2 sijoittajaa paljastaa: näihin osakkeisiin sijoitin pohjakosketuksen aikana

Korona sysäsi osakekurssit hurjaan alamäkeen, mutta elvytys palautti kurssin kohti taivasta. Poikkeustila on mahdollistanut kalliiden osakkeiden ostamisen kohtuuhintaan.

Pia-Maria Nickström ja Svenne Holmström hankkivat pörssikurssien pohjakosketuksen aikana osakkeita, joiden hinnat normaalitilanteessa ovat hyvin korkeita.

30.8.2020 18:08

Pörssikurssit ovat olleet koronapandemian myötä aluksi jyrkässä laskussa ja sittemmin jyrkässä nousussa. Vuoristoratamainen pudotus sulatti sijoitussalkuista aimo siivun kevättalvella, mutta sittemmin osakekurssit ovat nousseet raketin lailla.

Muun muassa Helsingin pörssin yleisindeksi on ylittänyt koronakriisiä edeltävän tason ja lähentelee kaikkien aikojen ennätyslukemia. Varsinkin teknologiayritysten arvo on noussut koronan myötä huomattavasti. Osakkeet ovat nousussa myös monella muulla alalla, vaikka yritysten tulosta painaakin koronaviruksen aiheuttama taakka.

Yleisindeksin nousulle haetaan selitystä ennennäkemättömästä elvytyksestä.

Äkillinen romahdus ja nopea toipuminen antoikin mahdollisuuden kasvattaa salkkunsa kokoa ja hankkia yleisesti kalliita osakkeita sopuhintaan.

Yksi koronasta hyötynyt sijoittaja on Mimmit sijoittaa oy:n toimitusjohtaja Pia-Maria Nickström. Alle 30-vuotias Nickström on sijoittanut neljän vuoden ajan, ja hänen sijoittajan urallaan korona oli ensimmäinen suurempi romahdus.

Nickströmille koronapandemia näyttäytyi mahdollisuutena hankkia osakkeita, jotka olivat kiinnostaneet pitkään, mutta olleet normaalitilassa liian kalliita.

Hän avasikin pitkään pohtimansa osakesäästötilin. Salkkuun löysikin tiensä poikkeustilan aikana muun muassa Marimekon, Qt:n ja Revenion osakkeita.

– Näin korona-ajan mahdollisuutena ostaa. Poimin sinne muutamaa sellaista osaketta, joista olen pitänyt, mutta olen kokenut ne kalliiksi. Esimerkiksi Revenio oli ollut sellainen osake, jossa ajattelin junan jo menneen ohitse, kun sen nousu on ollut niin ilmiömäistä. Koronan aikana sen osakkeita sai hieman halvemmalla, Nickström sanoo.

Kun pörssikurssit kääntyvät voimakkaaseen laskuun, tulee osalle sijoittajista paniikinomainen tarve myydä osakkeitaan, ennen kuin markkinoilla nähdään pohjakosketus. Toisinaan oikea-aikainen myynti kannattaakin, mutta monesti se on virhe.

Pia-Maria Nickström avasi koronan keskellä osakesäästötilin.

Myöskään Nickström ei myynyt osakkeitaan koronan puhjettua, sillä hänen pitkäjänteinen suunnitelma ei sitä tukenut.

– Siitä asti kun aloitin sijoittamisen muutama vuosi sitten, minulle on manailtu pörssiromahduksesta. Se ei sikäli tullut yllätyksenä ja uskoin samaten koko ajan, että kurssit nousevat jälleen pitkällä aikahorisontilla.

Miten sinun osakesalkullesi on käynyt tämän vuoden aikana? Millaisia liikkeitä olet tehnyt? Keräämme erilaisten osakesijoittajien kokemuksia koronakeväästä ja -kesästä. Ota yhteyttä toimitukseen jesse.kuparinen@sanoma.com. Liitä mukaan puhelinnumerosi, jos olet valmis kertomaan kokemuksistasi enemmän. Käsittelemme yhteydenotot luottamuksellisesti.

Sen sijaa Nickström myöntää, että hänen teki mieli tehdä paljon peliliikkeitä heti pandemian alkuvaiheessa. Hän kartoittikin, mitä kaikkea hän voisi tankata salkkuunsa.

