Etätyöstä voi saada satojen eurojen verovähennyksen – Tässä menee kriittinen raja

Puoli vuotta koronan takia etätöitä tehneet voivat pian olla oikeutettuja verovähennyksiin, joihin heillä ei ole aiemmin ollut oikeutta.

Etätyöntekijä voi saada verotuksessa työhuonevähennyksen ilman varsinaista työhuonetta.

20.9.2020 9:30

Etätöihin tänä vuonna siirtyneet voivat saada yli 900 euron verovähennykset, varsinkin jos etätöissä on tullut vietettyä suurin osa vuoden työpäivistä. Vähennyksen määrän voi kuitenkin laskea muutamalla eri tavalla, ja kannattaa harkita, mikä tapa on itselle paras.

Koronapandemia mullisti suomalaisten elämän viimeistään maaliskuun puolivälissä, kun hallitus suositteli yrityksiä ja työntekijöitä etätöihin. Suositusta on varsinkin toimistotöissä noudatettu mahdollisuuksien mukaan nyt puolen vuoden ajan, vaikkakin linjaa onki monessa yrityksissä hieman höllennetty.

Poikkeusolojen takia moni toimistotyöntekijä voikin tänä vuonna olla oikeutettu verovähennyksiin, joita he eivät aiemmin saaneet.

Etätöitä esimerkiksi kotonaan tekevät voivat nimittäin tehdä veroilmoituksessa työhuonevähennyksen, jonka voi saada, vaikka töitä tekisi keittiön pöydänkulmalla. Lisäksi verovähennystä voi saada myös kodin nettiyhteyden käytöstä työhön.

Jokainen kotonaan säännöllisesti töitä tehnyt on periaatteessa oikeutettu niin sanottuun ”kaavamaiseen” työhuonevähennykseen, joka on vähintään 450 euroa ja enintään 900 euroa.

450 euron vähennyksen voi saada, jos on tehnyt etätöitä alle puolet vuoden työpäivistä. 450 euron työhuonevähennyksen ilmoittamisesta ei yksinään kuitenkaan ole vielä hyötyä.

Syynä on 750 euron suuruinen tulonhankkimisvähennys, jonka verottaja jo antaa automaattisesti. 450 euron työhuonevähennys sisältyy jo tavallaan tulonhankkimisvähennykseen, joten se ei yksistään lisää palkkatuloista vähennettävää summaa. Jos siis tulonhankkimiskulut eivät ylitä 750 euroa, ei niistä myöskään saa 750 euroa enempää vähennyksiä.

Täyden 900 euron työhuonevähennyksen taas voi saada, jos etätyöpäiviä on yli puolet kaikista vuoden työpäivistä.

– Vähennys on kaavamainen eli kulujen syntymistä ei tarvitse osoittaa. Sen sijaan pyydettäessä pitäisi pystyä selvittämään, että on työskennellyt etänä yli 50 prosenttia työpäivistä, kertoo ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta.

Verohallinto opastaa etätyöhön liittyvien verovähennysten ilmoittamiseen myös omalla Etätyö ja vähennykset -sivullaan.

On kuitenkin myös muita niin sanottuja tulonhankkimiskuluja, joiden yhteissumma voi 450 euron työhuonevähennyksen kanssa nousta yli 750 euron, ja siis oikeuttaa lisävähennyksiin tämän vuoden verotuksessa.

Näitä kuluja ovat esimerkiksi ammattikirjallisuuden ostaminen tai vaikka omaan työhön liittyvät lehtitilaukset. Jos joutuu itse hankkimaan myös työhön käyttämiään välineitä, kuten vaikka tietokoneen, senkin hinta on verotuksessa vähennettävä tulonhankkimiskulu.

Kodin nettiyhteyden käytöstä työhön voi kuitenkin saada verovähennystä. Jos kodin nettiliittymää käyttää osittain työhön, voi sen kustannuksista vähentää verotuksessa puolet. Jos taas etätyöpisteen nettiliittymää käyttää vain työntekoon, saa sen kustannukset vähentää kokonaan.

Näitä tulonhankkimiskuluja kannattaa verottajalle ilmoittaa myös niiden, joiden työpäivistä yli puolet on tehty etänä, ja ovat jo oikeutettuja 900 euron työhuonevähennykseen. Tulonhankkimiskulujen ja työhuonevähennyksen yhteissumma voi siis kasvaa yli 900 euron.

Muutama työpaikalla tehty päivä ei siis välttämättä vie verovähennystä, mutta 900 euron työhuonevähennyksen kannalta kannattaa laskea, milloin etätyöpäivien määrä alittaa jo puolet kaikista vuoden työpäivistä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että työhuone- ja muut vähennykset eivät tule 750 euron automaattisen tulonhankkimisvähennyksen päälle. Niinpä esimerkiksi 900 työhuonevähennys merkitsee käytännössä 150 euron lisävähennystä normaalivuoteen verrattuna.

Vähennyksiä voi saada myös todellisten kulujen perusteella

Jos työhön liittyy huomattavasti kotona tehtävää työtä, on tulonhankkimisvähennysten laskemiseen myös vähemmän kaavamainen tapa, joka perustuu työhuoneen todellisiin kuluihin. Näitä voivat olla esimerkiksi työhön hankittujen huonekalujen hinta sekä vuokra-, valaistus- ja lämmityskulut. Verotuksessa vähennettäviä huonekaluhankintoja ovat esimerkiksi työpöytä- ja tuoli. Kuitit on syytä säilyttää mahdollista tarkastusta varten.

Huonekalut ja muut kulut sisältyvät jo kaavamaiseen työhuonevähennykseen ja tulonhankkimisvähennykseen, joten etätyöläinen ei voi saada vähennyksiä sekä todellisten kulujen että kaavamaisen laskukaavan mukaan.

Lisää vähennyksiä voi koettaa saada esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista. Matkakulut voi vähentää verotuksessa vain niiltä päiviltä, joina käy työpaikalla.

Lisäksi asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euron omavastuu, eli alle 750 euron kuluja ei ole väliä verottajalle ilmoitella. Etätöitä paljon tekevällä matkakuluja kuitenkaan harvemmin näin paljoa tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?