Rahoitusjohtaja laski perheensä maskikustannukset – kuukauden hintalappu puistattaa: ”Ajattelin niitä, jotka elävät jo entuudestaan pienillä rahoilla” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rahoitusjohtaja laski perheensä maski­kustannukset – kuukauden hintalappu puistattaa: ”Ajattelin niitä, jotka elävät jo entuudestaan pienillä rahoilla”

Backman huomauttaa, että vain puolet lasketuista kuukausikustannuksista vastaa monen toimeentulotukea.

Tokmannista ostettu 40 euron maskipaketti on Backmanin mukaan hänen löytämistään edullisin.

4.8.2020 20:41

Velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja Minna Backman kertoi maanantaina Twitterissä laskeneensa nelihenkisen lapsiperheensä kuukausittaiset kustannukset, jos kaikki sitoutuisivat käyttämään kertakäyttömaskeja THL:n ohjeistusten mukaisesti.

– 50kpl paketti maksaa 40€. Maski on kertakäyttöinen ja sitä pitää vaihtaa usein. 4 henkisellä perheellämme kuluisi varmaan 6 pakettia viikossa, kun palataan kouluun ja töihin eli 240€/vko ja 960€/kk, Backman twiittasi.

Taloussanomien tiistaina tavoittama Backman kertoo ottaneensa laskuissaan huomioon muun muassa teini-ikäisten lastensa harrastuskäynnit ja perheen runsaslukuiset kauppareissut.

Tokmannista ostettu 40 euron maskipaketti on Backmanin löytämistä toistaiseksi edullisin. Silti hän myöntää halunneensa saada laskuillaan lopputulokseksi mahdollisimman suuren summan.

– Tämä oli vähän karrikoitu ja äärimmilleen viety esimerkki, mutta halusin vähän herätellä ihmisiä, että tämä on aika kallista. Ja työni puolesta tietysti ajattelin niitä, jotka elävät jo entuudestaan pienillä rahoilla, Backman sanoo.

Backman huomauttaa, että jopa puolet hänen laskemastaan 960 euron summasta vastaa monen toimeentulotukea. Suurissa ongelmissa olisivat lapsiperheiden lisäksi esimerkiksi pienituloiset eläkeläiset ja peruspäivärahan piirissä elävät työttömät.

– Kyllä hekin ansaitsevat käydä kaupassa tai missä tahansa muualla. Jos tämä menee julkisilla paikoilla suositusten sijaan Euroopan tavoin maskipakoksi, niin kyllä tämä heti tekee pienituloiselle loven.

Vähäisemmillä kustannuksilla lapsiperhe pärjäisi ostamalla kertakäyttömaskien sijaan kangasmaskeja ja pesemällä niitä. Toisaalta Backmanin mukaan yksi kangasmaski tuskin riittää yhtä henkeä kohden, jos liikkumistahti on nopea.

– Olen nyt hankkinut meillekin kankaiset maskit, mutta eiväthän ne kovin nopeasti kuivu. Yksi kappale tai välttämättä parikaan ei riitä, kun pitää olla koko ajan keittelemässä ja kuivaamassa.

Backman arvelee Euroopasta tutun maskipakon johtavan Suomessa pienituloisten eristäytymiseen koteihinsa. Ilman suuria sakkoja ja aktiivista valvontaa pienituloiset eivät hänen mukaansa tottelisi ohjeita vaan sijoittaisivat rahansa maskien sijaan välttämättömämpinä pidettyihin kohteisiin, kuten ruokaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa suosituksen kasvomaskin käytöstä tällä viikolla. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti asian sunnuntai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?