Samin osakesalkun arvo paisui syöksyn jälkeen ennätyslukemiin – näitä osakkeita hän osti koronakuopassa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Samin osakesalkun arvo paisui syöksyn jälkeen ennätyslukemiin – näitä osakkeita hän osti koronakuopassa

Sami Kukan salkussa nousijoita ovat tänä vuonna olleet Amazon ja Neste. Ne ovat siivittäneet salkun kaikkien aikojen ennätykseen.

Sami Kukan salkku toipui nopeasti.­

12.9. 16:45

Kevään romahdus osakemarkkinoilta tuntui monesta sijoittajasta raskaalta. Taloussanomiin yhteyttä ottaneista valtaosa on kuitenkin pitäytynyt myymästä ja pitänyt päänsä kylmänä.

Koronaromahdus oli oiva aika kasvattaa salkkua.

Yksi onnistujista on Sami Kukka. Lähes 15 vuoden ajan sijoittaneen Kukan sijoitusten arvo on noussut koronavuoden alkuun verrattuna.

Vuoden alkuun verrattuna Kukan osakesalkun arvo on kasvanut 10,5 prosenttia ja euromääräisesti sekä indeksillä laskettuna se on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan arvoonsa.

Helmikuun huipusta maaliskuun syvimpään pohjaan salkku putosi pahimmillaan yli 49 prosenttia. Euroissa kutistuminen tarkoitti 142 000 eurosta putoamista 97 500 euroon.

Koronakuopassa Kukka osti Kamuxia, Qt Groupia ja Harviaa sekä osaa niin sanotuista FAANG-yhtiöistä eli suurimmista yhdysvaltalaisista teknologiayrityksistä. Niihin lasketaan Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Alphabet (aiemmin Google Group). Näistä Netflixiä ja Applea Kukalta ei löydy suorina sijoituksina.

Nyt Kukan sijoitusten arvo on noussut 180 000 euroon.

Suurimpia nousijoita ovat muun muassa Amazon ja Neste. Toisaalta osaa osakkeista korona painaa yhä alaspäin. Kukan salkussa tällaisia ovat muun muassa Sampo, Starbucks ja Huhtamäki.

Kukka aloitti sijoittamisen vuonna 2006. Kyseessä ei ole hänen sijoitusuransa ensimmäinen markkinaromahdus. Finanssikriisiin verrattuna korona näyttäisi kuitenkin olevan huomattavasti nopeampi.

Koronakriisi ei säikäyttänytkään Kukkaa. Hän jatkoi läpi kriisin sijoittamista suunnitelman mukaisesti, huolsi salkkuaan myymällä teollisuusosakkeita ja hankkimalla tilalle teknologiasektorin osakkeita. Suunnitelmassa pitäytymistä hän suosittelee myös muille sijoittajille, vaikka koronaviruksen mahdollinen toinen aalto voikin aiheuttaa osakkeiden laskua jälleen.

– Koin osakkeiden laskun lähinnä mielenkiintoisena, kun oli hyvä varakassa, jolla tehdä ostoksia. Tavaraahan siinä sai halvemmalla. Hyvässä varakassassa tulee olla riittävästi käteistä salkun kokoon nähden, Kukka kertaa.

Vaikka Kukka pitää koronakuopan jälkeistä toipumista hyvänä, ei hän vuositasolla ole vielä normaalia ylempänä, vaikkakin kehitys on ollut nopeaa. Loppuvuosi merkitsee paljon.

– Vuoden alkuun verrattuna olen aika lähellä keskimääräistä tuottoa. Sijoitukseni ovat kuuden ja puolen vuoden aikana nousseet pikkaisen vajaa 80 prosenttia.

Toistaiseksi Kukan kuukausittaisesta sijoitussummasta noin puolet suuntautuu indeksirahastoihin. Tulevaisuudessa Kukka hän tutustua myös asuntosijoittamiseen.

– Uskoisin, että seuraavien vuosien aikana korostuu enemmän osakepoiminta, kun siten on mahdollista yltää indeksisijoittamista parempiin tuottoihin. Juuri nyt osakepoiminta on tosin normaalia haastavampaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että suurelle osalle sijoittajista indeksirahastot ovat oikein oiva säästämisen muoto.

Viime viikolla Taloussanomat kertoi Esa Pajusesta, jonka salkun arvo oli noussut noin 36 prosenttia koronakevään jälkeen. Aiemmin puolestaan Pia-Maria Nickström kertoi sijoitustensa arvon kasvaneen, vaikkakin hän suomi itseään liian hätiköidyistä liikkeistä korona-aikana.

Samassa jutussa Svenne Holmström sanoi, että sijoitukset ovat vieläkin hieman miinuksella.

Varsinkin nuorille kyseessä oli ensimmäinen sijoittajanuran pudotus. Taloussanomiin yhteyttä ottaneet kuitenkin kertoivat valmistautuneensa siihen henkisesti, sillä pudotus on ollut tiedossa, vaikkakin sen ajankohta tuleekin aina yllätyksenä.

Useat kertoivat kasvattaneensa kassaansa koronakuopan aikana. Kassaa kasvatettiin toisinaan myymällä omaisuutta. Myynnistä saaneet tulot ohjattiin puolestaan sijoituksiin.

Moni myös lisäsi sijoituksiin menevää säännöllistä osuutta. Kulutukseen tai käteiskassaan jätettiin siis normaalitilannetta pienempi osa palkasta.

Suurella osalla tämä kannatti. Koronakuopassa kasvatettu salkku on lähes kaikilla vastanneilla kasvanut, ja Kukan kaltaisiin ennätyksiin on myös ylletty. Toisaalta vastanneet kertovat, että jälkikäteen erilaisilla ajoituksilla tai päätöksillä tulos olisi tämänkin hetkistä parempi.

Sijoittajat muistuttavatkin, että kyse on aina osaltaan tuurista, eikä oikeaa ajoitusta tiedä kukaan. Osa osakkeista puolestaan on elvytyksen myötä noussut nopeammin, kuin kukaan olisi osannut arvata.

Osalla salkku on silti pakkasella. Näillä henkilöillä salkkua painaa yksittäinen iso osake, kuten Finnair, jota korona on koetellut todella rajusti.

Sen sijaan erilaiset lääkefirmat, Terveystalo, Nokia, Rovio ja muut teknologia-alan yritykset ovat olleet huimassa nousukiidossa. Sijoittajat kertovatkin saaneet parhaimpia tuottoja muun muassa näistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?