Mia Häll, 27, otti riskillä velkaa ja sijoitti – tienasi 271 000 euron pääomatulot viime vuonna

Säästämistä, sijoittamista, riskin ottamista oikealla hetkellä – ja perhe esikuvana. Siinä jyväskyläläissijoittajan vaurastumisen reseptejä.

Mia Häll kotikaupungissaan Jyväskylän Vesilinnassa.

8.11.2020 15:08

Jyväskyläläinen Mia Häll 27, muistaa säästäneensä aina.

– Perhe kannusti ja opetti jo pienenä tekemään taloudellisesti järkeviä valintoja. Jo lapsena, kun säästöpossu oli täynnä, muistan että menimme yhdessä pankkiin ja rahat sijoitettiin osakkeisiin.

Häll puhuu lämpimästi nuorten kannustamisesta säästämiseen. Hänen mielestään talouskasvatuksen pitäisi olla vahvasti osa peruskoulun opetussuunnitelmaa.

– Sen avulla voimme kuroa kiinni myös esimerkiksi perhetaustoista johtuvia kuiluja.

Opit ovat menneet perille. Viime vuonna Häll nousi tulotilastojen kärkeen alle kolmikymppisten naisten joukossa. Hänen pääomatulonsa olivat 271 000 euroa ja ansiotulot noin 40 000.

Alun perin pääoma on hankittu muutamaa tonnia lukuun ottamatta täysin itse. Iso merkitys on ollut kuitenkin perheen tarjoamassa tuessa ja yrittäjähenkisyydellä.

– Ilman niitä en olisi tässä tilanteessa, jossa olen nyt.

– Monesti ihmisiä kiinnostaa enemmän se mitä yritetään peitellä, kuin se mistä puhutaan avoimesti. Verotiedot ovat myös eräällä tapaa todiste siitä, että menestyminen on mahdollista, mutta vaatii kurinalaista työtä.

Töihin ja ulos ja takaisin perheyritykseen

16-vuotiaana Häll oli työharjoittelussa vaatekaupassa. Hän innostui töistä niin, että kun harjoittelu oli ohi, Häll meni pomon luokse ja pyysi paikkaa. Näin alkoi ensimmäinen työsuhde, josta tulleet palkat menivät nekin osin säästöön.

Häll valmistui yo-merkonomiksi ja muutti Helsingistä Jyväskylään vuonna 2012, jolloin hän aloitti työt Admicomissa.

Yrityksen perusti Hällin isoisä vuonna 2004. Admicom tarjoaa rakentamisen ja teollisuuden yrityksille toiminnanohjausjärjestelmää. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 15,6 miljoonaa euroa. Toissa vuonna se listautui pörssin First North -listalle.

 

Mia Häll huomauttaa, että verotietojen massajulkaiseminen jakaa mielipiteitä. Hän itse katsoo, että läpinäkyvyys on loppujen lopuksi parasta.

– Varmasti moni, joka perheyrityksessä on työskennellyt, tietää että ei se aina ole ihan helppo yhdistelmä. Minäkin nostin yhdessä vaiheessa kytkintä ja kävin tekemässä töitä muualla. Sitten palasin pari vuotta myöhemmin nöyränä naisena takaisin.

– Kun yritteliäisyyttä on seurannut aina, joku siinä hengessä kiehtoo. Sellainen tehdään itse -henki mutta yhdessä muiden kanssa.

Häll aloitti uransa Admicomissa aikanaan perusduuneilla, muun muassa postia jakamalla ja mainoksia asiakkaille lähettämällä. Yritykseen palattuaan hän alkoi ensin kouluttaa asiakkaita, siirtyi sitten myyntiin, sieltä toimialajohtajaksi ja sittemmin pörssiyhtiön johtoryhmän jäseneksi.

– Joskus ihmisillä voi olla sellainen mielikuva, että sehän on helppoa, sinne vaan, missä muutkin perheenjäsenet ovat. Oikeasti se saattaa vaatia enemmänkin. Täytyy todistaa omaa osaamistaan ja ottaa tila haltuun eikä vain tyytyä nykyiseen.

Sekä ura- että sijoittamisasioissa näkyy sukupuolieroja.

– Naisjohtajien kanssa keskustellessa on usein tullut esille, miten naisia yhdistää tietty varovaisuus ja itsekriittisyys, onpa kyse ansainnasta, sijoituksista tai uralla etenemisestä. Naiset pysähtyvät pohtimaan, olenko riittävän pätevä, kun miehet ovat jo tekemässä.

– Tästä muodostuu osin naisjohtajien näkymätön lasikatto, mitä luodaan ja ylläpidetään myös osin itse.

Velkavivusta tehoa

Häll kertoo, että keskeisin syy, miksi hän pääsi nousemaan alun eurosäästöistä merkittävästi ylöspäin oli velkaraha.

– Otin itse merkittävän riskin, kun otin tuloihini suhteutettuna merkittävän velkavivun.

Velkavivulla eli lainarahan käyttämisellä omien säästöjen tuotto saadaan ylittämään velan kustannukset.

Häll näki tilaisuutensa tulleen ja käytti vipua ennen listautumista järjestetyssä henkilöstöannissa. Myöhemmin hän uskaltautunut käyttämään vipua myös asuntosijoittamisessa, jossa pitää itseään kuitenkin vasta aloittelijana.

Osakkeissa kiinnostavat teknologia ja vastuullisuus, Mia Häll kertoo.

Häll kertoo, että pitää suorista osakesijoituksista, ja niissä suomalaisista osakkeista. Suomi tuntuu luontevalta ja turvalliselta tilanteessa, jossa omaa aikaa ja osaamista on rajallisesti kansainvälisten markkinoiden aktiiviseen seuraamiseen.

Vapaa-ajalla hallituksissa

Myös vapaa-aikaa kuluu paljon yritystoimintaan, sillä Häll toimii parissakymmenessä yhtiössä hallitusjäsenenä. Lisäksi hän on lopputyötä valmis tradenomi ja suorittaa Jyväskylän yliopiston johtamiskoulutuksessa eMBA-opintoja.

– Näen että nämä opinnot ovat olleet tosi tärkeitä myös verkostojen rakentamiselle yrityksen ulkopuolelle. Yksin menestyminen on pirun vaikeaa ellei mahdotonta.

– Liputan kyllä naisverkostojenkin puolesta, siellä on mahtavaa naisenergiaa. Liikaa ei silti pidä sukupuolikysymystä korostaa, ettei omalla puheella kasvateta kuilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?