Millaisia osinkoja sijoittajille on luvassa? ”Nokia on iso kysymysmerkki” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Millaisia osinkoja sijoittajille on luvassa? ”Nokia on iso kysymysmerkki”

Helsingin pörssin osinkokeväästä odotetaan varovaista. Danske Bankin senioristrategi povaa joitakin myönteisiä yllätyksiä, jos näkymät kirkastuvat.

4.1. 7:05

Analyytikot odottavat koronavuoden tuloksista maksettavaan osinkopottiin maltillista kasvua, ja kokonaisuudessaan kevään osinkokauden tuoton odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen sanoo, että tulevan kevään osingonjakolinjauksia leimaavat koronakriisin näkymät.

– Tulevan kevään osingonjako riippuu siitä, mitä yhtiö uskaltaa maksaa. Huhtikuussa ei todennäköisesti olla vielä selvillä vesillä. Osinkokevät on edellistä ennustettavampi, mutta ylimääräinen varovaisuus paistanee läpi, Kemppainen sanoo uutistoimisto Startelille.

Ennustepalvelu Infront Datan kokoaman analyytikkoennusteen mukaan pörssiyhtiöt maksavat tämän vuoden tuloksista osinkoja yhteensä 9,3 miljardia euroa ensi vuonna. Edellisvuoden potti jää 9,2 miljardiin euroon, jos mukana on Nordean päättämä mutta viranomaismääräysten takia maksamatta jäänyt osinko.

Ennuste perustuu kolmenkymmenenseitsemän suurimman pörssiyhtiön konsensusennusteeseen. Näiden yhtiöiden keskimääräisen osinkotuoton odotetaan olevan 3,1 prosenttia eli pysyvän samana kuin edellisvuonna.

Tulokset lupaavat osinkoyllätyksiä

Osinkoennusteeseen aiheuttaa häilyvyyttä Nordea, jonka piti olla sekä tänä että ensi vuonna suurin osingonmaksaja yli miljardin euron potillaan.

Euroopan keskuspankin joulukuun puolivälissä tekemän linjaukseen mukaan Nordean osakekohtainen osinko on kutistumassa 0,40 eurosta 0,06 euroon.

Nordean osinko tältä vuodelta on pienenemässä ennustetusta 0,31 eurosta sentteihin.

Nordean osingon pieneneminen laskee tämän vuoden osinkosummaa toista miljardia euroa ja ensi vuoden ennustettua noin miljardin.

Viime kevään yhtiökokouskausi osui koronakriisin synkimpään aikaan. Moni yhtiö joutui koronarajoituksen takia lykkäämään osingonjaosta päättäviä yhtiökokouksiaan ja ilmoitti peruvansa alkuperäiset osinkoehdotuksensa varautuakseen talouskriisiin.

– Viime osinkokevät oli hyvin poikkeuksellinen. Osingonjako riippui käytännössä siitä, ehtikö yhtiö pitää yhtiökokouksensa ennen koronapandemian puhkeamista.

Sekavan yhtiökokouskauden jälkeen yhtiöt sopeutuivat korona-aikaan nopeasti. Vaikka yhtiöiden liikevaihdot tulivat alas, ne ovat onnistuneet sopeuttamaan kustannuksiaan markkinaodotuksia paremmin.

– Yritykset ovat kaikkiaan onnistuneet tuloksenteossaan tänä vuonna yllättävän hyvin. Osinkokevään voi siten odottaa sisältävän jonkin verran myönteisiä yllätyksiä, varsinkin jos näkymä kirkastuu.

Koronakeväältä saattoi jäädä jakovaraa

Osinkokauden seuratuimpia osinkopäätöksiä on Nokian osinkoehdotus. Verkkolaitevalmistaja järkytti sijoittajia viime vuoden syksyllä keskeyttämällä osingonmaksunsa investoidakseen teknologiaan. Nyt Nokian odotetaan palaavan osingonmaksajaksi 0,08 euron osakekohtaisella osingolla.

– Nokian osinko on iso merkittävä kysymysmerkki. Se on kokonaisuuden kannalta iso muuttuja, koska yhtiö uudistaa strategiaansa, Kemppainen sanoo.

Myös energiayhtiö Fortumin osinkolinjaus on huomionkohteena. Yhtiö kertoi jo strategiapäivässään korottavansa ensi vuoden osinkoa 1,12 euroon tämän vuoden 1,10 eurosta, mikä nostaa Fortumin osinkosumman lähes miljardiin euroon. Yhtiö selvittää kuluttajaliiketoimintansa myymistä, mikä voi merkitä mahdollista lisäosinkoa.

Moni pörssiyhtiö päätti viime keväänä, että se maksaa osan osingosta heti keväällä ja loput myöhemmin syksyllä.

– Viime keväältä voi olla jonkin verran jakamatta jäänyttä osinkoa, joka voidaan jakaa nyt, jos näkymät paranevat, Kemppainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?