1,7 miljoonan suomalaisen palkkarakennetilasto julki: selvitä tästä mihin tuloluokkaan kuulut!

Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto kertoo myös, millaisilla ansioilla Suomessa pääsee ylimpään tuloluokkaan.

2.9.2020 11:33

Tilastokeskus on kerännyt Suomen palkansaajien kokonaistuloja viime vuoden syys–joulukuulta. Vuoden 2019 palkkarakennetilasto kuvaa noin 1,7 miljoonan koko- ja osa-aikaisen palkansaajan ansiotietoja.

Tilastoista selviää, että kouluttautuminen yleensä kannattaa, sillä akateemisen koulutuksen saaneiden asiantuntija-alojen tuntipalkat olivat yleisesti työntekijäaloja korkeammat. Kokonaisansioihin on laskettu mukaan perus- ja taulukkopalkkojen lisäksi kaikki lisät, ylityöansiot ja luontoisedut. Tulot ovat bruttomääräisiä, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Palkkarakennetilastosta saa myös suhteellisen tuoreen kuvan Suomen tulodesiileistä, eli -kymmenyksistä. Alin eli 1. desiili tarkoittaa euromäärää, jota vähemmän ansaitsi 10 prosenttia palkansaajista, ja 9. desiili euromäärää, jota enemmän ansaitsi 10 prosenttia palkansaajista. Ohessa olevassa taulukko on laskettu kaikkien palkansaajien kuukausiansioiden perusteella, eli mukana ovat niin asiantuntijat, työntekijät, koko- ja osapäiväiset.

Osa-aikaiset työsuhteet näkyvät varsinkin alimman desiilin mediaaniansioissa. Mediaaniansiot saadaan, kun palkansaajat asetetaan ansioiden mukaan suuruusjärjestykseen ja valitaan keskimmäinen palkansaaja. Kaikkien palkansaajien alimman desiilin mediaaniansio on 1594 euroa, mutta jos mukaan laskettaisiin vain kokoaikaiset työntekijät, mediaaniansiot nousisivat 2222 euroon. Ylemmissä desiileissä erot eivät ole yhtä suuria.

Mihin tulokymmenykseen kuulut? Ylimpään tulokymmenykseen vaaditaan Tilastokeskuksen datan perusteella Suomessa yli 5017 euron kuukausiansiot. Mutta kuten sanottua, taulukkoon on merkitty bruttoansiot, joiden välisiä eroja verotus jonkun verran tasaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?