Kotoilu-Kesko ”kansansalkun” tähti syyskuussa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kotoilu-Kesko oli ”kansansalkun” tähti syyskuussa, Nokialle kävi kehnosti

Kotoilusta ja nikkaroinnista hyötyvä Kesko oli piensijoittajien suosikkiosakkeiden tähti syyskuussa. Nokia oli puolestaan koko kuun Verizon-paineessa.

11.10. 7:16

Helsingin pörssin toipuminen koronakuopasta pysähtyi syyskuussa. Yleistä epävarmuutta Euroopan osakemarkkinoilla aiheuttivat lisääntyneet koronavirustartunnat ja uhka rajoitustoimien paluusta.

Kotimaan pörssin yleisindeksi pyöri viime kuussa 10 000 pisteen molemmin puolin ja päätyi 0,6 prosenttia miinukselle. Suomalaisten piensijoittajien suosikkiosakkeet suoriutuivat syyskuussa hiukan tätä paremmin.

Uutistoimisto Startelin ja Taloussanomien koostama yksityissijoittajien eniten omistamista osakkeista koostuvan salkun arvo kasvoi viime kuussa 0,3 prosenttia eli noin 32 euroa. Yli vuoden seurannan aikana alunperin 10 000 euron arvoinen salkku on paisunut 8,9 prosenttia eli lähes 900 euroa.

Salkun nousijat ja laskijat jakaantuivat viime kuussa puoliksi. Eniten nousi kauppakonserni Kesko, jonka B-osake kallistui kuun aikana 18,3 prosenttia. Koronahyötyjän kurssi oli koko kuun noususuunnassa, mutta erityisesti sen jälkeen, kun yhtiö antoi kuun puolivälissä positiivisen tulosvaroituksen jo toista kertaa korona-aikana.

Keskon ruoka- ja rautakauppamyynti on kehittynyt korona-ajan kotoilutaloudessa ja nikkarointibuumissa hyvin ja myös autokauppa on toipunut koronan alkujärkytyksestä.

Eniten suosikkiosakkeista laski Nokia, joka halpeni 17,6 prosenttia. Nokian osake oli koko kuun laskussa, koska yhtiöltä meni sivu suun Yhdysvaltain suurimman operaattorin Verizonin tilaus.

Huolet Nokian markkinaosuuksien menetyksistä tärkeillä Yhdysvaltain markkinoilla vahvistuivat sen jälkeen, kun eteläkorealainen Samsung tiedotti syyskuun alussa saaneensa Verizonilta 6,6 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen 5G-laitteiden toimituksista. Tärkeän tilauksen menetys on lisännyt huolia Nokian kilpailukyvyn heikkenemisestä.

Nelesin kohtaloon selvyyttä?

Helsingin pörssi on aloittanut lokakuun positiivisesti. Tässä kuussa kansainvälisten sijoittajien huomio on Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, jotka järjestetään marraskuun alussa.

Vaalien ennustekyselyiden kärjessä on istuvan presidentin haastava demokraattien Joe Biden, jonka kiristyvään yritysverotukseen tähtäävä politiikka saattaa painaa amerikkalaissijoittajien tunnelmia maailman osakemarkkinoilla.

Loppukuussa yritykset alkavat raportoida heinä–syyskuun tuloksiaan. Onko elpyminen jatkunut ja kuinka yhtiöt kommentoivat koronapandemian toisen aallon vaikutuksia?

Tässä kuussa saataneen selvyyttä myös Suomi–Ruotsi-otteluun venttiiliyhtiö Nelesin omistuksesta. Ruotsalaisen Alfa Lavalin 1,7 miljardin euron ostotarjous Nelesistä on määrä päättyä 22. lokakuuta, mutta ruotsalaisyhtiö saattaa jatkaa tarjousaikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?