Myöhemmin Nickström on tajunnut olleensa liian innokas liian aikaisin.

– Olin vähän liian innokas, kun tankkasin siinä laskun alkuvaiheessa. Olisin voinut odottaa vielä pidempään. Järjellä tiesin, että ajoittaminen on vaikeaa, mutta jotenkin nousi sellainen halu kokeilla.

Nickström sanoo, että koronan myötä sijoitusten arvo on kasvanut.

– Kun avasin osakesäästötilin vasta keskellä pandemiaa, niin ne osakkeet ovat toki tosi kivasti plussalla. Muut indeksisijoitukset ovat palautuneet ja hieman plussan puolella. Enää en ole siis tappiolla.

Nickström ei yllättynyt siitä, että talous on toipumassa koronasta, mutta toipumisen nopeus yllätti. Hän muistuttaa, että reaalitaloudessa ei ole nähty pörssin kaltaista palautumista ja toisaalta virus jyllää maailmalla yhä.

Vaikka palautumisen nopeus yllättikin, ei sillä ole Nickströmin sijoitusstrategian kannalta väliä.

– Kuitenkaan minun sijoittamiseni ei perustu markkinan analysointiin vaan enemmänkin pitkän aikavälin sijoittamiseen.

Kun Taloussanomat kysyi huhtikuussa Osakesäästäjien koulutusvastaava Svenne Holmströmiltä, kuinka korona on koetellut miehen salkkua, vastaus oli tyly. Osakesalkusta suli ”pienen uuden Mersun verran”.

Mersunkokoinen aukko on sittemmin pienentynyt, mutta Holmström kertoo yhä salkun olevan miinuksella vuoden alkuun verrattuna.

– Minulla on salkussa yhtiöitä, joiden kurssi ei ole palautunut alkutasolle. Vuoden vaihteeseen verrattuna olen pikkupakkasella, ehkä viidestä seitsemään prosenttia, Holmström kertoo.

Pakkasesta huolimatta korona hyödytti myös Holmströmiä. Pahimman kuopan aikana hän hankki yleensä tyyriiden Nordean, Sammon ja ruotsalaisen Mekonomenin osakkeita.

– Mekonomen oli aivan nappisijoitus, täytyy sanoa. Se on noussut lähes 175 prosenttia tähän mennessä.

Svenne Holmström oli tappiolla ”pienen Mersun verran”, mutta nyt tappiot ovat pienentyneet.

Holmström sanoo, että hänellä oli onnea, kun sai ostettua edellä mainittua kolmikkoa pohjakosketuksen aikana. Hän painottaa, että ajoitus on aina osaltaan tuuripeliä.

– Myöhemmin aina selviää, miten hyviä ostokset olivat ja kuinka hyvä ajoitus ostoille sattui.

Pörssikurssien laskiessa hän osti myös muita osakkeita säännöllisesti, mutta muutoin noudatti perussuunnitelmaansa.

Holmström sanoi niin ikään yllättyneensä pörssikurssien nopeasta noususta. Varsinkin suurten teknologiayritysten ja sähköautoteollisuuden nousu on hämmästyttänyt häntä.

– Näiden nousu on yllättänyt olan takaa. Tällainen sijoittaja kuin minä voi huonosti, kun katsoo tuollaisia arvostustasoja.

Holmström muistuttaakin, että yleinen pörssikurssien kehitys perustuu tällä hetkellä täysin elvytysrahoihin ja mataliin korkoihin. Koronan oikeat vaikutukset voivatkin ilmetä vasta myöhemmin, varsinkin jos toinen aalto iskee.

Miten sinun osakesalkullesi on käynyt tämän vuoden aikana? Millaisia liikkeitä olet tehnyt? Keräämme erilaisten osakesijoittajien kokemuksia koronakeväästä ja -kesästä. Ota yhteyttä toimitukseen jesse.kuparinen@sanoma.com. Liitä mukaan puhelinnumerosi, jos olet valmis kertomaan kokemuksistasi enemmän. Käsittelemme yhteydenotot luottamuksellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?