilejä avattiin kuukautta kohden noin 7 000. Tammikuussa 2021 osakesäästötilejä odotetaan avattavan jopa 10 000, eli suosio on hienoisessa kasvussa.

Tuppuraisen mukaan nousu vuodenvaihteessa oli odotettua, mutta on silti selvää, että osakesäästötilien määrä tulee vielä jatkamaan kasvuaan tasaisesti.

– On vielä paljon asiakkaita, jotka eivät ole osakesäästötiliä syystä tai toisesta avanneet, mutta ovat siitä kiinnostuneita.

Suomalaiset ovat innostuneet sijoittamisesta.­

Tuppurainen muistuttaa että sijoittaminen on iso puheenaihe, ja 152 000 osakesäästötiliä oli jopa hieman vähemmän kuin olisi voitu muiden Pohjoismaiden perusteella odottaa.

Osakesäästötilin avanneiden asiakkaiden osakkeet eivät yllätä.

Suomalaisista osakkeista suosituimmat ovat Fortum, Sampo ja Finnair. Moni tilin avannut on myös sijoittanut ulkomaisiin osakkeisiin.

– Kun osakesäästötiliä tuotiin Suomeen, moni sanoi, ettei tilille kannata hankkia ulkomaisia osakkeita. Se ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista, sillä aktiivinen sijoittaja voi hyvin hankkia ulkomaisiakin osakkeita lyhyemmäksi aikaa osakesäästötilille.

– Me olemme jopa yllättyneet isosti, kuinka paljon osakesäästötileillä on käyty ulkomaisilla osakkeilla kauppaa.

Maantieteellinen hajautus näyttäisikin olevan Tuppuraisen mukaan kunnossa.

Osaksi osakesäästötilien ja koronan myötävaikutuksella myös osakkeenomistajien määrä Suomessa kasvoi uuteen ennätykseensä: 910 000 henkilöön.

Osakkeenomistajien määrä oli pitkään reilut 800 000, kunnes se vuonna 2020 ponnahti uudelle satatuhatluvulle. Esimerkiksi vuonna 2019 kasvua osakkeenomistajien määrässä ei käytännössä ollut.

– Olen iloinen, että osakesäästäminen on nostanut suosiotaan. On tärkeää, että tänä vuonna viimeisetkin isot pankit tarjoavat osakesäästötilejä yksityissijoittajille, jotta yksityisomistusta saadaan tuettua yhä enemmän.

Nordnetin datasta kertoi aiemmin Kauppalehti ja Taloustaito-lehti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?