Sijoitusguru antaa varusmiehille vinkin: näin päivärahoista saa ajan kanssa moninkertaisen hyödyn - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sijoitusguru antaa varusmiehille vinkin: näin päivärahoista saa ajan kanssa moninkertaisen hyödyn

Sijoitusasiantuntija havainnollistaa, miten päivärahat voivat moninkertaistua, jos osan niistä sijoittaa.

10.10. 8:30

Vaikka varusmiesten tulot eivät palveluksen aikana tavallisesti ole päätähuimaavia, ovat menot usein pienet.

Varusmiesten ei palveluksen aikana tarvitse maksaa asumisesta, ruoasta tai terveydenhuollosta. Puolustusvoimat maksaa varusmiehille päivärahaa noin 150–360 euroa kuussa palvelusajasta riippuen. Naisille maksetaan päivärahan lisäksi varusrahaa 15 euroa kuussa.

Varusmiehet voivat saada myös sotilasavustusta Kelalta. Lomilla varusmiehet ovat oikeutettuja pitkälti samoihin alennuksiin kuin esimerkiksi opiskelijat.

Osakesäästäjien koulutusvastaava Sven-Eric Holmström kannustaa varusmiehiä mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan osan päivärahoista.

Holmströmin mukaan säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena, jotta korkoa korolle -ilmiö ehtisi tehdä tehtävänsä mahdollisimman tehokkaasti.

– Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä pidempään tuotot ehtivät kasvaa. Ja mitä enemmän on aikaa, sitä vähemmän sijoitettavaa pääomaa tarvitaan, Holmström sanoo.

Sven-Eric Holmström vaihtoi omana varusmiesaikanaan viikonloppuvapaita rahaan. –Sain noin 500 markkaa eli 80 euroa kerralta. Olisin mielelläni sijoittanut rahat, mutten tiennyt miten, Holmstöm sanoo.­

Holmström alleviivaa, että sijoittamisessa aloittaminen on tärkeintä. Ei kannata odottaa, että on ensin saanut opintonsa päätökseen, kunnon työpaikan ja maksanut asuntolainan.

– Siinä vaiheessa joutuu sijoittamaan valtavia summia päästäkseen samaan lopputulokseen, kuin jos olisi aloittanut parikymppisenä pienemmillä summilla.

– Jos parikymppinen sijoittaa 20 euroa kuussa, joutuu nelikymppinen laittamaan likoon 60 tai 70 euroa ja viisikymppinen jopa 500 euroa päästäkseen samaan lopputulokseen, Holmström havainnollistaa.

Näin varusmiesten kannattaisi sijoittaa

Sijoittaminen ei edellytä valtavaa määrää tietoa tai kiinnostusta markkinoita kohtaan. Sijoittamisen voi myös automatisoida, jolloin se ei aiheuta ylimääräistä vaivaa. Holmström suosittelee aloitteleville sijoittajille joko aktiivisia tai passiivisia osakerahastoja.

Myös suorat osakeostot voivat olla vaihtoehto, mutta kaupankäyntikulut voivat pankista riippuen nousta korkeiksi.

Holmströmin mukaan sopiva kuukausibudjetti varusmiehille voisi olla 105 euroa kuukaudessa.

– Harvoin on mahdollista sijoittaa kaikkia päivärahoja, koska rahaa kuluu esimerkiksi puhelinlaskuihin ja muihin menoihin.

Kuukausibudjetista ylijäävä osuus sijoitettaisiin. Varusmiesten päivärahat nousevat kuuden ja yhdeksän palveluskuukauden kohdalla. Olennaista on, että kuukausibudjettia ei siitä huolimatta kasvateta, vaan korotukset sijoitetaan.

– Ihmisillä on tapana tuhlata palkankorotukset ennen kuin ne on edes myönnetty. Jos välttämättömien menojen jälkeen jää rahaa käteen, ei ylijäänyttä rahaa ole pakko kuluttaa, vaan osa kannattaa laittaa säästöön, Holmström sanoo.

Sijoitettavat summat voivat tuntua pieniltä, mutta Holmströmin mukaan saadut opit ja alkuun pääseminen ovat tärkeintä.

– Alkuvaiheessa kannattaa myös kokeilla erilaisia sijoitustuotteita ja -tyylejä. Näin oppii itsestään sijoittajana eniten.

Holmström muistuttaa, että varusmiespalvelus on verrattain lyhyt ajanjakso. Siksi ei ole juurikaan väliä, sijoittaako päivärahat osissa vai kerrallaan. Optimaalista ajankohtaa sijoittamisen aloittamiselle ei myöskään ole, koska pörssikurssien kehityksestä ei voi olla varma.

Holmström laski Taloussanomille esimerkin, miten päivärahoista voisi sijoittaa ja miten sijoitukset voisivat tuottaa.

  • Varusmiehen budjetti olisi 105€/kk

  • Säästöön jäisi näin 50€/kk

  • Kun palvelusaika jatkuu 6–9kk olisi budjetti sama 105€/kk

  • Säästöön jää silloin 150€/kk

  • Kun palvelusaika jatkuu 9–12kk olisi budjetti sama 105€/kk

  • Säästöön jää silloin 255€/kk

  • Säästöihin yhteensä 6 x 50€ + 3 x 150€ + 3 x 255€ = 1 515€

  • Tämä summa sijoitetaan (laskelman kannalta ei olennaista merkitystä ostetaanko kerralla vai hajautetusti, sijoittaja voi itse valita itselleen sopivimman tyylin tähän)

  • Olennaista on, että päivärahan noustessa henkilö ei lisää kulutustaan turhaan

Varusmies: "Vaatii jonkin verran itsekuria"

Panssariprikaatissa varusmiespalvelustaan suorittava upseerikokelas Henri Weck, 20, sijoittaa osan päivärahoistaan. Weckin kuukausibudjetti on pääsääntöisesti noin 100–115 euroa. Ylijäävät eurot nuorukainen sijoittaa osakkeisiin ja korkotuotteisiin.

– Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana sijoitettava summa oli pienempi. Tarkoitus on nyt pitää kulut ennallaan, vaikka tulot niin sanotusti nousevat, Weck sanoo.

–Sijoittaminen päivärahoista ei edellytä, että asuisi vanhempiensa luona. Kiinteät kulut, kuten puhelinlaskut, vakuutukset ja Spotifyt kannattaa painaa minimiin, omillaan asuva Henri Weck vinkkaa.­

Weck kannustaa varusmiehiä sijoittamaan, jos elämäntilanne sen sallii. Päivärahat ovat kansainvälisestikin vertailtuna pieniä, joten läheskään kaikille päivärahojen säästäminen ei ole mahdollista.

– Vaatii jonkin verran itsekuria ja suunnitelmallisuutta, jotta rahaa jäisi säästöön. Toki sijoittaminen helpottuu, kun päivärahat nousevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?