Kuulutko tähän joukkoon? Pahimmassa tapauksessa voit menettää veronpalautuksesi valtiolle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kuulutko tähän joukkoon? Pahimmassa tapauksessa voit menettää veron­palautuksesi valtiolle

Tuhannet ihmiset ovat viime päivien aikana ilmoittaneet tilinumeronsa verottajalle OmaVero-palvelun kautta. Osan tiedot puuttuvat vielä.

Yksityiskohta yli 1000 euroa veronpalautuksia saavan henkilön verokortista, kuvattu Helsingissä 31. lokakuuta 2018.

29.7.2020 6:32

Verohallinto kertoi viikonloppuna Facebook-sivuillaan ”etsivänsä” 40 000 ihmisen tilinumeroita. Veronpalautukset pitäisi maksaa heille 4. elokuuta, mutta kyseisten henkilöiden tilinumerot puuttuivat.

– Kohta sataa taas, mutta meitä edelleen ihmetyttää, että eikö teille kelpaa raha, päivityksessä todettiin.

Elokuussa veronpalautuksensa on saamassa 1,9 miljoonaa asiakasta, ja maanantai oli heille viimeinen päivä ilmoittaa tilitietonsa verottajalle netissä OmaVero -palvelun kautta. Verohallinnon ylitarkastajan Tarja Tapion mukaan pelkästään maanantain aikana tuli 5 600 ilmoitusta. Sunnuntaina ilmoituksia tuli 3 300.

– Tosin tässä ovat mukana myös ne, jotka ovat esimerkiksi vaihtaneet pankkia ja vaihtoivat meidän tiedoissamme olevan vanhentuneen tilinumeron voimassa olevaan. Suurin osa oli varmastikin niitä, joilla ei ollut mitään tilinumerotietoa ja jotka kävivät täyttämässä, kertoo Tapio.

Elokuun alussa on jaossa kaiken kaikkiaan 900 miljoonaa euroa veronpalautuksina. Mikäli Suomessa asuva asiakas ei hoksannut tai ehtinyt tilitietojaan ilmoittaa, veronpalautus lähtee maksuosoituksena maksuun Osuuspankin kautta.

– OP lähettää näille asiakkaille kotiin kirjeen, jossa kerrotaan rahalähetyksen saapumisesta. Sen ja henkilötodistuksen kanssa voi sitten mennä OP:n kassapalveluita tarjoavaan konttoriin ja noutaa sieltä sen veronpalautuksensa, mutta OP voi tästä palvelusta periä oman palveluhinnastonsa mukaisen palkkion. Ja tietenkin onhan siitä vähän vaivaa asiakkaalle, toteaa Tapio.

Hänen mukaansa ulkomailla asuvien ja niiden henkilöiden, jotka eivät halua hakea maksuosoitusta Osuuspankista, kannattaa ilmoittaa tilinumero jälkikäteen OmaVerossa. Turvallisuussyistä tilinumeroa ei voi ilmoittaa puhelimitse.

– Veronpalautus odottelee kuukauden Osuuspankissa sitä, että tuleeko joku noutamaan. Jos ei tule, niin se raha palautuu meille Verohallintoon. Jos tällä välin on tullut tilinumerotieto, niin se lunastamatta jäänyt raha lähtee saman tien sinun tilillesi. Käytännössä veronpalautuspäivästä menee viisi viikkoa, kun saat sen rahan kuitenkin tilillesi, vaikka ilmoittaisit sen tilinumerosi vähän myöhässä.

OP:sta kuukauden jälkeen palautunut raha odottaa Verohallinnossa viiden vuoden ajan, ilmoitetaanko tilinumero. Vaihtoehtoisesti raha käytetään erääntyneisiin veroihin, mikäli asiakkaalle tulee sinä aikana verovelkaa.

– Tosiaan jos ei tule veroja maksettavaksi etkä ilmoita tilinumeroa heti, niin voit vaikka vielä kolmenkin vuoden päästä ilmoittaa sen tilinumeron. Viiden vuoden kuluttua eli nyt kun puhutaan vuoden 2020 palautuksista, niin vuoden 2025 lopussa se raha jää valtiolle, jos palautusta ei ole saatu maksettua eikä verovelkaa ole, sanoo Tapio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?