Kerrostaloasuntojen verotaakka kasvanut jopa 2,5-kertaiseksi 2000-luvulla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kerrostaloasuntojen verotaakka kasvanut jopa 2,5-kertaiseksi 2000-luvulla

Kun kaikki kiinteistön ylläpidon verorasitteet lasketaan mukaan, verojen osuus kerrostaloasunnon vuokrasta nousee jo yli 40 prosenttiin Helsingissä ja Tampereella.

13.1. 10:57

Kiinteistön omistamisen verorasitus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulla, KTI Kiinteistötieto Raklin teettämä selvitys kolmesta kaupungista osoittaa. Asuinkerrostaloissa ylläpitoon sisältyvät verot kaksinkertaistuivat.

Helsingissä ja Tampereella kiinteistövero, joka on kiinteistön omistamisen suurin kuluerä, nousi asuinkerrostaloissa yli 2,5-kertaiseksi. Verojen osuus oli kerrostaloasunnon vuokrasta jo yli 40 prosenttia Helsingissä ja Tampereella.

Myös esimerkiksi arvonlisävero ja siihen sidottu vakuutusmaksuvero nousivat 22 prosentista 24 prosenttiin. Kaukolämmön valmisteverot ja huoltovarmuusmaksut yli kaksinkertaistuivat.

Lisäksi varainsiirtoveroa on nostettu 1,6 prosentista 2 prosenttiin.

Verojen osuus kerrostalojen ylläpitokustannuksista oli keskimäärin 29,4 prosenttia näissä kaupungeissa viime vuonna. Ylläpidon verojen osuus vuokrasta oli Helsingissä, Turussa ja Tampereella keskimäärin 8,8 prosenttia.

Kun mukaan otetaan kaikki palvelukustannusten ja rakennusinvestointien verot ja veroluonteiset maksut, verojen osuus nousee kerrostaloasunnon vuokrasta 43 prosenttiin Helsingissä ja 41 prosenttiin Tampereella.

Tampereella verojen nousu selvästi vuokrien ja ylläpitokustannusten nousua suurempaa. Turussa taas verot ja ylläpitokustannukset nousseet enemmän kuin vuokrat.

– Alalla odotetaan jopa hiukan pelonsekaisin tuntein kiinteistöverouudistusta, sillä se voi pahimmillaan johtaa kohtuuttomiin veronkorotuksiin. Suurin epävarmuus liittyy maapohjan verotusarvon määritykseen, Raklin kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi sanoi tiedotteessa.

Vuoden 2018 selvitykseen verrattuna verojen osuus ylläpitokustannuksista on kasvanut kaikissa kaupungeissa: Tampereella 2,3, Turussa 1,2 ja Helsingissä 0,5 prosenttiyksikköä.

Myös toimistokiinteistöissä verotus kiristyi. Verojen osuus ylläpitokustannuksista oli viime vuonna keskimäärin 28,7 prosenttia Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Verojen osuus vuokrasta oli 7,7 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?