Ikävä yllätysvero uhkaa joka neljättä palkansaajaa – nyt kannattaa toimia

Ansiotulojen muutokset ja korona-ajan etätyö voivat tuoda ikäviä mätkyjä tai vähentää käteen jäävää palkkaa loppuvuonna. Myös vähennyksiä voi ilmoittaa jo nyt.

Kaikkia vähennyksiä voi ilmoittaa jo nyt, verohallinto muistuttaa.

Tuloveroprosenttiin vaikuttava vuosituloraja on ylittymässä joka neljännellä palkansaajalla, verohallinto varoittelee. Se kannustaa tulorajan lisäksi tarkastamaan koronatilanteen tuomat muutokset vähennyksiin.

Etätyöstä voi koitua joko mätkyjä tai saada oikeuden lisävähennyksiin.

1. Veroprosentti tarkastukseen

Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan korkeamman lisäprosentin mukaan. Arvio palkansaajien määrästä perustuu oletukseen, että tulot pysyvät näillä samansuuruisina loppuvuoteen.

Verohallinto kannustaa, että palkansaaja tekee tarvittaessa muutosverokortin heti.

Syyskuussa verottaja lähettää tekstiviestejä kuudelle tuhannelle palkansaajalle, joiden verokortin tuloraja on ylittymässä tuntuvasti.

2. Työtön tai lomautettu, tarkista etuudet

Työttömiksi joutuneiden ja lomautettujen kannattaa myös tarkistaa vuosituloraja, jos sitä ei ole vielä tehnyt.

Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ilmoitetaan verokortissa etuuksina, ei palkkatulona.

Verohallinnon mukaan aina veroprosentti ei pienene, vaikka tulot usein pienenevät. Syynä voi olla esimerkiksi, ettei etuuksista voi verotuksessa tehdä samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatulosta.

Jos työttömäksi tai lomautetuksi joutunut ei tee uutta verokorttia, etuuden maksaja pidättää etuudesta 20–50 prosenttia.

3. Varo mätkyjä matkakuluista

Koronatilanne on voinut tuoda verokortilla oleviin vähennyksiin muutoksia lisääntyvän etätyön takia. Siksi erityisesti matkakulut pitäisi myös tarkastaa.

Kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon viime vuotta vähemmän. Jos nykyisellä verokortilla matkakuluvähennykset on kirjattuna viime vuonna toteutuneiden matkojen mukaan, tilanne kannattaa päivittää, verohallinto ohjeistaa.

Jos normaalisti kulkee pitkää työmatkaa, on jäänyt etätöihin ja jättää tiedon korjaamatta verokortilleen, voi ensi vuonna saada tuntuvatkin mätkyt, ylitarkastaja Päivi Ylitalo varoittaa verohallinnon tiedotteessa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla julkisilla kulkevien matkakuluvähennyksiin tilanteella ei ole juurikaan vaikutusta.

4. Käytä vähennykset hyväksi

Etätyöhön liittyvien kulujen vähentäminen verotuksessa kiinnostaa ihmisiä poikkeuksellisen vuoden takia paljon.

Verohallinto muistuttaa, että 13. elokuuta alkaen kodin ja työpaikan välillä käytettyjen kasvomaskien kuluja voi vähentää tietyin ehdoin matkakuluina verotuksessa.

Suosittuihin verovähennyksiin kuuluu myös kotitalousvähennys.

Tältä vuodelta voi ilmoittaa jo kotitalousvähennyksen, matkakulut, tulonhankkimiskulut, työasuntovähennyksen sekä elatusvelvollisuusvähennyksen. Vähennyksestä saa hyödyn jo tänä vuonna, kun sen ilmoittaa verokortille ja veroprosentti pienenee.

Kaikkia vähennyksiä voi ilmoittaa jo verokortille. Silloin tiedot ovat valmiina ensi kevään esitäytetyllä veroilmoituksella. Viimeistään tiedot on ilmoitettava ensi keväänä.

Vero.fistä löytyy ohjeita vähennyksiin.

5. Vinkkejä muutosverokortin tekoon

  • Tee muutokset verokortille mieluiten sähköisessä palvelussa OmaVerossa.

  • Varaa sitä varten esiin arvio koko vuoden tuloista, vuoden alusta kertyneet tulot ja verot ja tiedot mahdollisista vähennyksistä.

  • Käytä apunasi veroprosenttilaskuria, jonka avulla voit tarkistaa verokortin tulorajan.

  • Jos et pysty käyttämään OmaVeroa, pyydä apua verottajan sivustolta löytyvästä chat-palvelusta tai valtakunnallisista palvelunumeroista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?