Nordea-johtaja on antanut lapsilleen kaksi neuvoa opiskelusta: ”Vaikkei sitä työssään tarvitse, hukkaan se ei mene” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nordea-johtaja on antanut lapsilleen kaksi neuvoa opiskelusta: ”Vaikkei sitä työssään tarvitse, hukkaan se ei mene”

Nordean sijoitustuotteista vastaava johtaja Tanja Eronen ei ole erityisemmin ohjannut teini-ikäisiä lapsiaan opiskeluissa ja ainevalinnoissa. Kaksi neuvoa hän on kuitenkin antanut.

Tanja Eronen on sanonut lapsilleen, että miettikää mikä kiinnostaa ja sitten miettikää, toimiiko se myös ammattina.­

20.11. 15:28

Nordean johtajalla Tanja Erosella on 17-, 14- ja 5-vuotiaat tyttäret.

Minkä verran hän keskustelee lasten kanssa opiskelusta ja erilaisia ammateista – tai pyrkiikö hän ohjaamaan lapsia tiettyyn suuntaan?

– 14-vuotias on nyt hyvin kiinnostunut asiasta. Hän kyselee paljon työelämästä ja millaisia erilaisia opintoja on. 17-vuotias ajattelee näitä jo varsin itsenäisesti.

– Emme me mieheni kanssa ole erityisemmin ohjanneet. Kaksi neuvoa olen antanut, tai kehottanut miettimään asiaa.

– Olen sanonut lapsille, että on tärkeää miettiä, mikä itseä kiinnostaa. Ja sitten on tärkeää miettiä, pystyykö sen muuttamaan ammatiksi, jota haluaa tehdä. Millaisia vaihtoehtoja se avaa? Vähän kannattaa myös katsoa, minkä verran työstä saa palkkaa.

Tähän vaikuttaa se, että Eronen on nähnyt aiemmin perheessään, kun tärkeästä harrastuksesta tulee ammatti. Sitten itse työ onkin erilaista kuin opiskelu ja harrastaminen, eikä palkka usein ole toiveiden mukainen. Tästä on seurannut uran vaihto korkeakoulutettuun ammattiin.

– Toinen neuvoni on ollut, että lukekaa pitkää matematiikka. Sen lisäksi, että se avaa ovia, se myös ohjaa ajattelua. Vaikkei sitä työssään tarvitsisi, hukkaan se ei mene.

Eronen ei pidä siitä, että lapsille sanotaan – tai on sanottu – että he ovat ”hyviä tai huonoja matematiikassa”, koska moni alkaa uskoa sanottuun.

– Pyrin sanomaan, että kun jotain opiskelee ja käyttää siihen aikaa, ainetta oppii kyllä. Ihan liian monille on sanottu lapsena, että matematiikka ei ole sun juttu. Se on sääli.

”Rahoitusalalla voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen nopeammin kun lainsäätäjät”

Tanja Eronen toivoo rahoitusalalle lisää naisia. Hänen mukaansa yksi hyvä syy on se, että koska raha liittyy valtaan, olisi hyvä saada myös naisia tekemään päätöksiä.

Monille nuorille naisille ilmastonmuutos on tärkeä asia, ja he haluavat vaikuttaa siihen. Aika vähän puhutaan siitä, miten rahoitusalan töissä asiaan pääsee vaikuttamaan suoraan.

– Jos haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen, rahoitusalalla on siihen todella tärkeä rooli. Pystymme vaikuttamaan jopa nopeammin kuin lainsäätäjät.

– Pystymme tekemään ja vaatimaan muutoksia tavalla, joka osuu talouden realiteetteihin.

Eronen johtaa Nordean sijoitustuotetarjoamaa eri Pohjoismaissa.

– Jos vastuullisuus ei ole kunnossa, yhtiöön ei yleensä kannata sijoittaa, koska se on meille riski.

Hän tietää työnsä puolesta myös, että pankin kyselyissä keskimäärin korkeasti koulutetun miehen korvissa vastuullinen sijoittaminen on naisia useammin ”viherpiiperrystä”. Pankin kyselyissä 18–25-vuotiaille naisille vastuullisuus puolestaan on kaikkein tärkein asia.

Rahoitusmaailmassa käytetään valtaa, siitä ei pääse mihinkään. Jos miesten ja naisten ajatukset esimerkiksi vastuullisuudesta poikkeavat noin paljon, naisten ääni ja näkemykset eivät kuulu, jos heitä ei alalla työskentele. Tämä on juuri yksi niistä syistä, miksi Tanja Eronen haluaa rahoitusalalle lisää naisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?