Raisio ja Orion painoivat 10 000 euron ”kansansalkkua” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomalaisten suosikkiosakkeet halpenivat kesäkuussa – ”kansansalkussa” vain kaksi osaketta nousi selvästi

Julkaistu: 11.7. 13:53

Taloussanomien suomalaisten lempiosakkeita sisältävästä salkusta ainoastaan Nokia ja Stockmann nousivat selvästi kesäkuussa.

Helsingin pörssi laski kesäkuussa edelliskuun voimakkaan nousun jälkeen, kun toiveet koronaviruspandemian ohittamisesta laantuivat hieman. Järkähtämättömän optimismin korvasi huoli tartuntamäärien uudesta kasvusta maiden alettua purkaa taudin leviämiseksi asetettuja rajoituksia.

Suomalaisten yksityissijoittajien suosikkiosakkeet painuivat kesäkuussa Helsingin pörssin yleisindeksiä voimakkaammin. Taloussanomien kokoaman kahdestakymmenestä yksityissijoittajien eniten omistamasta osakkeesta koostuvan ”kansansalkun” arvo laski 2,8 prosenttia kuun aikana. Alun perin 10 000 euron arvoinen portfolio palasi lähelle ostohintoja.

Salkkua vetivät alaspäin erityisesti elintarvikeyhtiö Raisio ja lääkeyhtiö Orion. Eniten nousivat tavarataloyhtiö Stockmann ja verkkolaitevalmistaja Nokia.

Orionin osake palautui nopeasti koronaviruspandemian aiheuttamasta shokista, kun taudin etenemiseen ja sen taloudellisiin vaikutuksiin liittyvä epävarmuus sai sijoittajat etsimään turvasatamia omaisuudelleen. Osake nousi maaliskuun puolivälin pohjahinnoista toukokuun loppuun mennessä yli 50 prosenttia.

Nousu kuitenkin tasaantui kesäkuussa. Turvasatamien kysyntä hiipui koronakriisin huipuista, kun elvytystoimet työnsivät rahaa markkinoille ja valtiot jatkoivat talouksiensa avaamista paikoin lisääntyvistä tartuntamääristä huolimatta.

Taloussanomien salkussa osake on kesäkuun laskusta huolimatta yhä yksi parhaiten suoriutuneista arvopapereista.

Nokia jatkoi kurssinousuaan kesäkuussa. Yhtiö ilmoitti kesäkuun aikana tehneensä uusia 5G-sopimuksia niin Taiwanissa, Singaporessa kuin Kiinassakin.

Nokia vapautui myös Ranskan hallitukselle viisi vuotta sitten Alcatel-Lucent-kaupan yhteydessä tekemistään sitoumuksista. Tuolloin yhtiö lupasi säilyttää työpaikat Ranskassa ja lisätä t&k-henkilökuntaa. Nokia kertoikin kesäkuussa aikovansa vähentää yli 1 200 työpaikkaa Ranskassa tehostaakseen toimintaansa.

Tukea osakkeelle tarjosi myös Wall Street Journal -sanomalehden lähteisiin perustuvat uutiset, joiden mukaan Yhdysvaltain hallitus pohtii mahdollisuutta tukea suuria yhdysvaltalaisia teknologiayhtiöitä eurooppalaisten 5G-yhtiöiden, kuten Ericssonin tai Nokian, hankinnassa. Liittovaltion hallituksen tavoitteena kerrotaan olevan kiinalaisen Huawein kilpailuympäristön kiristäminen.

Myös yrityssaneerauksessa oleva Stockmann nousi vahvasti kesäkuussa. Kuun aikana 14 prosenttia noussut osake on yhä salkun heikoin suoriutuja. Pitkään vaikeuksissa ollut tavarataloyhtiö aloitti viime vuonna uudistusohjelman, mutta koronaviruksen tyrehdytti Stockmannin kassavirrat ja ajoi sen saneeraukseen.

Osakkeen kurssi jatkoi heittelehtimistään kesäkuussa lähellä kaikkien aikojen alimpia hintojaan.

Salkkuun on ensi kuussa tulossa muutoksia, kun kesäkuu oli viimeinen kuukausi, jolloin konepajayhtiö Metson osaketta vaihdettiin Helsingin pörssissä. Yhtiön omistajat saivat kuukauden päätteeksi Metson ja Outotecin yhdistymisen seurauksena sekä kaivosteknologiayhtiö Metso Outotecin että venttiiliyhtiö Neleksen osakkeita salkkuihinsa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?