Vartijat 2 600 euroa/kk, tarjoilijat 2 330 euroa/kk... Katso tästä kuinka tutuilla ”duunarialoilla” tienaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vartijat 2 600 euroa/kk, tarjoilijat 2 330 euroa/kk... Katso tästä kuinka tutuilla ”duunarialoilla” tienaa

Duunarien tienestit ovat kasvaneet keskimäärin 1,9 prosenttia vuodessa.

3.9. 7:15

Viime viikolla keskustelu työntekijöiden palkoista ryöpsähti Suomessa uusille kierrosluvuille, kun suuryritykset ilmoittivat suurista irtisanomisista. Erityisesti Finnairin ja UPM:n tapaukset kohahduttivat. UPM kertoi viime keskiviikkona suunnittelevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan sulkemista.

Työntekijöitä edustavan Paperiliiton ja työnantajia edustavan Metsäteollisuuden näkemykset paperityöntekijöiden keskiansioista eroavat merkittävästi. Paperiliiton mukaan kuukausiansio on reilut 4 000 euroa, Metsäteollisuuden pääekonomisti Maarit Lindströmin mukaan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevän paperityöntekijän keskimääräinen vuosiansio vuonna 2018 oli yli 61 000 euroa. Kuukausiansiot olisivat tällöin keskimäärin noin 5 100 euroa.

Joka tapauksessa tällaisista ansioista moni voi vain haaveilla. Ainakin, jos työskentelee satojen tuhansien ihmisten tapaan niin sanotuilla duunarialoilla. Taloussanomat selvitti ”duunarien” ansioita ja niiden kehitystä Tilastokeskuksen tilastoista.

Taloussanomat listasi sitä varten 45 ”duunariammatin” tilastoansiot. Taulukoista selvisi, että nämä yli 230 000 työntekijää uurastivat vuonna 2019 keskimäärin noin 2 460 euron kuukausiansioilla, lisät mukaan laskettuina. Duunareita on sekä yksityisellä sektorilla että kuntien ja valtion palkkalistoilla. Joissain ammateissa duunaritkin voivat kuitenkin päästä ihan mukaville tienesteille.

Jutun lopussa on lista ”duunariammateista” ja niiden mediaaniansioista.

Kaikkien alojen säännöllisen työajan mediaaniansio yksityisellä sektorilla on 3 350 euroa kuukaudessa. Duunarit jäävät yleisesti lähes 900 euroa tämän alle, eikä viime vuonna yhdessäkään duunariammatissa ylletty tällaisille ansioille.

Toki duunariammateissakin yksittäisen työntekijän ansiot saattavat lisineen olla huomattavasti tätä mediaanilukua suurempia. Toisaalta toisilla myös pienempiä.

Taloussanomat myös vertasi viime vuoden ansioita edelliseen vuoteen. Duunarien palkat ovat vuodessa nousseet keskimäärin 1,9 prosenttia. Täytyy muistaa, että samassa ajassa hinnat nousivat Suomessa keskimäärin 1,0 prosenttia, joten lähes puolet noususta on sulanut ostovoiman heikkenemiseen.

Duunariammateille ei ole olemassa virallista määritelmää, joten Taloussanomat rajasi ammatit Tilastokeskuksen palkkatilastosta omilla kriteereillään. Ammattien valinnassa painotettiin muun muassa työn fyysisyyttä ja sitä, ettei korkeakoulutusta vaadita.

Tilastoissa olevat luvut eivät ole palkkoja vaan ansioita. Tämä säännöllisen työajan ansio sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät (esimerkiksi sunnuntai-, vuoro-, ilta- ja yötyölisät) ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita. Mediaaniluvut ovat yksityisen sektorin ansioita, eivätkä siis sisällä kunnilla tai valtiolla työskenteleviä palkansaajia. Mediaaniansio on keskimmäisen ammattilaisen saama ansio. Puolet ammattiryhmästä tienaa tätä enemmän, puolet vähemmän.

Tilastoista on karsittu tietosuojasyistä ammatteja, joissa työskentelee sektoria kohden vain muutama kymmenen ihmistä.

Alla lista ”duunariammateista” ja niiden mediaaniansioista. Jos taulukko ei näy alla, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?